Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_547

2 Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření: Květen 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Prvoci Vzdělávací obor Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák dovede charakterizovat kořenonožce, rozdělit je do skupin a odlišit je od sebe, Klíčová slova: Kořenonožci, měňavky, krytenky, dírkonošci, fagocytóza Druh učebního materiálu: prezentace

3 KOŘENONOŽCI (Rhizopoda)
Jsou prvoci, kteří nemají pelikulu, mají na povrchu pouze ektoplazmu Vytvářejí panožky - dočasné výběžky plazmy – prstovité, nitkovité, široce zaoblené.. umožňují amébovitý pohyb a fagocytózu – pohlcování částic- potravu někteří mají schránky chitinové (štítovka), z Ca CO3 (dírkonošci) , SiO2 (mřížovci), z drobných kamínků

4 Panožky (pseudopodie)
druhy: Rhizopodie – kořenovitě větvené Lobopodie – laločnaté Filopodie – vláknité až nitkovité Retikulopodie – síťovitě rozvětvené Axopodie – vyztužené osou z mikrotubulů

5

6 Améboidní pohyb Principem pohybu je přelévání plazmy ve směru vytváření pseudopodií, což je založeno na přeměně vnitřní proudící zrnité endoplazmy na vnější gelovitou ektoplazmu (změna „solu" v gel) a zpět. Tohoto pochodu se zúčastňuje aktino-myozinová sít', zjištěná v endoplazmě.

7 Kmen: Kořenonožci (Rhizopoda)
Třída: Měňavky (Amoebina) Třída: Krytenky (Testacea) Třída: Dírkonošci (Foraminifera)

8 Zástupci kořenonožců MĚŇAVKY (m. zubní, m. velká, m. bahenní, m. střevní, m. úplavičná) KRYTENKY (sladkovodní, chitinové schránky; rozlitka hruškovitá) DÍRKONOŠCI (v moři, Ca schránky; nummulitový vápenec, kulovinka – globigerinové bahno)

9 Třída: Měňavky (Amoebina)
Prvoci s proměnlivým tvarem těla (améby) pohybující se pomocí panožek (rhizopodií a lobopodií). Netvoří schránky Žijí ve vodě, na vlhkých místech, parazitují,… Příjem potravy – fagocytozou – vznikají potravní vakuoly Kontraktilní vakuola - osmoregulace Rozmnožování - dělením buněk

10 Přiřaď: Jádro Potravní vakuola Panožka Cytoplazma Kontraktilní vakuola Odpovědi: 1c 2d 3a 4e 5b Měňavka obecná (Amoeba proteus) Žije v podmáčených půdách, mechu či kořenoví rostlin, je hojná po celém území. Velikosti až 1/2 milimetru. Latinské jméno odvozeno od řeckého boha vod Protea, který velmi často měnil svou podobu.

11 Další zástupci Měňavka velká je podobná měňavce obecné, velikost až 1 mm, má dlouhé panožky. Měňavka plžová (Amoeba limax) je velmi drobná měňavka žije ve špinavé vodě. Vytváří jen jednu panožku. V řekách často velmi hojná. Amoeba verrucosa žije ve sladkých netekoucích vodách. Živí se řasou drkalkou. Pelomyxa palustris žije na dnech rybníků či louží v rostlinném detritu. Vyznačuje se mimořádnými rozměry - běžně dosahují asi 3 mm, největší exempláře ale měří 15 mm (!). K obhospodařování tak obrovské buňky mívá až několik set buněčných jader.

12 Entamoeba coli je měňavka, která žije v lidském střevě, a jejíž potravou jsou střevní bakterie. Občas se ale, především v tropických oblastech, objeví mutace tohoto druhu, vyvolávající tzv. měňavkovou úplavici. Entamoeba gingivalis je neškodná komenzální měňavka běžných rozměrů (1/10 mm), žije v lidských ústech především na zubech, kde se živí hojnými bakteriemi. Měňavka úplavičná - Způsobuje lidskou měňavkovou úplavici a dále např. onemocnění jater. Přenáší se alimentární cestou.

13 Použité zdroje: ZICHÁČEK, Vladimír. Zoologie. 1. vyd. Olomouc: FIN, 1995, 292 s. ISBN LANG, Jaroslav, Oldřich PRAVDA, Jaromír DOSKOČIL a Karel HŮRKA. Zoologie: 1.díl. Praha: SPN, 1974. Obr. 9/2: Biomach, výpisky z biologie [online]. 2005– [cit ]. Dostupné z: Prvoci. [cit ]. Dostupné z: Obr. 9/1: Amoeba proteus [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 5: Skupina: AMOEBOZOA . online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google