Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V roce 2005 jsme se na setkání, které organizoval TANDEM Plzeň, seznámili s kolegyní z Německa, která měla zájem o spolupráci a navíc se sama učila česky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V roce 2005 jsme se na setkání, které organizoval TANDEM Plzeň, seznámili s kolegyní z Německa, která měla zájem o spolupráci a navíc se sama učila česky."— Transkript prezentace:

1 V roce 2005 jsme se na setkání, které organizoval TANDEM Plzeň, seznámili s kolegyní z Německa, která měla zájem o spolupráci a navíc se sama učila česky. Škola, na které působí se jmenuje BBS - Berufsbildende Schulen Fredensberg ve městě Salzgitter, spolková země Dolní Sasko, region Braunschweig. Škola vyučuje stejně jako naše široké spektrum oborů -od technických až po domácí práce. Nakonec jsme našli společnou oblast spolupráce, sociální péči. V regionu Braunschweig je velmi hustá síť domů pro seniory, kde pracují i žáci německé školy a tak jsme se rozhodli pro výměnné praxe právě v těchto domovech. První se uskutečnila na podzim 2007 a letos byla už čtvrtá v pořadí. Z naší strany se účastní vždy žáci třetích ročníků, kteří mají za sebou již praktické zkušenosti z našich domovů pro seniory. Jejich zájem o praxi v Německu je tak veliký, že z původních 6 žákyň jsme se dostali v r.2009 až na počet 14 účastníků.

2 Od začátku se koná praxe vždy v Carolinenhof a Wohnstift am Greifpark v části Salzgitter-Bad, některé roky k nim přibyla i další zařízení, ale ta byla dosti vzdálená od místa bydlení a tudíž komplikovaná doprava.

3 Praxe trvá vždy 3 týdny, na začátku nás přijme ředitel BBS Fredenberg a žáci školy připraví pro nás svačinu a někdy i oběd.

4 Počáteční jazykové problémy se překonávají dosti rychle, vybraní žáci musí znát základy němčiny, v jazykové přípravě před odjezdem se naučí ještě odborné výrazy z oblasti pečovatelství a zdravotnictví. V zařízeních pracují většinou po dvou na každém oddělení, vykonávají to, čemu se tam říká "begleitender Dienst" - procházky se seniory, a to včetně nákupů, hrají s nimi různé hry, účastní se různých aktivit - společné cvičení, zpívání, ruční práce. Doprovází je na snídani a oběd, ty, kteří nemohou sami jíst, krmí. Výjimečně pomáhají i při "Grundpflege" - tělesná hygiena. S klienty navazují často dosti úzké kontakty, pro seniory je přítomnost cizojazyčných pečovatelek vítaná změna, rádi s nimi komunikují a mají radost, když české žákyňky naučí něco nového z němčiny.

5

6

7

8

9

10 Kromě práce je ale i volný čas, ten se snaží využít všichni co nejintenzivněji. Jedničkou je shopping - především obchody s oblečením jsou v centru zájmu. Tady vede tzv. Schloss v Braunschweigu, který opravdu původně byl zámkem, ale po válce zůstal dlouho v ruinách, až v posledních letech se z něj stala obrovská nákupní galerie.

11 V místě pobytu jsou i solné lázně s umělými mořskými vlnami, s německými žáky se dá chodit na bowling.

12 K poznání regionu slouží různé vycházky do okolí a výlety do blízkých měst, Gosslar, Hannover, ale i vzdálenější Hamburg a Brémy. Součástí těchto výletů je i návštěva restaurace, kde jsou některá německá jídla předmětem údivu. Někdy ale se postarají německé kolegyně jen o picknick v přírodě.

13 V rámci pobytu se uskutečnila i jedna monitorovací návštěva ředitele naší školy a vyučujících z oboru sociální péče, pečovatelství.

14 Na závěr pobytu jsme znovu přijati u ředitele školy a ten předá praktikantům Europassy. Opět s pohoštěním. Na pracovištích se to obvykle neobejde bez slz, protože si na sebe všichni za ty tři týdny zvykli.

15 Shrnuto: pro žáky zkušenost obrovské ceny, zjistí, že se umí samostatně pohybovat v cizím prostředí, že umí pracovat a jejich práce je kladně hodnocena (což v našich místech praktické výuky vždy není), poznání pracovních postupů v péči o seniory, pravidel komunikace s nimi motivace k učení se cizím jazykům získání sebedůvěry


Stáhnout ppt "V roce 2005 jsme se na setkání, které organizoval TANDEM Plzeň, seznámili s kolegyní z Německa, která měla zájem o spolupráci a navíc se sama učila česky."

Podobné prezentace


Reklamy Google