Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU"— Transkript prezentace:

1 ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU

2 České země 10 mil.obyv. (z toho 3,5 mil. Němců) Nejrozvinutější část Habsburské monarchie Průmyslníci: E.Škoda, F.Křižík, E.Kolben, Č.Daněk, T.Baťa Vypjatá atmosféra mezi Čechy a Němci

3 EMIL ŠKODA Majitel Škodových závodů v Plzni.
Výroba zařízení továren, mostních konstrukcí, zbraní, později lokomotiv, automobilů, letadel. V roce 1925 do firmy začleněna firma Laurin a Klement.

4 FRANTIŠEK KŘIŽÍK První vynález – dálkově ovládané elektrické návěstidlo. Zdokonalil obloukovou lampu. Vybudoval městské pouliční osvětlení v Jindřichově Hradec a v Písku. Zavedl tramvajovou dopravu v Praze.

5 KŘIŽÍKOVA FONTÁNA

6 EMIL KOLBEN Spolupracovník T.A.Edisona.
Jeho firma vyráběla motory, generátory a zařízení pro elektrárny. Zastánce střídavého proudu. V roce 1927 vzniká mohutný podnik ČKD (Českomoravská-Kolben-Daněk). Zemřel v r.1943 v koncentračním táboře Terezín.

7 PETŘÍNSKÁ ROZHLEDNA PRŮMYSLOVÝ PALÁC V PRAZE

8 ČENĚK DANĚK Zakladatel firmy, která se později stala jádrem ČKD.
Zabýval se výrobou strojů pro cukrovary.

9 TOMÁŠ BAŤA Původně švec, založil firmu Baťa na výrobu obuvi ve Zlíně.
Šil tzv.baťovky – levné plátěné boty z koženou podešví a špičkou. Před 1.sv.válkou měl stovky zaměstnanců, obchody po celé Evropě a ve Zlíně stavěl tzv.Baťovy domky pro své dělníky.

10 JOSEF HLÁVKA Stavitel a největší český mecenáš.
Založil stavební kancelář, v 60.letech vybudovala 142 velkých staveb (Dvorní opera ve Vídni, biskupské rezidence, porodnice v Praze). Založil nejstarší nadaci v Čechách, podporoval studenty vysokých škol.

11 SECESE

12 OTÁZKY K TEXTU 1.Jaké dva národy spolu žili v českých zemích před 1.sv.válkou? 2.Co znamená slůvko paralelně ? 3.Podle jakého kritéria byly organizovány různé spolky ? 4.Co znamenala zásada „svůj k svému“ ? 5.Jaké středisko ztratili Němci v 60.letech 19.století ?


Stáhnout ppt "ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU"

Podobné prezentace


Reklamy Google