Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příběhová próza se zvířecím hrdinou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příběhová próza se zvířecím hrdinou"— Transkript prezentace:

1 Příběhová próza se zvířecím hrdinou
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Příběhová próza se zvířecím hrdinou Michaela Ruprechtová Martina lutrová

2 Matylda Autor: Hana Lamková Životopis: (Lamková, 2011, s. titulní)
Narodila se v roce 1934 Scénáristka Čtyřlístku Výtvarnice (Lamková, 2014) (Lamková, 2011, s. titulní)

3 OBSAH Pro čtenáře od 6 let Večerníčkové zpracování
Matylda je kachna, která je velmi moudrá a každému, kdo se ocitne v problému, poskytne radu. Ovšem pokud ji poslechne, hned se dostane do maléru. Zachránit ho může pouze to, pokud se začne chovat podle svého. Matylda i přesto dál velmi ochotně pomáhá dalším zvířátkům (Kniha: Matylda, 2014).

4 Ilustrace Ilustrátor: Eva Sýkorová-Pekárková (Lamková, 2011, s. 76)
Narodila se v roce 1958 Ilustrování knih, dětských časopisů Animovaný film V roce 2001 získala ocenění za večerníčkový seriál Kachna Matylda (Eva Sýkorová-Pekárková, 2014). (Lamková, 2011, s. 76)

5 Ukázka „Uhúúú, uhuhuhúú,“ volám a řítím se po dvoře. Vtom mě cosi popadlo, s prominutím, za biskupa a vláčelo mě po dvoře sem a tam, a nakonec mě to vyhodilo přes plot. Vypadla jsem z povlaku a klepala se strachy, že mi kuna skočí na krk. Ale místo toho na mě zíral Baryk těma svýma smutnýma psíma očima: „Promiňte, paní Matyldo, já opravdu nerad. Já myslel, že jste kuna.“ „Vy nemáte co myslet, vy máte hlídat,“ zlobila jsem se a odkulhala jsem domů. Potřebovala jsem si ošetřit odřeniny, a tak jsem šla do komory pro heřmánkovou mast (Lamková, 2011, s. 26, 27).

6 Králičí válečníci Autor a ilustrátor: Kristýna Pokorná Životopis:
Narodila se v roce 2000 Studentka gymnázia Nový PORG v Krči Knihu začala psát v 11 letech (Králičí válečníci, 2014). (Pokorná, 2014, s. titulní)

7 OBSAH Pro čtenáře od 7 let Autorka se inspirovala láskou ke králíkům
Předlohou hlavního hrdiny se stal její králík Deni Seznámení se světem králíků Příběh o armádě divokých králíků a o obyčejném domácím králíkovi Ryzym, který nakonec všechny zachrání. Podpora knihy webovou stránkou (Králičí válečníci, 2014).

8 Ilustrace (Pokorná, 2012, s. 82, 87)

9 Ukázka „Co to děláš?!“ vykřikl Divý Tygr, když se mu Ryzy snažil zakousnout do zadní nohy. „Nech toho, domácí mazle, myslíš si, že mě porazíš? Tak to zkus!“ Divý tygr prudce odhodil Ryzyho do trávy a začal kolem něj kroužit neuvěřitelnou rychlostí. „No, co uděláš teď, měkkoto?“ dorážel. Ryzy byl zaskočen, ale ještě víc rozzloben. Vtom mu však Divý Tygr uštědřil takovou ránu, že se mu zatmělo před očima. A úder se ještě několikrát opakoval. Ryzy byl už úplně zničený a sotva stál na tlapkách, ale z posledních sil ještě přemýšlel: Divý tygr je jako blesk v bouři, útočí nepředvídaně a nepravidelně. Musím ho sledovat a soustředit se… Divý Tygr opět udeřil, ale co to? Ryzy se ráně bystře vyhnul (Pokorná, 2012, s. 27).

10 Křeček Kubík Autor: Jiřina Meixnerová (Meixnerová, 2000, s. titulní)

11 OBSAH Pro nejmenší čtenáře
Kubík je křeček, který umí mluvit, ale mluví pouze se Žofinkou, jeho majitelkou. Celou rodinu umí dobře pobavit, ale také pozlobit (Křeček Kubík, 2014). Kapitoly: Křeččí nebe, Navždy ztracen, Křeččí život (Meixnerová, 2000).

