Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová"— Transkript prezentace:

1 Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/03.0007

2 Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová
KARLŠTEJN Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová

3

4 Poloha hradu Nachází se v okrese Beroun.
Uprostřed Chráněné krajinné oblasti: Český kras.

5 Historie Hrad byl založen za účelem uložení a ochrany korunovačních klenotů Svaté říše římské a svatých ostatků. První kámen byl položen Karlem IV. Stavba probíhala v letech Od roku 1541 zde byly ukládány opisy zemských desek. V 16.stol. došlo k renesanční přestavbě hradu. Od r.1918 je přístupný pro veřejnost.

6 Karel IV Václav IV.

7 Architektura hradu Je to kamenný gotický hrad, který stojí na vápencové sklaní ostružně. Hlavními částmi hradu jsou: Studniční věž, Budova purkrabství, Hodinová věž, Císařský palác, Mariánská věž a Velká věž. Na rozdíl od jiných hradů má 5 kaplí.

8 Studniční věž Hradní studna je hluboká asi 80 metrů.
Na vytahování a spouštění okovu tvoří kolo, v němž šlapali lidé a uváděli je do pohybu.

9 Purkrabství Dnešní podoba pochází z přestavby na konci 19. století. V současnosti slouží správě hradu, slavnostním obřadům obecního úřadu a reprezentačním účelům.

10 Císařský palác Palác sloužil jako obydlí pro panovníka a jeho dvora.
V prvním patře se nacházejí místnosti sloužící panovníkovu dvoru. Druhé patro obýval panovník. Nachází se zde Karlova ložnice a reprezentační prostory jako sál předků (Lucemburský sál) či audienční síň .

11

12 Mariánská věž Menší z věží vnitřního hradu je spojena můstkem s císařským palácem. Ve 2. patře se nachází kostel Panny Marie. V kostele se zachovaly cenné nástěnné malby s biblickými výjevy. V prvním patře se nacházejí pokladnice a klenotnice,V klenotnici je vystavena kopie Svatováclavské koruny. Ke kostelu přiléhá kaple sv. Kateřiny.

13 Padající můstek Spodní podlaží

14 Velká věž Nachází se na nejvyšším místě hradu s vlastním opevněním.
Velká věž je spojena s Mariánskou věží krytým dřevěným mostem. Po schodišti s nástěnnými malbami ze života sv.Václava a sv.Ludmily se vstupuje do nejcennějšího prostoru hradu – Kaple svatéto Kříže.

15 Spojující dřevěný most

16 Kaple svatého Kříže Zde byly v minulosti uloženy říšské korunovační klenoty a svaté ostatky, později pak české korunovační klenoty a zemský archiv . Interiér kaple je ozdoben zlacením, drahými kameny a hvězdami, sluncem a měsícem z benátského skla. Kaple je rozdělena pozlacenou mříží na dvě části

17 Autorem obrazů v kapli je Mistr Theodorik.
V čele je umístěn obraz Ukřižování Krista. Zajímavostí je, že obrazy pokračují i na rámech, sloužily i jako relikviáře. Vstup do kaple musel povolit císař. V kapli se konaly jen zvlášť významné mše, které směli sloužit pouze arcibiskupové a karlštejnský děkan.

18 Mistr Theodorik

19 Korunovační klenoty

20 Současnost V současnosti je Karlštejn jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Je ve vlastnictví státu a ve správě Památkového ústavu, který ho zpřístupňuje veřejnosti, jsou zde pořádány svatby a všelijaké atrakce. V současné době je možno navštívit císařský palác a Mariánskou věž v rámci I. okruhu a císařský palác, Mariánskou věž a Velkou věž (omezený počet návštěvníků) v rámci II. okruhu.

21 Použité zdroje STEJSKAL, NEUBERT; Dějiny umění- umění na dvoře Karla IV., Praha, 2003 KRATOCHVÍL PETR A KOL., Velké dějiny zemí Koruny české. Architektura, Praha 2009. DURDÍK TOMÁŠ, České hrady, Praha 2008. DURDÍK TOMÁŠ, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Praha 2009. ŽEMLIČKA JOSEF, Přemysl Otakar II. Král na rozhraní věků, Praha 2011. ŽEMLIČKA JOSEF, Počátky Čech královských Proměna státu i společnosti, Praha 2002.


Stáhnout ppt "Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová"

Podobné prezentace


Reklamy Google