Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Přehled dějin literatury Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_06 Název DUMu: Mistr Jan Hus Pro obor vzdělávání: L/51 Podnikání Předmět: Český jazyk Ročník: první Autor: Mgr. Pavla Brunová Datum:

2 Mistr Jan Hus Dokument o Janu Husovi
Narodil se v Husinci u Prachatic kolem roku 1371 Zemřel

3 Život O jeho mládí nic nevíme
Studoval na pražské univerzitě, stal se mistrem a byl vysvěcen na kněze a začal kázat v kostele sv. Michala a v Betlémské kapli (1402).

4

5 Život V roce 1401 byl zvolen děkanem artistické fakulty a v roce 1409 rektorem univerzity, kde se stavěl za větší podíl Čechů na řízení univerzity - Dekret kutnohorský

6 Kritika církve Hus vystupuje proti prodeji odpustků a papeže ve svých kázáních nazývá antikristem Jan Hus - kázání v Betlémské kapli Je nad ním vynesena církevní klatba Opouští Prahu a káže na venkově

7 Život Roku 1414 odchází do Kostnice, v domnění, že zde bude moci disputovat o svých názorech Ve skutečnosti je s ním veden církevní proces, v němž je shledán odsouzen jako kacíř je upálen a jeho popel je rozprášen do Rýna Jan Hus Zprávu o jeho smrti přináší do Čech Petr z Mladoňovic Poslechněte (přečtěte) si text Zprávy o popravě Mistra Jana Husa a popište, jak poprava probíhala (poslech je v češtině 15. století) Text zprávy v současné češtině Řešení: nasadili mu korunu s namalovanými ďábly, pak ho svlékli a přivázali ke kůlu, než hranici zapálili, znovu ho vyzvali, aby odvolal. Po zapálení hranice začal zpívat, ale pak umlkl, když hranice shořela, zbytky těla odvázali a palicí rozbili, aby shořely na prach. Prach rozsypali do řeky Rýna.

8

9 Dílo O církvi (latinsky, De ecclesia) – za příslušníka církve považuje toho, kdo žije podle Kristových přikázání, a tím dokazuje opravdovou lásku k Bohu. Hlavou církve není papež, ale Kristus, který ji svrchovaně řídí. Pokud papež jedná v rozporu s Božím slovem, pak věřící nejsou povinni jej poslouchat

10 Dílo Knížky o svatokupectví – kritika soudobé církve. Je pro odebrání majetku církevním hodnostářům, za svatokupectví považoval, pokud někdo vymáhal poplatky za církevní obřady (křty, pohřby, mše, modlitby apod.)

11 O šesti bludiech (česky i latinsky) – zamýšlí se nad vztahem mezi církví a světským světem
Výklad Viery, Desatera a Páteře (česky) – Páteř znamená modlitbu Otče náš (z lat. Pater noster), jedná se o výklad víry, desatera Božích přikázání a Otčenáše.

12 Dílo Dopisy – Husova latinská i česká korespondence
Poslechněte si Husův dopis z Kostnice. Komu je určen? O co adresáty žádá? Listy dvou Janů I - Mistr Jan Hus Řešení: Dopis je určen Čechům. Jan Hus je žádá , aby opatrovali Kapli betlémskou a dbali Božího slova.

13 Zdroj materiálů: MGR. BLÁHOVÁ, Renata a kol. Literatura pro 1. ročník středních škol, učebnice. Brno: DIDAKTIS spol. s. r. o., 2008, ISBN MGR. BLÁHOVÁ, Renata a kol. Literatura pro 1. ročník středních škol, pracovní sešit. Brno: DIDAKTIS spol. s. r. o., 2008, ISBN Hypertextové odkazy: Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google