12 Ilustrace Ilustrátor: Jana Svobodová (Meixnerová, 2000, s. 21)
převážně dětské knihy Ovečka Kudrlinka Didaktický materiál Šimonovy pracovní listy Zvířátková abeceda (Meixnerová, 2000, s. 21)

13 Ukázka „Jestlipak víš, Žofko.“ Zeptal se jí jednou, „jakou barvu má křeččí nebe?“ Seděl na bobku, záda měl opřená o schody, přední tlapky složené na kulatém bříšku. Vypadal jako pan páter po dobré večeři. Korálková očka upíral posměšně na Žofinku. Ta odstrčila učebnici a zvědavě mu naslouchala. „Kdyby sis myslela, že křeččí nebe je modré, hned bych věděl, že jsi ještě pořád malá a hloupá holka. Protože křeččí nebe je zelené. Je vystlané špenátovými listy. Obloha nad ním je ve dne zlatá a v noci temně zelená. Slunce je jako óóóóbrovská slunečnice. Náš úplněk by ti připadal jako postříbřený pumlíč. A určitě by se ti líbily naše hvězdy. Myslela by sis, že jsou to naleštěné macešky. Všude kolem poletují andělé s hedvábnými křídly duhových barev. Ty bys ji říkala motýli (Meixnerová, 2000, s. 16).

14 O rackovi a kočce, která ho naučila létat
Autor: Luis Sepúlveda Životopis: Narodil se v roce 1949 v Chile Spisovatel, novinář, filmový režisér, politický aktivista Spolupracuje s organizací Greenpeace Jeho díle je přeloženo do více než čtyřiceti jazyků Získal mnoho mezinárodních ocenění (Luis Sepúlveda, 2014). (Sepúlveda, 2006, s. titulní)

15 OBSAH Pro čtenáře od 9 let
Kocour Zorbas slíbí racčí mámě, že se postará o jejího potomka, a dokonce že ho naučí i létat. Příběh o tom, co všechno jsou rodiče schopni udělat pro své děti. O toleranci, přátelství a překonání rozdílů (O rackovi a kočce, která ho naučila létat, 2014).

16 Ilustrace Ilustrátor: César Augusto Boldrini (Sepúlveda, 2006, s. 43)
Argentinský ilustrátor Žijící v Praze (BOLDRINI César Augusto, 2014). (Sepúlveda, 2006, s. 43)

17 Ukázka Na Hamburk padal jemný déšť a ze zahrad stoupala vůně vlhké hlíny. Asfalt na ulicích se leskl a pokroucené neonové nápisy se odrážely od mokré země. Osamělý člověk zahalený do nepromokavého pláště kráčel ulicí k Harryho bazaru. „O tom se nebude diskutovat! I kdybyste mi zapíchli do zadku všech padesát vašich drápů, tak vám dveře neotevřu!“ vřískal šimpanz. „Ale nikdo ti přece nechce ublížit. Jen tě prosíme o laskavost, nic víc,“ mňoukl Zorbas. „Otevírací doba je od devíti ráno do šesti večer. To je nařízení a musí se respektovat,“ vřískl Matyáš. „U mroží bradky! Copak nemůžeš být aspoň jednou v životě příjemný, opičáku?“ mňoukl Protivítr. „Prosím vás o to, pane opice,“ naléhala Afortunada. „Nemožné! Nařízení mi zakazuje natáhnout ruku a odsunout závlačku, kterou vy, protože nemáte prsty, vy pytle blech, nikdy neotevřete,“ upřesnil škodolibě Matyáš (Sepúlveda, 2006, s ).

18 Veverka Bára a její přátelé
Autor: Martina Drijverová Životopis: Narodila se v roce 1951 v Praze Prozaička, dramaturgyně, překladatelka Od 80. let spisovatelka z povolání Příspěvky do dětských časopisů Tvůrkyně rozhlasových a televizních děl (Drijverová, 1998). (Drijverová, 1998, s. titulní)

19 OBSAH Pro mladší čtenáře. Seznámení se základními morálními principy.
Příhody veverky Báry a jejích sourozenců, kteří se dostávají do různých situací s dalšími zvířátky lesa. Každý příběh je zakončen ponaučením, jak by se měla příště chovat (Veverka Bára a její přátelé, 2014).

