Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_14 CZ.1.07/1.5.00/34.1021 Moderní škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_14 CZ.1.07/1.5.00/34.1021 Moderní škola."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_14 CZ.1.07/1.5.00/34.1021 Moderní škola – inovace výuky na SŠSI Tábor

2 Windows Server Správa síťových tiskáren

3 A)Úvod Pokud je třeba nasadit účinné tiskové řešení je nejrozumnější volbou pořídit výkonnou tiskárnu se síťovou kartou (síťovým rozhraním, např. HP JetDirect) a připojit ji do sítě pomocí kabelu UTP/STP. Taková tiskárna musí mít vlastní adresu IP, kterou můžete nakonfigurovat staticky nebo pomocí severu DHCP.V tomto případě je dávána přednost statické konfiguraci - vyhneme se problémům při nedostupnosti serveru DHCP. Dále je potřeba vybrat tiskový server, na který se tato tiskárna nainstaluje jako místní. Instalace do ostatních počítačů je již věcí konkrétních uživatelů, protože instalace síťových sdílených tiskáren je součástí profilu uživatele.Pokud uživatel tiskne z klientského počítače, tisknutý soubor se přenáší na tiskový server, který jej zpracuje a odešle na tiskárnu.Jakmile je soubor zařazen do fronty, používá se pro něj označení tisková úloha.Fronta tiskových úloh je na disku tiskového serveru.Po vytištění se úloha automaticky odstraní a uživateli může být zaslána zpráva o ukončení tisku (neplatí pro výchozí nastavení). V systému Windows Server 2003 se o směrování tiskových úloh, vyhledávání vzdálených tiskáren a stahování ovladačů tiskáren do klientského systému stará směrovač tiskárny Winspool.exe. Tiskárny se publikují do adresáře Active Directory. Uživatelé mají možnost připojit tiskárnu, ke které mají oprávnění. Standardně má toto oprávnění skupina Everyone.

4 Jako tiskový server lze nakonfigurovat libovolný systém Windows Server 2003.Hlavní výhodou tiskového serveru, je že tiskárna bude mít centrálně spravovanou tiskovou frontu a v klientských počítačích není třeba instalovat ovladače tiskáren. Sdílené tiskárny lze připojit do sítě i bez tiskového serveru. V tomto případě se ale může k tiskárně připojit najednou více uživatelů a každý uživatel používá jinou tiskovou frontu, což znesnadňuje správu tiskárny a řešení problémů. Novou tiskárnu v systému Windows Server 2003 může nainstalovat pouze člen skupiny Administrators, Print Operators nebo Server Operators. V sítích se používají dva typy tiskových zařízení: místní tiskové zařízení: je fyzicky připojeno ke klientskému počítači a používá ho pouze uživatel, přihlášený k tomuto počítači síťové tiskové zařízení : je nastavené pro vzdálený přístup, může být připojené přímo k tiskovému serveru nebo pomocí síťové karty Klíčovým rozdílem mezi místní a síťovou tiskárnou je, že místní tiskárna není sdílená.

5 B) Konfigurace parametrů tiskového serveru Funkce tiskového serveru jsou dány jeho konfigurací.Ta je nezávislá na počtu nebo typu nainstalovaných tiskáren. Zobrazení vlastností tiskového serveru: přihlašte se k serveru jako správci v nabídce Start klepněte na položku Tiskárny a faxy V nabídce Soubor klepněte na položku Vlastnosti Serveru Zvolte kartu Upřesnit ( z hlediska správy nejdůležitější část) (ke kartě Upřesnit lze použít jinou cestu: V nabídce Tiskového serveru zvolit – Spravovat tento tiskový server, Pravou klávesu na název tiskového serveru (server_2) a vybrat Vlastnosti Složka pro zařazování: zde se ukládají tiskové úlohy Protokolovat chybové, upozorňovací a informační události : protokoly se mohou prohlížet nástrojem Protokoly událostí. Oznámit tisk vzdálených dokumentů počítači, nikoliv uživateli : nezáleží na tom, kdo přihlášen

6 C) Konfigurace tiskáren (použito virtuální prostředí Windows Server 2003 Standard Edition s heslem „kaktus“) Pravým tlačítkem na tiskárnu, Vlastnosti: Na kartě Obecné je užitečné vyplnit Umístění tiskárny a to bez diakritiky. Karta Upřesnit: nastavíme časové rozmezí, prioritu, …..

