Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Strašilky (Phasmatodea)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Strašilky (Phasmatodea)"— Transkript prezentace:

1 Strašilky (Phasmatodea)

2 Tělo: válcovité nebo ploché, které napodobuje větvičky a listy.
Řád tropického hmyzu. Mají kousací ústní ústrojí, zpevněný první pár křídel označovaný jako krytky, nápadná křídelní žilnatina. Svými pohyby a zbarvením splývají s okolím. ( tímto se brání, k obraně slouží také kousání zadníma nohama) Noční, býložraví živočichové. Patří mezi ně : Pakobylky, Strašilky, Lupenitky

3 Vyskytují se převážně ve vlhčích lesích
Vyskytují se převážně ve vlhčích lesích. Nejvíce druhů žije v jihovýchodní Asii a Malajsii, některé druhy osídlily i teplejší části mírného pásu, hlavně na jižní polokouli V Evropě jsou původní druhy pakobylek. Jejich křídla jsou zkrácená či zcela zakrnělá. (spíše samice, samci jsou schopni létat) Čerstvě vylíhlé nymfy se podobají mravencům, starší nymfy připomínají štíry.

4 Strašilka Australská

5 Typ hůlkovitý nebo větévkovitý, často úzký, štíhlý a dlouhonohý - tyto typy označujeme jako pakobylky Druhý typ je kratší a robustnější, tělo je pokryto trny nebo jinými výrůstky, tyto typy se označují jako strašilky Třetí typ připomíná jak zbarvením, tak i tvarem list— takové druhy obecně označujeme jako lupenitky. Pohyb vpřed vykonává pakobylka houpáním na pokrčených nohou zepředu dozadu nebo do stran. Jeden krok kupředu uskuteční asi až po 4-10 zhoupnutích, takže to celé připomíná pasivní pohyb větvičky. Některé druhy se po vyrušení mohou takto pohupovat téměř hodinu, než se zase zklidní.

6

7

8 vajíčka Vajíčka připomínají semínka, skořápka je pevná.
Samičky vajíčka nejčastěji pouštějí, podobně jako trus ze živných rostlin dolů, kde se na povrchu půdy vyvíjejí. Vajíčka se vyvíjí po oplození i tehdy, kdy ještě oplozena nebyla. Některé samice svá vajíčka zahrabou do jamky v písčité půdě. Konec zadečku strašilky ostruhaté (Eurycantha calcarata) je protažen do dvou k sobě zobákovitě přiléhajících hrotů a slouží jako kladélko.

9

10

11 Zástupci: 1) Strašilka obrovská( Heteropteryx dilatata)
2) Pakobylka vyzáblá(Bacillus rossius) 3) Lupenitka obrovská(Phyllium giganteum)

12 1)

13 2)

14 3)

15 3)

16 Zdroje: http://www.biolib.cz/cz/image/id176824/
Kniha: František Kovařík a kolektiv: Hmyz chov- morfologie


Stáhnout ppt "Strašilky (Phasmatodea)"

Podobné prezentace


Reklamy Google