Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: ZAOSTŘENO NA PŘÍRODU Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/02.0045 Tento projekt je spolufinancován Evropským.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: ZAOSTŘENO NA PŘÍRODU Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/02.0045 Tento projekt je spolufinancován Evropským."— Transkript prezentace:

1 TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: ZAOSTŘENO NA PŘÍRODU Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/02.0045 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 VYROBTE SI SVOU ŽIVOU PLANETU ÚKOL PRO VÁS:

3 JAK POSTUPOVAT? Pracujte podle návodu v dalších snímcích. Během plnění úkolů si uvědomte, že naše planeta vznikala sama ve vesmíru a ne v laboratoři. Vznikala bez použití složitých přístrojů a bez odborníků, kteří by dohlíželi na její správný vývoj. Přesto se jí podařilo vypadat přesně tak, aby na ní mohly existovat VYŠŠÍ FORMY ŽIVOTA. Je to prostě ŠŤASTNÁ PLANETA. POVEDE SE TAKÉ VÁM VYTVOŘIT TAKOVOU PLANETU?

4 ÚKOL Č.1: Na stole máte modrou a hnědou plastelínu. Vymodelujte z ní svou planetu. Modrá plastelína znázorňuje vodu a hnědá souš. Voda musí tvořit dvě třetiny povrchu. Aby na vaší planetě mohl být život, musíte svou planetu udělat správně velikou. VYROBTE MODEL PLANETY O PRŮMĚRU 12 000 KM ZMENŠENÝ V POMĚRU 1:1 000 000 000

5 POVEDLO SE? MÁTE KULIČKU O PRŮMĚRU ASI 1,2 CM? TVOŘÍ 2/3 POVRCHU VODA? Pokud má vaše planeta výrazně jiný rozměr, pak změna gravitace znemožní např. existenci normální atmosféry a tudíž ani vyšších forem života. Pokud je vody méně než 2/3 povrchu, výrazně se změní klima, protože oceány jsou vynikající termostat. Vyšší formy života zde nejsou možné.

6 ÚKOL Č.2: Zahřejte planetu na takovou teplotu, aby se mohl rozvíjet život. Vložte do kádinky s kostkami ledu svou planetku a zahřívejte ji nad kahanem tak, aby jste ji ohřáli na 15 °C. Protože vesmír během tvorby svých planet nic neměří, spolehněte se jen na svůj odhad.

7 POVEDLO SE? Kdyby se Země nacházela na dráze kolem Slunce s poloměrem o pouhých 5 % menším, v minulosti by došlo k PŘEHŘÁTÍ planety. Kdyby se Země nacházela na dráze kolem Slunce s poloměrem o pouhé 1 % větším, byla by planeta na svém povrchu dávno ZMRZLA. MĚLI JSME ŠTĚSTÍ.

8 ÚKOL Č.3: Vaše planeta je již vhodná pro vznik života. Vznikají zde organické látky, ty se však musejí ve vodě spojit v bezchybný genetický kód, který je NEJDŮLEŽITĚJŠÍM KROKEM VZNIKU ŽIVOTA. Jeden z vaší skupinky se posadí před sadu písmenek se zavázanýma očima. Pokouší se poslepu poskládat písmenka tak, aby vzniklo slovo ZEM. Vždycky, když k sobě přiřadí tři písmena, mohou spolužáci slovo přečíst, aby se mohl opravit. Na toto přiřazování máte jen 5 minut.

9 POVEDLO SE? Trvalo pěknou řadu miliónů let, než se to na Zemi povedlo. Stačilo by, aby se vznik života opozdil o 35 000 let a na Zemi by už nestihl vzniknout HOMO SAPIENS SAPIENS (čili ty..). Vytvořit správný genetický kód je složitější než napsat poslepu slovo o třech písmenech. Museli byste poslepu napsat knihu–bestseller, která by neměla gramatické chyby.

10 ÚKOL Č.3: Super, na vaší planetě se rozvíjí život. Jenže ten je neustále v ohrožení z mnoha důvodů. Například stačí srážka s jinou planetkou a je po všem. Postavte své planetky na okraj lavice. Každá skupinka dostane krabičku kamínků – asteroidů a planetek, kterými se pokusí srazit planety jiných skupin ze stolu. Kamínky musíte házet po jednom a po dobu 3 minut z určené vzdálenosti. Na planetách, které byly sraženy skončil život.

11 POVEDLO SE? Přežila nějaká planeta? Mnohým astronomům je až úzko, protože si uvědomují kolik podobných střel letí směrem k Zemi. Jsou jich tisíce. Jsme zatím schopni asi 1/3 zahlédnout s předstihem, ale zatím bychom byli bezbraní. Přibližně jednou za 50 miliónů let spladl na Zem těleso, které vyhubilo většinu živých organismů. Naposledy se to stalo před 65 milióny let. Má tedy asi 15 miliónů let zpoždění.

12 POVEDLO SE?

13 TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: ZAOSTŘENO NA PŘÍRODU Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/02.0045 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: ZAOSTŘENO NA PŘÍRODU Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/02.0045 Tento projekt je spolufinancován Evropským."

Podobné prezentace


Reklamy Google