Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 38 Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 38 Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 38 Číslo DUM 08 Předmět Písemná a elektronická komunikace Tematický okruh Jazyk a frazeologie v písemné komunikaci Název materiálu Prstová cvičení III. – zpestření výuky číselné řady Autor Mgr. Jaroslava Kuhnová Datum tvorby březen 2014Ročník 1.-2. Anotace Prezentace obsahující zpestření výuky číselné řady tj.znaky s diakritickými znaménky - aforismy, jednohláskové věty a diktáty. Metodický pokyn 1. Vyučující vysvětlí jednotlivé snímky prezentace, důraz na správný prstoklad. 2. Žáci píší jednotlivá cvičení buď z plátna nebo jako diktát. 3. Doplňují samostatně vlastní výrazy, která zařadí k příslušným znakům. 4. Jednotlivé snímky můžeme použít i samostatně při výuce příslušného znaku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kuhnová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Nácvik psaní na klávesnici  Formy zpestření výuky psaní na klávesnici mohou mít různou podobu. Tou základní jsou rozvíjející se minutové věty zaměřené na jeden konkrétní znak.  Po ukončení základního výcviku hmatové metody nemůže být na škodu občas přidat k obvyklému nácviku výrazů z ekonomické sféry oddechové texty z jiné oblasti (ironické a kritické věty z lidového mudrosloví a aforistického bohatství).  Je vhodné diktovat i texty, které obsahově čerpají z jiné problematiky; texty, ve kterých každé slovo začíná stejným písmenem. Žáci si systematicky zopakují psaní příslušných znaků, svým úsměvným obsahem jim odlehčí a zpestří namáhavý nácvik.

3 Aforismy po probrání základní klávesnice  Nula od nuly nepojde.  I mezi vrabci jsou orli.  Kapra nelze vodou zadusit.  Opatrnost matka nepatrnosti.  Kam stromek nahneme, tam roste.  I na velkou hlavu se najde klobouk.  Mluvil na rovinu teprve cestou s kopce.

4 í  Vítr zesílí.  Vítr zítra zesílí.  Vítr zítra zesílí více.  Vítr zítra zesílí více v Jeseníku.  Vítr zítra zesílí více v okolí Jeseníku.  Vítr zítra zesílí více v okolí Jeseníku a Javorníku.  Kam vítr, tam popílek.  Doma voní buchty nejvíce.  Nejlíp prorazí, kdo nenarazí.  Jen ti slabí nejsou spravedliví.  Umíme odpustit tomu, kdo nudí, ale ne tomu, koho nudíme.

5 č  Vím, proč nepočkal.  Vím, proč včera nepočkal.  Vím, proč včera chviličku nepočkal.  Vím, proč včera večer chviličku nepočkal.  Vím, proč včera večer chviličku nepočkal s četbou.  Vím, proč včera večer chviličku nepočkal s četbou čítanky.  To je dovoleno, čím se splní cíl.  O čem nepochybujeme, to ničím nedokazujeme.  Koho nezajímají maličkosti, ten na nich často skončí.  Kdo nikdy nezvedne hlavu, neví ani, pod čí vlajkou pochoduje.

6 ř  Sochaři se představí.  Sochaři se veřejnosti představí.  Sochaři se veřejnosti dobře představí.  Sochaři se veřejnosti v září dobře představí.  Sochaři se veřejnosti v září třikrát dobře představí.  Vtipu je třeba časem, rozumu pořád.  Mnoho lidí se rychleji seřadí, jak soustředí.  Lidem se mají říkat hezká slova dříve, jak zemřou.  Kdo neumí střádat, musí strádat, a v tom je ten háček.

7 á  Rád seká.  Rád seká sám.  Rád seká sám po ránu.  Rád seká sám po ránu trávu.  Rád seká sám po ránu trávu pro krávu.  Kdo málo ví, málo pochybuje.  Prohrává ten, kdo ztrácí hlavu.  Vůle lidská končí tam, kde začíná láska.  Stále si sypal popel na hlavu, aby zakryl máslo.  Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

8 é  Markéta se obléká.  Markéta se obléká do kombinézy.  Markéta se obléká do teplé kombinézy.  Markéta se obléká do teplé červené kombinézy.  Markéta se obléká také do teplé červené kombinézy.  Lépe se bát, jak litovat.  I rovné stromy mají křivé haluze.  Stárnutí nezpůsobují léta, ale ztráta ideálů.  Také v plném sále se dá mluvit do prázdna.  Mládí, kterému se odpustí mnoho, neodpustí nic.

9 š  Miloš je nejlepší.  Miloš je nejlepší z šermířů.  Miloš je nejlepší z našich šermířů.  Miloš je nejlepší z našich mladších šermířů.  Miloš je nejlepší ze všech našich mladších šermířů.  Váš Miloš je nejlepší ze všech našich mladších šermířů.  Hodiny bijí pro všechny.  Kdo mluví, co chce, uslyší, co nechce.  Ti uprostřed mívají zpravidla nejvíce postranních myšlenek.  Moc lidí umí říci vše, co je třeba, ale málo jen to, co je třeba.