20 Ilustrace Ilustrátor: Zdenka Krejčová (Drijverová, 1998, s. 11)
Narodila se v roce 1944 v Praze Malířka, ilustrátoka, výtvarnice animovaného filmu Věnuje se ilustrátorské činnosti, především pohádkových a dětských knih Ilustrace učebnic, botanických příruček Výtvarnice večerníčků (Erkul, 2014). (Drijverová, 1998, s. 11)

21 Ukázka Veverka Bára se převrátila v postýlce z boku na bok. Co je to? Pomyslela si rozespale. Něco slyším… něco moc pěkného… Hudbu! Posadila se. Ano, až do veverčího doupátka dolehly zvuky něžné, jasné melodie. Bára vyskočila, běžela k otvoru a vyhlédla ven. Na louce, mezi kvetoucí mateřídouškou, stálo jakési malé stvoření. Třelo jedním křídlem o druhé a tak vznikaly ty nádherné tóny. „Dobré jitro!“ zavolala na něj Bára. „Jak krásně hraješ… Mohu se zeptat, kdo jsi?“ „Cvrček,“ odpověděl drobný tvor. „Jsem rád, že se ti mé písně líbí. Ovšem důležitější je, jestli se budou líbit slečně cvrčkové, co bydlí támhle pod kamenem.“ „Když se jí budou líbit… co se stane?“ zeptala se zvědavě veverka. „Ach, pak bude svatba,“ řekl cvrček (Drijverová, 1998, s. 44).

22 Žába Františka Autor: Marta Pohnerová Životopis:
Žije v Hradci Králové Učitelka Autorka dětských knížek (Dětská výtvarná škola, 2014) (Pohnerová, 2006, s. titulní)

23 OBSAH Příběhy zvířátek pro nejmenší čtenáře, které jsou vyprávěné žába Františkou Příběhy: ježka, zajíčka, kočky, modřinky, myšice, krtka a dalších zvířátek (Dětská výtvarná škola, 2014)

24 Ilustrace Ilustrace: PaeDr. Marta Pohnerová Foto: Ing. Karel Pohner
(Pohnerová, 2006, s. 3)

25 Ukázka Chladný a vlhký domeček mám schovaný v záhonu pokrytém zeleným barvínkem s modrými kvítky. Večer vylezu ven, dlouho čekám a rozhlížím se, jestli tu nečíhá užovka. Potom vyskočím na dřevěnou lavičku před chaloupkou a chytám komáry na teplé stěně. Často vedle mě sedí dědeček s babičkou a povídají si. Pozdě, někdy až k ránu slezu a poté velké práci se jdu opláchnout do malého kastrůlku s vodou na zápraží. (Pohnerová, 2006, str. 39)

26 Pejsek a kočička na výletě
Autor: Hana Primusová Životopis: Narodila se v roce 1961 Žije v Praze Spisovatelka a editorka Ráda se věnuje čtení (Boldriny, 2014) (Městská knihovna v Praze, 2004, s. titulní)

27 OBSAH Knížka pro nejmenší čtenáře
Některá slova, jsou nahrazena obrázky Kapitoly: Doma už to známe Noc v lese Cesta domů

28 Ilustrace Ilustrace: Eva Bartáková (Primusová, 2009, s. titulní)

29 Ukázka (Primusová, 2009, s. 13)

30 Zvířátka z malinové paseky
Autor: Jiří Kahoun Životopis: Narodil se v roce 1942 Dětství strávil ve vesnici po Orlíkem Zabydlel se v Berouně Psaní je jeho největší koníček (již od 18 let) napsal také: Příběhy včelích medvídků (Osobnosti, 2014) (Kahoun, 1999, s. titulní)

31 Obsah Příběhy malých zvířátek, které se vydávají na školku v přírodě do Prahy Zábavné i pro ty nejmenší Kapitoly (Kahoun, 1999): A zavírá se kufřík A jede se do města A jde se do muzea A čtou se dopisy A čte se pohádka …

32 Ilustrace Ilustrace: Jana Svobodová (Kahoun, 1999, s. 98)

33 Ukázka „Tak proč nemluvíš?“ „Nemám náladu. A pak tu také není s kým.“ „Třeba se mnou, „ řekl ježeček. „To bych mohl, otočil se dikobraz, „tak mluv.“ „Chtěla bych se zeptat, odkud jsi a proč máš tak dlouhé bodlinky.“ „Pocházím prý odněkud z Ameriky, ale už jsem se narodil tady,“ odpověděl dikobraz. „A proč mám tak dlouhé bodlinky, to nevím. Jen někdy, když mě návštěvníci rozčilují, namířím na ně. A někdy dokonce vystřelím.“ „Páni, ty umíš střílet?“ divil se ježeček. (Kahoun, 1999, s. 39)

34 Zajíček Strakaté Ouško
Autor: Jindřich František Bobák Životopis: Narodil se v roce 1940 spisovatel a básník Spisovatelem je již od svých 16 let Autor četných povídek (databazeknih, 2014) (Bobák, 2009, s. titulní)

