Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RUSKO – BAJKALSKÉ JEZERO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RUSKO – BAJKALSKÉ JEZERO"— Transkript prezentace:

1 RUSKO – BAJKALSKÉ JEZERO
Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie Inovace výuky na Gymn á ziu Otrokovice formou DUM ů CZ.1.07/1.5.00/

2 RUSKO - Bajkalské jezero

3 OBSAH Oblast Bajkalu Mapa Poloha a velikost jezera
Hloubka a stáří Bajkalu Povodí Další parametry Fauna Zajímavosti

4 OBLAST BAJKALU Administrativně leží jezero Bajkal na hranici Irkutské oblasti (hlavní město Irkutsk leží v místech, kde řeka Angara vytéká z jezera) a Burjatské autonomní republiky (hlavní město Ulan-Ude leží na řece Selenga, kousek na východ od břehu jezera). Irkutskem i Ulan-Ude prochází nejdelší železnice světa, Transsibiřská magistrála (dlouhá 9,288 kilometrů). V oblasti Bajkalu je rozvinutý těžební a papírenský průmysl, výstavba lodí, zpracovávání ryb a rybolov. Na jezeře je rozvinutá místní lodní doprava a splavování dřeva.

5

6 POLOHA A VELIKOST JEZERA
Jezero Bajkal leží na ruské Sibiři. Název „Bajkal“ je pravděpodobně odvozen z jazyka Burjatů a znamená „moře“. Burjati žili na jeho březích odjakživa, Evropané (Rusové) však získali první vědomosti o jezeře teprve v polovině 17. století a první mapa jezera Bajkal spatřila světlo světa až v roce 1773. Jezero je dlouhé 636 kilometrů (druhé nejdelší sladkovodní jezero světa po Tanganice). Maximální šířka jezera je 79.4 kilometru, v průměru je jezero široké kolem 50 km. Pobřeží Bajkalu má délku 2,100 kilometrů. Rozloha Bajkalu je 31,500 km2, což řadí Bajkal v pořadí světových jezer podle velikosti na sedmé místo. V rámci Asie je Bajkal velikostí dokonce na druhém místě.

7 HLOUBKA A STÁŘÍ BAJKALU
Bajkal je nejhlubším jezerem na světě, nejčastěji se uvádí hloubka 1,637 metrů. Hladina Bajkalu má nadmořskou výšku 456 m.n.m., maximální hloubka jezera je 1637 metrů, dno jezera je tedy v nadmořské výšce m.n.m. Bajkal je tak nejhlubší světovou kryptodepresí (2. světový rekord). Kryptodeprese je místo na zemském povrchu, které má zápornou nadmořskou výšku a je skryto pod jezerní hladinou. Bajkal je geologicky nejstarším jezerem na světě, existuje už 25 milionů let (3. světový rekord).

8 POVODÍ BAJKALU Povodí Bajkalu zaujímá plochu 557,000 km2 a je vlastně součástí povodí řeky Jenisej (celková plocha povodí Jeniseje je 2,580,000 km2). Do jezera ústí 336 řek. Největší a nejdelší z nich je řeka Selenga, která pramení v Mongolsku a do Bajkalu se vlévá malou deltou. Z jezera vytéká pouze řeka Angara, která je přítokem řeky Jenisej a vytváří tak nejdelší řeku Ruska Jenisej-Angara-Selenga! Tato řeka je dlouhá 5,539 kilometrů a je pátou nejdelší řekou světa. Bajkal není napájen pouze vodou říční, nýbrž i podpovrchovou. Zvláštností jsou horké výtoky sladké vody přímo z jezerního dna.

9 DALŠÍ PARAMETRY Díky své mimořádné hloubce a velikosti je Bajkal druhým nejobjemnějším jezerem na světě - zadržuje 23,000 km3 vody (první je slané Kaspické moře - 78,200 km3). Bajkal je tak největší zásobárnou sladké vody na světě. Na jezeře se nachází celkem 22 ostrovů. Největší z nich, ostrov Olchon, je největším jezerním ostrovem v Asii, má rozlohu 730 km2. Bajkal obvykle zamrzá na 5 měsíců v roce (leden - květen), kdy ho pokryje led silný centimetrů. Lidé v zimě přejíždějí po ledě i nákladními auty a vysekávají do ledu díry, kterými loví ryby.

10

11 FAUNA Na Bajkale žije minimálně 1,200 druhů živočichů a 600 druhů rostlin. Dvě třetiny zdejších druhů jsou endemity. Žije zde například tuleň bajkalský, rusky zvaný něrpa (Phoca sibirica), jediný sladkovodní tuleň na světě (v současnosti bohužel kriticky ohrožený vyhubením). Nejvýznamnější rybou, co se týče rybolovu, je lososovitá ryba omul (Coregonus autumnalis migratorius). Největší rybou v jezeře je jeseter (Asipenser baerri baicalensis), který dorůstá délky až 180 cm a váží až 120 kg. Bajkal byl zařazen v roce 1996 na Seznam světového dědictví UNESCO.

12

13 ZAJÍMAVOSTI Jezero Bajkal jako první přeplaval v roce 1990 český dálkový plavec Jan Novák (n. Kromě Bajkalu překonal i kanál La Manche (1974) či řeku Angaru. Jezero Bajkal drží tři světová prvenství. Je nejhlubší. Je nejstarší. Je největší zásobárnou pitné vody na světě.

14 ZDROJE KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "RUSKO – BAJKALSKÉ JEZERO"

Podobné prezentace


Reklamy Google