Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří Chudoba, kvinta A Rýžování Zlata.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří Chudoba, kvinta A Rýžování Zlata."— Transkript prezentace:

1 Jiří Chudoba, kvinta A Rýžování Zlata

2 Rýžování zlata Je mechanický proces získávání zlata pomocí rýžovací pánve založený na principu gravitačního ukládání jednotlivých složek a zlatinek či malých valounků zvaných nugety. Zlato se získává ze zlatonosných sedimentů, které postupně ukládá vodní tok tím, že eroduje zlatonosné oblasti a transportuje je do míst, kde dochází k jejich ukládání.

3 Rýžování zlata rýžovací pánev

4 Rýžování zlata Při ručním rýžování se nabírá směs štěrku a písku do kovové pánve a pomocí proudu vody a za neustálého kroužení pánví se z ní postupně odplavují lehčí částice. Po určité době dochází k tomu, že těžší prvky ( jako například zlato, které je přibližně 19 krát těžší než voda, 10 krát než písek a štěrk) zůstávají na dně pánve, zatímco lehčí částice jsou odplaveny s vodou.

5 Rýžování zlata V současnosti je rýžování zlata oblíbenou zábavou, na které se většinou nedá zbohatnout, jelikož většina bohatých oblastí byla již vytěžena. V Česku dochází pravidelně k rýžování zlata na Otavě nedaleko obce Kestřany na Písecku ve zlatonosné řece Otavě. Rýžování zlata je novodobě považováno i za sport, který je provozován jak v Česku tak i ve světě.

6 Rýžování zlata S rýžováním zlata souvisí i tzv. zlatá horečka.
Mezi nejznámější zlaté horečky patří ta na Klondiku. Zlatá horečka na Klondiku je pokládána za jednu z největších masových migrací za nalezišti zlata v dějinách. Koncem 19. století přivedla desítky tisíc lidí do pusté oblasti Klondike u dnešního města Dawson City v kanadském teritoriu Yukon.

7 Rýžování zlata zlatokopové čekající na registraci těžebních parcel

8 Rýžování zlata zástup lidí překonávajících průsmyk Chilkoot

9 Rýžování zlata Zdroje


Stáhnout ppt "Jiří Chudoba, kvinta A Rýžování Zlata."

Podobné prezentace


Reklamy Google