Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komunistické vládnutí v 80. letech a socialistické hierarchie Martin Hájek, ISS hajek zavinac fsv.cuni.cz duben 2007.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komunistické vládnutí v 80. letech a socialistické hierarchie Martin Hájek, ISS hajek zavinac fsv.cuni.cz duben 2007."— Transkript prezentace:

1 Komunistické vládnutí v 80. letech a socialistické hierarchie Martin Hájek, ISS hajek zavinac fsv.cuni.cz duben 2007

2 „Čuděsy“ (divy) socialismu: 1. Všichni jsou zaměstnaní a nikdo nepracuje. 2. Nikdo nepracuje a plán se plní na sto procent. 3. Plán se plní na sto procent a v obchodech není nic k mání. 4. V obchodech není nic k mání a lidi mají všechno. 5. Lidé mají všechno a nadávají na režim. 6. Na režim nadávají všichni a ve volbách hlasují na sto procent pro.

3 Pilíře komunistického vládnutí: Řád je reprezentován hierarchicky Budování socialismu jako společný jmenovatel Modifikovaná byrokratická správa společnosti Asymetrie komunistického vládnutí Vedoucí úloha strany Paralelismus vedení a řízení

4 hierarchie jako „zahrnutí protikladu“ (Dumont, 1966) muž (man, homme) x žena (woman, femme) muž = člověk, man, homme(muž+žena) dobro x zlo dobro = Bůh (dobro+zlo) práce x svoboda práce = socialismus (práce+svoboda) A B

5

6

7

8

9

10


Stáhnout ppt "Komunistické vládnutí v 80. letech a socialistické hierarchie Martin Hájek, ISS hajek zavinac fsv.cuni.cz duben 2007."

Podobné prezentace


Reklamy Google