Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jana Konvalinková 7.E IRSKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jana Konvalinková 7.E IRSKO."— Transkript prezentace:

1 Jana Konvalinková 7.E IRSKO

2

3 Irsko v přehledu Oficiální název: Republika Irsko
Rozloha v km 2: Počet obyvatel: Hustota zalidnění (obyv. na km 2): 50 Hlavní město: Dublin Politický systém: parlamentní republika Měna: 1 irská libra (punt) = 100 pencí(pighe) Jazyky: angličtina, irština (irská gaelština) Náboženství: křesťané (římští katolíci 93%, příslušníci irské církve 3%, presbyteriáni 1 %) Podnebí: mírné přímořské, oteplované Severoatlantským proudem; průměrná teplota od 4 – 7 0 C v lednu od 14 – 16 0 C v červenci Využití půdy: louky a pastviny 66%, orná půda 13%, lesy 5%

4 Irsko v přehledu Hlavní zemědělské produkty a těžené suroviny: obilí, brambory, cukrovka, zelenina, skot, ryby, rašelina, zemní plyn, rudy a olova a zinku, baryt, sádrovec Hlavní hospodářská odvětví: zemědělství, strojírenství, potravinářský, textilní a chemický průmysl, cestovní ruch Vývoz: skot, maso, textil, mléčné výrobky,chemikálie, stroje a dopravní prostředky, nápoje Roční příjem na hlavu (v USD): Nárůst obyvatel (na tis. za rok): 5 Průměrná délka života: muži 72, ženy 78

5 Podnebí a počasí Podnebí a tedy i počasí v Irsku je ovlivňováno teplým Golfským proudem s převládajícími jihozápadními větry, jež přicházejí od Atlantického oceánu. To znamená mírné oceánské klima, které je relativně teplé, alespoň ve srovnání s jinými oblastmi ležícími v podobné zeměpisné šířce. teploty jsou poměrně vyrovnané na celém území a v průběhu celého roku. V létě nebývají horka a v zimě jen málokdy mrzne. nejchladnějšími měsíci jsou leden a únor (průměrná denní teplota 4 až 7°C) nejteplejšími měsíci jsou červenec a srpen (průměrná denní teplota 14 až 16°C) průměrný roční úhrn srážek závisí na vzdálenosti od Atlantiku a proto od západu na východ klesá přibližně v rozmezí až 750 mm. V západních horách může však přesáhnout i 2.000 mm. nejvíce prší od srpna do ledna nejslunečnější jsou květen a červen (5 až 7 hodin slunečního svitu denně) vlivem téměř neustálého a často velmi silného větru je počasí velmi proměnlivé

6 Obyvatelstvo Struktura obyvatel
Celkový počet obyvatel Irské republiky je asi 4,25 milionu (sčítaní obyvatel z roku 2006). Irská populace je rostoucí, současný stav je nejvyšší od roku Hustota zalidnění - v průměru 60,3 obyv./km2, nejvyšší je na východě a jihu země, nejnižší na severozápadě. Struktura obyvatel věkové složení:   0-14 let: 20,6%   15-64 let: 68,2%   nad 65 let: 11,2% gramotnost: 98% očekávaná délka života (celkem): 77,36 let očekávaná délka života (muži): 74,74 let očekávaná délka života (ženy): 80,15 let porodnost (počet dětí na 1 ženu): 1,87 dětí Národnosti Irové (90%) Skotové Angličané Welšané novodobí imigranti (Číňané, Nigerijci, Poláci, Litevci...)

7 Náboženství V Irské republice je necelých 90% obyvatel římskokatolického vyznání, 3% protestantů, 0,1% židovské víry a zbytek je bez vyznání. Katolická církev je v Irsku poměrně konzervativní, a i když postavení církve poslední dobou oslabuje snížený zájem farníků i pokles počtu mladých zájemců o církevní život, je její moc v Irsku stále značná. Spravuje i mnoho škol a nemocnic. Většina protestantů se hlásí k Irské církvi, která je odnoží Anglikánské církve, dále k Presbyteriánské a Metodistické církvi. Primasové obou význačných církví Římskokatolické a Irské sídlí v severoirském Armaghu, tradičně považovaném za působiště sv. Patrika, patrona Irska. Svatý Patrik je považován za zakladatele křesťanství v Irsku (odkaz). Druidismus Druidismus byl náboženstvím dávných Keltů, uctíval mnoho různých bohů. Jeho kalendář ovládaly přírodní cykly slunce a měsíce, stejně jako vegetační období. V každé roční době se slavil jeden velký svátek: Imbolc (Imbolg) na začátku jara Beltane (Beltain) na začátku léta Lughnassah - k uctění síly slunečního boha Lugha ve vrcholu léta Samhain na podzim, k připomenutí mrtvých Druidismus se vyvinul z orfismu a pythagoreismu, druidové představovali duchovní i věštce. Nesmírně si vážili dubu zimního a pokládali jej za posvátný.

