Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 BERTOLT BRECHT (1898–1956) německý básník, dramatik a divadelní režisér z továrnické rodiny, studoval lékařství, přírodní vědy a dějiny divadla pracoval jako dramaturg v berlínském divadle po nástupu fašismu byl zbaven občanství – emigroval (Rakousko, Švýcarsko, Francie, Dánsko, USA) jeho knihy byly veřejně páleny po válce se vrátil do Berlína – založil vlastní divadlo

3 Tvorba: do literatury vstoupil jako básník, proslavil se hlavně jako dramatik a tvůrce tzv. epického divadla snaží se rozbít divákovu iluzi o předvádění reálné skutečnosti na jevišti využíval tzv. princip zcizení – jeho podstatou bylo udržet odstup diváka od děje = herec vystupuje ze své role, komentuje děj, jeviště je přestavováno před zraky diváků vycházel z poznatku, že realitu přijímáme takovou, jaká je, a nepřemýšlíme o ní – jeho cílem bylo diváka vyburcovat – měl o realitě začít přemýšlet hry se skládaly ze vzájemně nezávislých obrazů – byly proloženy písněmi, promluvami – aby neustále udržovaly pozornost diváka (inspiroval se kabaretními vystoupeními)

4 Matka Kuráž a její děti odehrává se v období 30leté války, kdy spolu soupeřili protestanti a katolíci matka Kuráž putuje se svými dětmi a vozem, ve kterém má zboží a prodává je vojákům po evropských bojištích válka je živí, zároveň ji však připraví o všechny děti – matka ale přesto putuje dál autor varuje před válkou, zlo je násilí a lidé ho nesmějí chápat jako zdroj své obživy (nedá se na tom vydělávat, válka vše ničí)

5 Bertolt Brecht Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Elektronická učebnice literatury, © Abeceda, občanské sdružení wikipedia.cz


Stáhnout ppt "BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google