Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 SURREALISMUS označení surrealismus použil poprvé Guillaume Apollinaire v předmluvě ke svému dramatu Prsy Tiresiovy: Když chtěl člověk napodobit chůzi, vynalezl kolo, které se vůbec nepodobá noze. Takto dospěl k surrealismu, aniž věděl jak. můžeme ho přeložit jako nadrealismus k zakladatelům směru patřil Francouz André Breton surrealisté zdůrazňovali, že nejde o nový umělecký směr, ale způsob života velký vliv na ně měl Sigmund Freud (rakouský lékař) a jeho psychoanalýza – zkoumali lidskou psychiku, nevědomí, sny, sexualitu a šílenství – lidské jednání je ovlivněno podvědomím

3 využívali původně psychoanalytickou metodu automatického psaní (je řízené podvědomím) – fantazie není brzděna logickým myšlením zaznamenávali si vlastní sny a pokoušeli se je vykládat, byli velmi otevření v oblasti sexuality a šílených představ surrealismus odmítá sociální náměty i politiku vystupuje proti podřizování se tradici a konvencím – proti tomu staví obrazotvornost a fantazii odmítá dosavadní umění, uznává pouze prokleté básníky surrealisté hráli kolektivní hry – každý měl například napsat určité slovo, aniž by věděl, co napadlo jeho předchůdce. První věta, kterou takto vytvořili, zněla Vybraná mrtvola bude pít mladé víno. Kromě kolektivních textů vytvářeli i společné obrazy.

4 ve výtvarném umění se surrealismus vyznačuje různorodostí autorských stylů, což je patrné z děl umělců, jakými byli Španělé Salvador Dalí a Joan Miró, Francouzi Yves Tanguy a René Magritte, Němec Max Ernst nebo Ital Giorgio de Chirico surrealisté si oblíbili koláž a tvorbu podivných objektů, obdobou automatického psaní byla automatická kresba surrealismus výrazně ovlivnil umění 20. století, jako jediný ze všech avantgardních směrů nezanikl a dodnes se k němu hlásí řada umělců po celém světě u nás v r vznikla surrealistická skupina – v čele V. Nezval (skupina rozpuštěna v r. 1938)

5 Surrealismus – v umění Salvador Dalí Pochmurná hra Spánek

6 Salvador Dalí Obličej Mae Westové, použitý jako surrealistické apartmá Měkká konstrukce s vařenými boby (Přízrak války)

7 Salvador Dalí Kanibalismus podzimu Stálost paměti

8 Salvador Dalí Proměny Narcise

9 Salvador Dalí

10 Joan Miró Zátiší se starým střevícem

11 Joan Miró Půlnoční zpěv slavíka a ranní déšť Harlekýnův karneval

12 Yves Tanguy

13 René Magritte Zastavený čas Hlas větru

14 Max Ernst Anděl domácího krbu (Triumf surrealismu)

15 Max Ernst Evropa po dešti

16 Giorgio di Chirico Hektor a Andromaché Guillaume Apollinaire

17 Surrealismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Elektronická učebnice literatury, © Abeceda, občanské sdružení wikipedia.cz


Stáhnout ppt "SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google