8 Hospodářství 1932 se vláda snaží budovat průmysl,aby snížila emigraci (v 50.letech dosahovala osob ročně,ale později se zmírnila) léta levná pracovní síla otevíraly filiálky Prestižní letecká společnost Aer Lingus,těžba a zpracování rašeliny a železnice založena rada pro průmyslový rozvoj (daňové úlevy) bylo oznámeno založení nové agentury pro průmyslový rozvoj,vzdělávání a vědeckou technologii´=> hospodářský růst nezaměstnanost se snížila z 15% v1990 na 12,5% Irsko se rychle rozvíjí a podle předpovědí by mělo kolem roku 2010 předhonit Spojené království v příjmu na jednoho obyvatele.

9 Politika Irsko (anglicky "Ireland", irsky "Éire") je republikou, oficiální název státu zní "Republic of Ireland". Jiná známá označení jsou: Zelený ostrov, Smaragdový ostrov. Irská republika je členem Evropské unie od roku 1973. Politický systém V Irsku je pluralitní parlamentní demokracie, irské zákony vycházejí ze zvykového práva a z legislativy stanovené parlamentem v souladu s ústavou. V čele země stojí prezident (v současnosti má Irsko prezidentku - Mary Mehleese). Parlament - sněmovna - se skládá ze dvou komor: dolní komora - "Dail" - má 166 poslanců horní komora - "Seanad" (senát) - má 60 poslanců Hlavní politické strany: Fianna Fáil, Fine Gael, Labour party, Progressive Democrats a Democratic Left

10 Historie Irska Keltové
Keltové přišli do Irska ze střední Evropy asi už v šestém století před naším letopočtem, třebaže další skupiny přicházely i později. Keltské Irsko bylo rozděleno asi na sto padesát malých království a pět provincií, z nichž každá měla vlastního krále. Města tehdy neexistovala a prostředkem směnného obchodu byla kráva. Keltové hluboce ctili jako základního společenskou jednotku rozvětvenou rodinu. V keltském zákonodárství bylo postavení žen velmi vážené – ženy směly vlastnit a dědit majetek a také měly právo na rozvod. Keltové si rovněž velmi cenili učenosti a také obdivovali básníky.

11 Historie Irska 432 n. l. sv. Patrik začíná v Irsku šířit křesťanství
9. stol. na východním pobřeží přistávají Vikingové a začínají se na ostrově usidlovat, zakládají malé vikingské království zvané Dubh Linn, z něhož později vznikne město Dublin 11. stol. po porážce Vikingů se do Irska dostávají Normané pod vedením Strongbowa a postupně splývají se zdejším obyvatelstvem okolo 1530 anglický král Jindřich VIII. potlačuje vzpouru rodu Fitzgeraldů, který ohrožoval jeho nadvládu v Irsku. Jejich rozsáhlé pozemky rozděluje anglickým osadníkům. Nadvládu nad Irskem dále upevňuje anglická královna Alžběta I. 1649 Cromwell drancuje Irsko poté, co Irové v anglické občanské válce podpořili Karla I. 1690 Vilém Oranžský se svou protestantskou armádou vítězí nad katolickými vojsky Jakuba II. v bitvě na řece Boyne 1828 katolík Daniel O'Connell získává ve volbách parlamentní křeslo, což vede k přijetí nových zákonů, zaručujících (byť omezené) volební právo pro katolíky svobodný irský stát se stává republikou ledna - britská policie při nepokojích zabila 13 civilistů (tzv. Krvavá neděle)

12                                                                                            Ukázka nápojů. Nápoj vlevo je v pořádku, uprostřed taky OK, ale to vpravo rozhodně nepijte! Zajímavosti Ukázka nápojů. Nápoj vlevo je v pořádku, uprostřed taky OK, ale to vpravo rozhodně nepijte!

13 Zajímavosti Divadlo

14 Zajímavosti Zvláštní strom , že??

15 Zajímavosti CLONMACNOIS Klášter Clonmacnois patří k největším památkách centrálního Irska. V roce 548 byl postaven na břehu řeky Shannon a stal se tak křižovatkou mezi západem a východem. V jeho zlatém věku byl centrem studia náboženství, literatury a umění. Za zmínku jistě stojí i fakt, že je zde pochován poslední irský král Rory O´Conor, který zemřel v roce Dnes jde o jedny z nejcennějších pozůstatků v Evropě, které nemají pro návštěvníky hodnotu jen historickou. Pokud se totiž na tomto místě zastavíte, sami pocítíte mystiku a vyjímečnost, kterou tato pamětihodnost vyzařuje.

16 Zajímavosti Mohérské útesy

17 Zajímavosti Oxford


Stáhnout ppt "Jana Konvalinková 7.E IRSKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google