Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem."— Transkript prezentace:

1 Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem kultury byla církev (hlavní řády).

2 2. Vzdělanost byla podřízena církevním dogmatům
2. Vzdělanost byla podřízena církevním dogmatům. Důraz na víru, protichůdnost rozumu a víry, jejich boj skončí Posledním soudem (= víra zvítězí). Školy - ve městech, klášterech (Monte Cassino, Lutych). Výuka trivia (= gramatika, rétorika, logika) a kvadrivia (= gramatika, aritmetika, astronomie a hudba). Vrcholem byla teologie. Knih bylo málo, nákladně se ručně opisovaly ve skriptoriích, drahé, soustředěny v klášterech.

3 3. Znaky románské architektury: stavby z kamene, masívní, těžkopádné, ploché stropy (později klenba nesená silnými sloupy), silné zdi, půlkruhové portály i okna (úzká, sdružená). Románské stavby - ROTUNDY (válcovitá stavba kruhového půdorysu, často s půlkruhovitým přístavkem pro oltář - apsidou; BAZILIKY (kostel obdélníkového půdorysu se 2 věžemi; KLÁŚTERY; HRADY - velmi jednoduché pevnosti, neútulné. 4. V umění - fresky - malby do vlhké omítky. V hudbě - jednohlasý chorál, později dvojhlas (polyfonie); notový záznam. 5. České památky: část Pražského hradu, rotunda sv. Víta v Praze, rotunda ve Znojmě, v Levém Hradci. Bazilika sv. Jiří na Pražském hradě, Břevnově a v Předklášteří u Tišnova. Literatura - Kosmova kronika, Vyšehradský kodex; písně Hospodine, pomiluj ny a Svatý Václave; legendy (Václav, Ludmila, Prokop, Vojtěch)

4 Kdo byl nositelem vzdělanosti v raném středověku a proč?
Jaká literární díla vznikala, jak vznikaly knihy? Kde se uplatňovala hudba? Jaké druhy staveb se stavěly, jak byly zdobeny?

5

6

7

8 Použitá literatura: Kolektiv autorů: Dějepis 7, učebnice pro ZŠ a VCG. Plzeň, Fraus 2009. Hroch, M. a kol.: Dějepis, středověk pro ZŠ, I., II., III. díl.Praha, SPN 1993. Paštiková, H.: Dějepis, Minikostka pro ZŠ. Praha, Fragment 2008. Obrázky zdroj:


Stáhnout ppt "Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem."

Podobné prezentace


Reklamy Google