10 ě  Písemně poděkoval.  Písemně mně poděkoval.  Písemně mně i tobě poděkoval.  Písemně mně i tobě ještě poděkoval.  Písemně mně i tobě ještě poděkoval za náměty.  Písemně mně i tobě ještě poděkoval za pěkné náměty.  I největší vítr vyvětrá.  Vítěze na vojně nesoudí.  Z řady nul se snadno udělá řetěz.  Někteří lidé znají přímou řeč jen z gramatiky.  Nejsvědomitěji štěká pes v přítomnosti svého pána.

11 ý  Vývoj byl nečekaný.  Vývoj byl strmý a nečekaný.  Vývoj výsledků byl strmý a nečekaný.  Vývoj výsledků byl strmý a nikým nečekaný.  Vývoj tvých výsledků byl strmý a nikým nečekaný.  Nejméně prostoru bývá v prázdné hlavě.  Nikdo není tak bezvýznamný, aby druhým nemohl škodit.  Radost je jediný a nejspolehlivější lék na všechny nemoci.  Nahoru vedou jen dvě cesty, vlastní zásluhy či hloupost druhých.

12 ž  Každý se snažil.  Každý se snažil vydržet.  Každý se snažil vydržet v soutěži.  Každý se snažil vydržet v těžké soutěži.  Každý se snažil vydržet v těžké životní soutěži.  Každý se snažil vydržet v těžké a důležité životní soutěži.  Rozum je v činu, ale moudrost v prožití.  Snaž se říci pravdu dřív, než ti vezmou slovo.  Ani vlastní smrt není pro džentlmena žádnou omluvou.  Jestliže se všechno zdá být v pořádku, určitě něco není.

13 Aforismy po probrání celé číselné řady  Je lépe být pichlavý než tupý.  Vždy, když šlo do tuhého, změkl.  Když žena mlčí, má hodně co říci.  Aby ses vyšplhal výše, musíš složit křídla.  Tak dlouho nad ním lámali hůl, až ji o ně přerazil.  Někdo má čisté svědomí jen proto, že ho neupotřebil.  Kdo umí jednoduše vydělávat, ten nemusí složitě šetřit.  Věděli toho na sebe tolik, že museli zůstat věrnými přáteli.  Kdo má křídla, ten se nemusí bát, že mu podtrhnou žebřík.  Nejlépe podrážejí nohy trpaslíci, je to jejich sféra působení.  Vždycky, když chtěl oslnit, tak to na něj vrhalo špatné světlo.  Kdo se směje naposled, ten si prověřuje, zda se už všichni smáli.

14 Po nácviku písmen se samostatným háčkem a čárkou  Pojďte do loďky.  Pojďte s Vláďou do loďky.  Pojďte s Vláďou do loďky a hoďte mi lano.  Pojďte s Vláďou do loďky a hoďte mi lano a síť.  Pojďte s Vláďou do loďky a hoďte mi lano a síť na příď.  Žízníš-li po krvi, staň se blechou.  Život zabírá lidem příliš mnoho času.  Já že jsem byrokrat? Dejte mi to písemně!  Čím měkčí mozek, tím tvrdší kurs prosazuje.  Čím méně ti umí lékař pomoci, tím více ti toho zakáže.  O životě před sebou nás často ujišťují ti, co nám stojí v cestě.  Ženy vidí, aniž by se dívaly, kam se muži dívají, aniž by viděli.  Čím déle kámen na jednom místě leží, tím rychleji mechem obrůstá.

15 D - Danin dort  Dopoledne desátého dubna dovezl domažlický děda Daně dárek. Dvouposchoďový dort. Dojatá Dana dlouho dědečkovi děkovala. Dobrák děda dovolil Daně donést dort dětem do druhého domu. Dana dala díl dortu Davidovi, Drahušce a Denise. Další díly darovala Dušanovi, Daliborovi a Dominikovi. Dobrmanovi Danovi dala devět drobečků.

16 K - Krasavice  Kateřina Kropáčková kapánek klopýtla, když kráčela kolem. Konkurentky koukají: Kouzelný krejzlík, kučeravé kudrny, koketní klobouček, koženkový kabát, klasické kotníčkové kozačky. Káťa kvete krásou. Kamarád Kája Kopřiva koupil krasavici kytici karafiátů, Karel koupil kanárka.

17 P – pracovní polibek  Písařka Pavla pilně psala popisy prací. Pohledný projektant Pravoslav Paloušek přišel předat poštu. Počet Pavliných překlepů při psaní počínal převažovat. Před polední přestávkou projektant Pavlu poprvé políbil. Podívala se pohoršeně, a proto pravil posmutněle: Promiňte, prosím. Pavla povzbudivě prohodila: Polibky ponechte po práci. Popletený Pravoslav pak pečlivě plnil pracovní povinnosti.

18 R - Ragby  Radotínský rozhlasový reportér Ruda Rašovský reportoval ragby Radotín – Rožnov. Rychlé rozehrávání rožnovských radotínské rozlomilo. Roztržitý reportér rozzloben rozkladem radotínských ragbistů rovněž rezignoval. Radostněji reagoval rusovlasý rožnovský rodák Roman Rychtář. Rezervoval ragbistům restaurační roštěnou.

19 Zdroje ROZHLEDY– časopis pro písemnou a elektronickou komunikaci, vydává NUV Praha, ISSN 1214-5653. ŠEDÝ, Raimud. Zprávy STÚ. Praha: STÚ Praha, 1991, ISBN -


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 38 Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google