7 Karta Zabezpečení: nastavíme jednotlivá oprávnění pro skupiny uživatelů

8 Karta Sdílení: zde zpřístupníme tiskárnu pod nějakým názvem Políčko Zobrazit v adresáři znamená, že se v doménové databázi Active Directory vytvoří objekt nasdílené tiskárny – zpřístupní se tiskárna všem uživatelům.

9 Pokud na klientském počítači budou Windows 2000 nebo Windows XP, bude připojení tiskárny pravděpodobně bez problémů.U Windows NT by se musel nainstalovat ovladač.Vyřešíme to jinak – nainstalujeme Další ovladače (na kartě Sdílení).Klientské počítače si před prvním tiskem potřebný ovladač automaticky stáhnou a nainstalují.

10 D) Ověření přítomnosti Objektu tiskárny v Active Directory Ve Správě Serveru klepnout na, Řadič domény (Active Directory), Spravovat uživatele a počítače ….. Zobrazit, Uživatelé, skupiny a počítače jako kontejnery, rozbalit Domain Controlers a klepnout na SERVER

11 E) Vytvoření skupiny uživatelů s prioritním tiskem [1, s.236] Tuto skupinu využijeme v situaci, kdy část uživatelů má problémy s rychlostí tisku a nechceme přikupovat další tiskárny. Nastavení na straně serveru: 1. Vytvořit v Active Directory Globální Skupinu se zabezpečením Tisk_priorita(do této skupiny vložit nespokojené uživatele) 2. Vytvořit v nabídce Start, v okně Tiskárny a faxy další tiskárnu HP DeskJet 350 Priorita (první byla HP DeskJet 350) na stejném portu jako HP DeskJet 350.Jsou tedy dvě tiskárny na jednom portu. 3.Na tiskárně HP DeskJet 350 Priorita nastavit na kartě Upřesnit prioritu 10 (vyšší než 1). 4. Na tiskárně HP DeskJet 350 Priorita na kartě Zabezpečení odebrat skupinu Everyone.Přidat skupinu Tisk_priorita a udělit jí oprávnění Tisk 5. Na první tiskárně HP DeskJet 350 na kartě Zabezpečení přidat skupinu Tisk_priorita a odebrat jí všechna oprávnění. Nastavení na straně klienta: Každý uživatel, který se odhlásí a přihlásí k počítači bude zprostředkovaně členem skupiny Tisk_priorita (do ní byli vloženi nespokojení uživatelé). Tím pádem nebude moci tisknout na tiskárnu HP DeskJet 350.Je třeba aby ji uživatelé odstranili a provedli instalaci tiskárny HP DeskJet 350 Priorita, protože k této tiskárně mají oprávnění.

12 F) Správa tiskových úloh Start, Tiskárny a faxy, výběr tiskárny, pravé tlačítko na tiskárnu, volba Otevřít Okno Správy tisku obsahuje informace: název dokumentu stav tiskové úlohy vlastník dokumentu počet stránek v dokumentu velikost dokumentu odesláno (datum a čas) port používaný pro tisk V okně správy tisku lze spravovat tiskové úlohy a tiskárny: 1. pozastavení tiskárny a pokračování v tisku 2. vyprázdnění tiskové fronty 3. odebrání dokumentu a zrušení tiskové fronty 4. nastavení priority dokumentů (nejnižší je 1, nejvyšší 99) 5. plánování času tisku dokumentu Pro body 4 a 5: Vybrat dokument v okně správy tisku a v nabídce Dokument zvolit příkaz Vlastnosti Na kartě Obecné zvolit příslušnou funkci.

13 Literatura: [1] ŠETKA, P., MISTROVSTVÍ V MICROSOFT WINDOWS SERVER 2003 - Ze začínajícího správce expertem. dotisk prvního vydání Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1871-9


Stáhnout ppt "Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_14 CZ.1.07/1.5.00/34.1021 Moderní škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google