Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KONTROLA A MĚŘENÍ Zkoušky mechanických vlastností ZKOUŠKA TVRDOSTI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KONTROLA A MĚŘENÍ Zkoušky mechanických vlastností ZKOUŠKA TVRDOSTI"— Transkript prezentace:

1 KONTROLA A MĚŘENÍ Zkoušky mechanických vlastností ZKOUŠKA TVRDOSTI
Projekt „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“, reg.číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/ Inovace vzdělávacího modulu v nových trendech ve strojírenství KONTROLA A MĚŘENÍ Zkoušky mechanických vlastností ZKOUŠKA TVRDOSTI Ing. Věra Kozáková Střední průmyslová škola strojnická Tř. 17. listopadu 49 Olomouc

2 ZKOUŠKA TVRDOSTI PODLE BRINELLA – Část 1: Zkušební metoda ČSN EN ISO 6506-1 [6]
ČSN EN Zkouška tvrdosti podle Brinella – Část 1: Zkušební metoda [5] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

3 TVRDOST Tvrdost je odolnost povrchu tělesa proti vnikání cizích předmětů do povrchu. Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

4 Zkouška tvrdosti dle Brinella
[1] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

5 Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

6 [1] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

7 Vzdálenost mezi středy otisků 3 x střední Ø vtisku
Vzdálenost mezi středem otisku a krajem součásti 2,5 x střední Ø vtisku Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

8 350 HBS tvrdost 350 jednotek dle Brinella ,vtisk ocelovou kuličkou za standardních podmínek
350 HBS 5 / 750 tvrdost 350 jednotek dle Brinella, vtisk ocelovou kuličkou Ø 5 mm, zkušební zatížení 7 355 N, působící po dobu ( ) s 650 HBW 1/30/20 tvrdost 650 jednotek dle Brinella, vtisk kuličkou z tvrdokovu Ø 1 mm, zkušební zatížení 294,2 N, působící po dobu 20 sekund. Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

9 Brinellův tvrdoměr 7. Zrcadlo 8. Obrazovka 6. Zrcadlo 5. Okulár
2. Kondenzátor 3. Objektiv 9. Měřítko 4. Zkoušený předmět 1. Zdroj světla [4] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

10 [vlastní] [5] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

11 ZKOUŠKA TVRDOSTI DLE VICKERSE- ČÁST 1: Zkušební metoda ČSN EN ISO 6507-1 [7]
Existují tři typy zkoušek podle Vickerse, liší se rozsahem použitého zkušebního zatížení. (ČSN EN ISO : HV5 do HV100 , ČSN EN ISO : HV0,2 do HV5 , ČSN EN ISO : zkouška mikrotvrdosti HV do HV 0,2) Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

12 [2] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

13 3 x střední hodnota úhlopříčky vtisku
Vzdálenost mezi středy otisků a okrajem zk. Součásti - ocel slitiny Cu, Cu 2,5 x střední hodnota úhlopříčky vtisku Vzdálenost mezi středem otisku a krajem zk. Součásti - Pb, Sn a jejich slitiny 3 x střední hodnota úhlopříčky vtisku Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

14 Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

15 [2] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

16 640 HV tvrdost odpovídající 640 jednotkám tvrdosti dle Vickerse, působící po dobu sekund (starý způsob zápisu). 640HV 1 tvrdost odpovídající 640 jednotkám tvrdosti dle Vickerse stanovená při zkušebním zatížení 9,807 N a zatížení působí po dobu sekund. 640HV/20 tvrdost odpovídající 640 jednotkám tvrdosti dle Vickerse stanovená při zkušebním zatížení 9,807 N a zatížení působí po dobu 20 sekund. Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

17 [vlastní] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

18 [6] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

19 ČSN EN ISO ZKOUŠKA TVRDOSTI DLE ROCKWELLA - Část 1: Zkouška podle Rockwella (stupnice A, B, C, D, E, F, G, H, K, N, T) [13] Norma ČSN EN 10  ZKOUŠKA TVRDOSTI DLE ROCKWELLA - Část 1: Zkouška podle Rockwella (stupnice A, B, C, D, E, F, G, H, K, N, T) vydání 1997, [12] je neplatná a je nahrazena normou ČSN EN ISO z roku 2006. Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

20 [3] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

21 [3] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

22 65 HRC tvrdost odpovídající 65 jednotkám tvrdosti dle Rockwella, odečítáno na stupnici C
82 HR 30T tvrdost odpovídající 82 jednotkám tvrdosti dle Rockwella, odečítáno na stupnici 30T s celkovým zkušebním zatížení 294,2 N Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

23 [6] Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

24 1[1] ČSN EN IS Kovové materiály-Zkouška tvrdosti podle Brinella, část 1 – Zkušební metoda, ČNI 2006, [2].ČSN EN ISO Kovové materiály-Zkouška tvrdosti podle Vickerse, část4, - Tabulky hodnot tvrdosti, ČNI 2006, [6] Bareiss Pruefgevaeteban GmbH: V-Test II. [online]. [cit ]. Dostupné z:  [3] ČSN EN 10  Kovové materiály, Část 1: Zkouška podle Rockwella (stupnice A, B, C, D, E, F, G, H, K, N, T), ČNI 1997,  [4] ŠULC, Jan. Technologická a strojnická měření: učební text pro 3. a 4. ročník středních průmyslových škol strojnických. 3., opravené vyd. Praha: SNTL-Nakladatelství technické literatury, 1986, 418 s. [5] Innovatest Europe catalog, Hadrness testing [online]. [cit ]. Dostupné z:  Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“ , který je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "KONTROLA A MĚŘENÍ Zkoušky mechanických vlastností ZKOUŠKA TVRDOSTI"

Podobné prezentace


Reklamy Google