35 OBSAH Příběhy pro děti v každém věku
Popisuje osudy zajíčka, který je jiný než ostatní a trápí se kvůli tomu. Postupem času zajíček zjišťuje, že mnohem důležitější je ušlechtilost srdce než vzhled Poutavé pamatovatelné verše Přísloví („S chutí do toho a půl je hotovo.“) Kapitoly: Příchod jara Květen Pampeliška … (Bobák, 2009)

36 Ilustrace Ilustrace: Ladislav Pálka (Bobák, 2009, s. 10)

37 Ilustrace (Bobák, 2009, s. 78) (Bobák, 2009, s. 86)

38 Ukázka „Pak objal svou Kristýnku kolem ramen a zamyky zamyky prask, zavřel zevnitř dvířka a zastrčil petlici. Naši zajíčci a s nimi celá příroda šli spát. Přitisknuti jeden k druhému a zachumláni v suché trávě a listí se navzájem zahřívali, jen čas od času se na chviličku probudili, aby smlsli něco ze svých zásob, pověděli si krátkou pohádku, a opět se uložili k spánku.“ (Bobák, 2009, s. 123)

39 Kocour Matýsek Autor: Jaromír Červenka Životopis:
Narodil se v učitelské rodině 1932 Byl básníkem a literárním vědcem Zemřel ve věku 73 let (Červenka, 2000, s. titulní)

40 OBSAH Čtení pro nejmenší čtenáře Kapitoly (19): Jak to vlastně začalo
Jméno je dárek z pohádky Bouřka nosí světlo Kam padají kocouři … (Červenka, 2000)

41 Ilustrace Ilustrace: Jana Svobodová (Červenka, 2000, s. 69)

42 Ukázka „Protože jsem se ztratil a nenašel se. A ztratil jsem se už tak dávno, že si nepamatuju, jestli jsem kdy nějaké jméno měl Opravdu,“ stěžoval si tenkým hláskem kocourek a bylo vidět, že je mu do breku. Připomínal sesypanou hromádku toho nejuhelnatějšího uhelného mouru, úplně flekatou hromádku neštěstí … (Červenka, 2000, s. 11)

43 Zdroje [1] ČERVENKA, Jaromír. Kocour Matýsek. Praha: Axióma, ISBN [2] FRANTIŠEK BOBÁK, Jindřich. Zajíček Strakaté Ouško. 1. vyd. Amenius, ISBN [3] KAHOUN, Jiří. Zvířátka z malinové paseky. 1. vyd. Praha: Axióma, ISBN [4] POHNEROVÁ, Marta. Žába Františka. 1. vyd. Hradec Králové: Dukase s. r. o. 2006, ISBN [5] PRIMUSOVÁ, Hana. Pejsek a kočička na výletě. 1. vyd. Brno: Československý spisovatel, ISBN [6] Fotografie: vlastní dokumentace

44 Zdroje [7] DRIJVEROVÁ, Martina. Veverka Bára a její přátelé. 1. vyd. Praha: Brio, s. ISBN X. [8] MEIXNEROVÁ, Jiřina. Křeček Kubík. 1. vyd. Praha: Axióma, s. ISBN [9] POKORNÁ, Kristýna. Králičí válečníci. 1. vyd. Brno: Barrister & Principal, s. ISBN [10] LAMKOVÁ, Hana. Matylda. 1. vyd. Praha: Albatros, s. ISBN [11] SEPÚLVEDA, Luis. O rackovi a kočce, která ho naučila létat. Praha: Rybka Publishers, s. ISBN

45 Zdroje [12] Hana Lamková [online ]. [cit ]. Dostupné z WWW: < [13] Kniha: Matylda [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: < [14] Eva Sýkorová-Pekárková [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: < [15] Králičí válečníci [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: < [16] Křeček Kubík [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: <

46 Zdroje [17] Luis Sepúlveda [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: < [18] O rackovi a kočce, která ho naučila létat [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: < letat/>. [19] Martina Drijverová [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: < [20] Veverka Bára a její přátelé [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: < [21] ERKUL. Zdena Krejčová [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: < [22] Osobnosti.cz: Jiří Kahoun. [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: < [23] BOLDRINI, César, Augusto. [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: <

47 Zdroje [24] Dětská výtvarná škola: Publikace. [online]. [cit ]. Dostupné z: [25] Městská knihovna v Praze: Pejsek a kočička na výletě. [online]. [cit ]. Dostupné z: [26] Databazeknih.cz: Hana Primusova. [online]. [cit ]. Dostupné z: [27] Databazeknih.cz: František Bobák. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Příběhová próza se zvířecím hrdinou"

Podobné prezentace


Reklamy Google