Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 Anotace Název tematické oblasti: Filozofie Název učebního materiálu: Platón – život, ontologie Číslo učebního materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV0307 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 4. ročník čtyřletého gymnázia, oktáva osmiletého gymnázia Autor: Radka Strašilová Datum vytvoření: 15. 10. 2012 Datum ověření ve výuce: 22. 10. 2012 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Student naznačí vztah Platónových myšlenek k myšlenkám sofistů a filozofa Sókrata, objasní na příkladu podobenství O jeskyni podstatu Platónova ontologického a gnoseologického názoru, vysvětlí pojem objektivní idealismus, zná nejvýznamnější Platónova díla a název školy Platónem založené. Metodické poznámky: Červeně jsou vyznačené otázky, na které by měli studenti sami hledat odpověď, tzn. je potřeba jim poskytnout prostor k přemýšlení. Otázky a úkoly z listu č. 7 plní studenti samostatně, je třeba jim připravit ukázku podobenství O jeskyni, ve vyučovací hodině je možné využít učebnici P. Šila a J. Karolové Člověk na cestě k moudrosti (ukázka z Ústavy) a publikaci H. J. Störiga Malé dějiny filozofie.

3 Platón 427 – 347 př. n. l. Život, ontologie

4 původem z Athén, bohatá, vážená rodina (příbuzný Solóna) ve 20 letech se setkává se Sókratem – 8 let jeho žákem po Sókratově popravě opouští město cestuje (např. Megara, Egypt, Indie) pokouší se realizovat svoje ideje (komunismus), je dán na tržiště otroků a vykoupen r. 387 se vrací do Athén, v posvátném háji poloboha Akadéma zakládá školu – Akademii, v jejímž čele stál 40 let a která existovala 1000 let

5 Dílo: 25 – 36 spisů (autorství sporné, viz Störig, str. 116) až na Obranu Sókratovu dialogy v prvních dialozích sepsaných po Sókratově smrti Sókratés jako hlavní postava př. Symposion Ústava (Politeiá 1 – 10) Faidros Zákony (Nomoi)

6 snaží se oponovat sofistům Jaké názory sofisté zastávali? Platón si např. nemyslí, že mírou všech věcí je člověk navazuje na Sókrata – např. klade si otázku, co je dobro Jak na tuto otázku odpovídá Sókratés?

7 Ontologie viz Ústava – podobenství „O jeskyni“ Otázky a úkoly: 1.Jaké poselství podobenství ukrývá? (Pokus se schematicky nakreslit situaci v jeskyni) 2.Jaké druhy světů Platón rozlišuje? Který z nich je prvotní a který odvozený? 3.Čím lze tyto světy poznat? Je možné poznat je pravdivě? 4.Jaké vlastnosti má nejvyšší idea?

8 Shrnutí: teorie „dvou světů“ 1.svět idejí (řec. eidos, nebo ideá) –nehmotný, věčných a neměnných podstat –nadřazen „našemu“ světu –ideje existují nezávisle na našem poznání = objektivně –pravzory –nejvyšší idea Dobra (Krásna a Pravdy), původce pravého, dobrého a rozumného Proč se Platónův ontologický názor nazývá objektivním idealismem?

9 2.svět hmotný –obklopuje nás, pohybujeme se v něm –poznáváme ho smysly –naše poznání je zkreslené Co může být slabinou Platónova názoru? (Platón neřeší, co způsobuje, že se ideje odráží v látce, v hmotném světě – dualismus; ke stáru se přiklání k hypotéze božstva nebo světové duše)

10 Zdroje: Archiv autorky.


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google