Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POLÁRNÍ PÁS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POLÁRNÍ PÁS."— Transkript prezentace:

1 POLÁRNÍ PÁS

2 Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor: Mgr. Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření:

3 Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte výklad. 2
Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte výklad. 2. Na mapě ukažte probírané oblasti. 3. Porovnejte, co mají společného živočichové, kteří zde žijí a rostliny, jež tu rostou. 4. Znáte další organismy, se kterými se můžeme setkat v polárních oblastech? 5. Odpovězte na otázky a odpovědi si zkontrolujte. Klíčová slova: Severní a jižní pól, tundra, Arktida, Antarktida, polární noc.

4 CHARAKTERISTIKA: Nachází se v blízkosti severního a jižního pólu.
Po většinu roku je pokrytý ledem. Sníh taje jen v létě. V polárním létě svítí slunce 24 hodin denně. Polární noc trvá téměř půl roku, slunce nevychází vůbec nebo jen krátce. Typickým společenstvem je tundra.

5 SEVERNÍ POLÁRNÍ PÁS (Arktida)
JE POKRYTÝ TUNDROU. ROSTLINY JSOU NÍZKÉ, PLAZIVÉ. RYCHLE KVETOU A VYTVÁŘEJÍ SEMENA A PLODY. PŮDA ZŮSTÁVÁ I V LÉTĚ DO HLOUBKY PROMRZLÁ. V LÉTĚ TAJE LED NA POVRCHU A VYTVÁŘÍ JEZÍRKA A BAŽINY. V NICH SE MNOŽÍ VELKÉ MNOŽSTVÍ KOMÁRŮ.

6 ROSTLINY SEVERNÍHO POLÁRNÍHO PÁSU: bříza trpasličí, vrba bylinná

7 Lišejníky

8 Živočichové: sob, lední medvěd – mají silnou vrstvu tuku a dlouhou srst

9 Vlk, zajíc bělák

10 Pižmoň, liška polární

11 JIŽNÍ POLÁRNÍ PÁS (Antarktida)
Jižní pól je téměř celý pokrytý ledem silným několik kilometrů. Nejdrsnější podnebí na Zemi. Až – 80 °C. Žijí a rostou zde jen velmi přizpůsobivé organismy – hlavně mechy a lišejníky. Živočichové žijí především u pobřeží – získávají potravu z vody. V polárních vodách se nachází mnoho planktonu, proto zde i mnoho ryb a velryb.

12 Živočichové: tučňáci, rypouši

13 Tuleni, lachtani

14 Otázky: 1. Vyjmenujte 4 živočichy žijící v severním polárním pásmu.
2. Popište jižní polární pás. 3. Vyjmenujte živočichy žijící v jižním polárním pásu. 4. Jak se jinak řekne Jižní polární pás? 5. Jak jsou živočichové přizpůsobení k přežití podmínek Antarktidy? 6. Dosahují rostliny v Arktidě vysokého vzrůstu? Proč? 7. Jak se nazývá typické společenstvo rostlin v Arktidě?

15 Odpovědi: 1. Sob, medvěd lední, zajíc bělák, vlk, liška polární, pižmoň. 2. Pokrytý ledem, velmi chladné podnebí. 3. Tučňák, rypouš, tuleň, lachtan, plankton, ryby. 4. Antarktida. 5. Dlouhé chlupy, hodně podkožního tuku. 6. Ne. Vítr a led obrušují jejich pupeny, a proto nemohou vyrůst. 7. Tundra.

16 Zdroje: http://upload. wikimedia

17 http://upload. wikimedia


Stáhnout ppt "POLÁRNÍ PÁS."

Podobné prezentace


Reklamy Google