Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk."— Transkript prezentace:

1 Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk

2 PRANOSTIKY Co srpen nedovařil, září nedosmaží. Začátek tohoto měsíce přináší lidem i hovadu zlé páry a mlhy. V září mnoho požárů bývá, proto se obloha rdívá. Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří. Na dešti v září rolníků moc záleží. Zářijový déšť polím potrava, zářijové spršky pro víno otrava. Zářijová slota - hrstka deště, fůra bláta. Po hojných deštích v září osení zimní se podaří. Bouřky v druhé polovině září přinášejí mnoho větrů. Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom. Bouřka v září - sníh v prosinci. Bouřky v září - na jaře mnoho sněhu. Teplé září - říjen se mračí. Září víno vaří a co nedovaří, říjen dopeče. Touží-li září po rose, bude v říjnu bláta po ose. Jaké počasí v září, tak se i březnu vydaří. Babí léto - léto na odchodě. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. Divoké husy svačinu odnášejí a zimu přinášejí. Když čečetek nevídati, hotov se na tuhou zimu. Pěkné růže v zahrádkách věští pěkný podzimek a pozdní zimu. Září jezdí na strakaté kobyle. Podzim na strakaté kobyle jezdí. Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu. Září, na léto jde stáří.

3 1. ZÁŘÍ Světový den míru 1939 začátek 2. světové války
Německo napadlo Polsko Svatý Jiljí své počasí pevně drží. O svatém Jiljí jdou jeleni k říji. Jaké počasí o Jiljím panuje, takové celý měsíc se ukazuje. Je-li Jiljí jasný den, krásný podzim zvěstujem. Jiljí jasný – podzim krásný. Na den Jiljí hromy a blesky – čtyři týdny mokré stezky. Když na svatého Jiljí prší, celý podzim voda crčí.

4 5. ZÁŘÍ 1638 * Ludvík XIV. - francouzský král („Král Slunce“)

5 8. ZÁŘÍ Mezinárodní den gramotnosti
1841 * Antonín Dvořák hudební skladatel Jaké počasí na Narození Panny Marie, takové potrvá čtyři neděle. Jaké počasí o Panny Marie narození, takové bude osm neděl. Neprší-li o Marie narození, bude suchý podzim. Na Panny Marie narození, vlaštovek shromáždění. Panny Marie narození - vlaštoviček rozloučení. O Marie narození, vlaštovek tu více není.

6 11. ZÁŘÍ 10. – 11. 9. Dny Evropského dědictví
2001 teroristické útoky v USA nad územím USA byla unesena 4 dopravní letadla, z nichž dvě narazila do budov Světového obchodního centra v New Yorku, jedno letadlo do budovy Pentagonu a jedno se zřítilo v Pensylvánii, útoky si vyžádaly asi 3000 mrtvých

7 14. ZÁŘÍ 1937 1886 zemřel T. G. Masaryk * Jan Masaryk
syn T. G. Masaryka ministr zahraničí ČSR

8 16. ZÁŘÍ Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy
sv. Ludmila – babička knížete Václava Na Ludmily světice obouvej střevíce. Svatá Ludmila deštěm obmyla.

9 17. ZÁŘÍ 1910 1832 * František Hrubín český spisovatel * Miroslav Tyrš
zakladatel Sokola

10 19. ZÁŘÍ 1922 * Emil Zátopek český atlet
čtyřnásobný vítěz ve vytrvalostním běhu

11 21. ZÁŘÍ Mezinárodní den míru Mezinárodní den Alzheimerovy choroby
Jaké počasí dělá svatý Matouš, takové potrvá čtyři neděle. Matouše jasný den čtyři týdny potom jasné předpovídá. Krásné počasí na svatého Matouše má vydržet ještě čtyři neděle. Pohoda o svatém Matouši čtyři týdny se neruší. Je-li na svatého Matouše pěkný den, mají vinaři naději na dobrou sklizeň. Je-li na Matouše jasno, bývá to vínu spásno. Na svatého Matouše pohoda - vyschne v lese každá kláda. Po svatém Matouši čepici na uši. Svatý Matouš svačinu zakous. Svatého Matouše – každé jablko se ukouše.

12 23. ZÁŘÍ Podzimní rovnodennost
1. podzimní den 1901 * Jaroslav Seifert – český básník, nositel Nobelovy ceny za literaturu

13 24. ZÁŘÍ 1583 * Albrecht z Valdštejna český vojevůdce a politik
velitel císařských vojsk ve třicetileté válce

14 25. ZÁŘÍ Mezinárodní den neslyšících
1899 * Ondřej Sekora - český spisovatel a ilustrátor knih pro děti

15 Světový den antikoncepce
26. ZÁŘÍ Světový den antikoncepce Evropský den jazyků 1212 Přemysl Otakar I. dostal v Basileji Zlatou bulu sicilskou od Fridricha II. za podporu v boji o říšskou královskou korunu českému panovníkovi byla královská hodnost přiznána poprvé dědičně

16 28. ZÁŘÍ Den české státnosti
935 ve Staré Boleslavi byl zavražděn kníže Václav svým bratrem Boleslavem I. Kolem svatého Václava, nové léto nastává. Na svatého Václava, každá pláňka dozrává. Svatý Václav hady sklízí. Svatý Václav v slunci září, sklizeň řípy se vydaří.

17 29. ZÁŘÍ 1938 podepsána Mnichovská dohoda, v níž bylo rozhodnuto o podstoupení československého pohraničí (Sudet) Německu Je-li noc před svatým Michalem jasná, bude velká zima, prší-li, bude levná zima. Je-li svatý Michal jasný a krásný, bude tak ještě po čtyři neděle. Fučí-li na svatého Michala vítr od východu nebo severu, bude tuhá zima. Svatý Michal všechno z polí spíchal.

18 ZÁŘÍ období podzimní sklizně
kromě ovoce a brambor dozrává vinná réva a chmel vinobraní – slavnosti sklizně vinné révy dočesná – slavnost sklizně chmele dožínky – slavnost na ukončení žní, slavnost může zahrnovat odvážení posledního snopu z pole, předání dožínkového věnce a přání („vinšování“) hospodáři; potom následuje hostina s hudbou a tancem

19 ZDROJE http://zbynkuv.blog.cz/0909


Stáhnout ppt "Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk."

Podobné prezentace


Reklamy Google