Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ochrana zdraví Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ochrana zdraví Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"— Transkript prezentace:

1 Ochrana zdraví Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025
Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ochrana zdraví Pří_204_Člověk_Ochrana zdraví Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro upevňování a rozšiřování vědomostí o ochraně zdraví. Materiál rozvíjí nově získané vědomosti žáků. Je určen pro předmět přírodověda v 5. ročníku. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: Přírodověda pro 5. ročník základní školy. Praha 2: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, ISBN X

3 Ochrana zdraví Zdraví je stav fyzické, psychické, sociální a estetické pohody. Zdraví je také absence nemoci. Být zdravý neznamená jen netrpět žádnou chorobou. Zdravý člověk má také dobrou náladu a je veselý. Pro naše zdraví je velmi důležité, jaké je okolní prostředí, i to, jak se sami chováme. Záleží na tom, jakou potravu jíme, zda zachováváme pravidla zdraví a bezpečnosti.

4 Zásady pro udržení zdraví
Cvičení, pohyb Lidské tělo je stvořeno k pohybu - k chůzi, běhání, šplhání a nošení věcí. Pohyb pomáhá budovat a zpevňovat kosti a svaly a dává pocit dobrého zdraví. Pohybové aktivity a výběr správných her přispívá ke každodenní pohybové aktivitě.

5 Přiměřená váha Podle posledních průzkumů bylo zjištěno, že nejen dospělí, ale i děti trpí nadváhou. Nadváha nám zabraňuje v aktivitě, ale může i zabíjet. Hrozí riziko srdečního onemocnění, vysokého krevního tlaku, mozková příhoda, cukrovka, onemocnění žlučníku i některé druhy rakoviny. Proto je důležité budovat povědomí o správné hmotnosti.

6 Pobyt ve zdravém prostředí
Měli bychom se vyhýbat pobytu v prachu, špíně a kouři. Děti by si neměly hrát v blízkosti smetišť, neměli bychom se zdržovat v zakouřeném prostředí. Člověk by si měl vštípit myšlenku, že normální je nekouřit. Kouření způsobuje onemocnění srdce, rakovinu plic a další zdravotní problémy.

7 Zdravá strava Známkou zdravé stravy je pestrost a dobrá chuť. Je velmi důležité, aby strava obsahovala hodně zeleniny, ovoce a obilovin. Je nutné sledovat obsah tuků a především se nepřejídat smaženými jídly a pochutinami. Člověk by se měl ve své stravě vyhýbat uzeninám, konzervovaným a přesoleným jídlům. Je zjištěno, že příliš velké množství cukrů obsažených v potravě zatěžuje organismus a proto je důležité konzumovat ovoce a menší množství sladkostí a různých pochutin.

8 Hobby, zájmy Je důležité naučit lidi radovat se z drobností. Děti by si měly najít nějakou zálibu a věnovat se jí. Je důležité, aby lidé uměli navazovat přátelství, aby se uměli přizpůsobit kolektivu, nežili izolovaně a také nebyli sobečtí.

9 Odpočinek, relaxace V současné době lidé vedou velmi rušný a hektický život. Je potřeba osvojit si zásadu, že je potřeba více pohybu. Relaxace spočívá spíše v pobytu na hřišti než v sezení u počítače nebo televize. I při odpočinku ale dbáme o své zdraví. Čteme a píšeme při vhodném osvětlení, neděláme zbytečný hluk. Jsme opatrní při každé práci, chráníme se před úrazy.

10 Péče o chrup a dutinu ústní
Se stále zvyšující se konzumací sladkostí a cukrů je potřebné vědět, že pěkný a především zdravý chrup v dospělosti spočívá ve správné hygieně dutiny ústní a péči o zuby již v dětství. Zásady: Nejméně 2 x denně si čistíme zuby. Doporučená doba je 2 – 3 minuty při každém čištění. Zuby si čistíme vždy po jídle. Zuby si čistíme správnou technikou. Nemáme – li možnost vyčistit si zuby, použijeme aspoň žvýkačku bez cukru.

11 Předcházení úrazům S rozvojem dopravy a nárůstem dopravních prostředků umírá ročně na našich silnicích velké množství dětí. Je tedy nesmírně důležité umět poznávat dopravní značky, správně přecházet silnici, znát pravidla silničního provozu. Jenom správným chováním v silničním provozu se můžeme vyhnout úrazům v dopravě. Dopravní výchova:

12 Pobyt na slunci Vyhýbáme se delšímu pobytu na přímém slunci.
Používáme ochranné krémy proti slunečnímu záření. Oči si chráníme brýlemi. Na hlavě nosíme pokrývku. Vyhýbáme se pobytu na přímém slunci mezi hodinou. Nadměrné opalování může způsobit spálení kůže a podnítit rakovinu kůže.

13 Čistota těla Udržujeme čistotu svého těla.
Ráno se myjeme studenou vodou a vyčistíme si zuby. Ruce si myjeme před každým jídlem a po použití záchodu. Večer se myjeme nebo koupeme v teplé vodě. Vyčistíme si zuby. Vlasy si denně češeme a pravidelně si je myjeme. V čistotě udržujeme i nehty.

14 Oděv Vhodně se oblékáme. Svůj oděv udržujeme v čistotě.
Oblékáme se přiměřeně ročnímu období. Volíme vhodné oblečení pro činnost, kterou vykonáváme.

15 Obranyschopnost organismu
Kolem nás jsou různé bakterie a viry, které pouhým okem nevidíme. Některé z nich mohou způsobovat nemoci. Jsou choroboplodné. Proti přenášení bakterií a virů z jednoho organismu na druhý se bráníme především dodržováním čistoty. Někdy jsme proti nemocem chráněni i očkováním. Naše tělo se nákaze úspěšně brání, je-li otužilé a je-li naše strava zdravá a obsahuje dost vitamínů, hlavně vitamínu C.

16 Označ, které nemoci způsobují bakterie.
rýma zlomená ruka kašel úpal chřipka úžeh zápal plic uštknutí zmijí žloutenka zlomená noha spála Je zlomenina ruky nebo nohy nemoc? Co je příčinou? Je to úraz. Příčinou může být pád.

17 Ve čtyřsměrce vyhledej názvy úrazů, nemocí a příznaků těchto nemocí.
I E L Á P O Z M S K G Í Ý Ř R D CH T Š Jak budeš postupovat při příznacích nemoci?

18 ŘEŠENÍ: Ve čtyřsměrce vyhledej názvy úrazů, nemocí a příznaků těchto nemocí.
I E L Á P O Z M S K G Í Ý Ř R D CH T Š Úraz: zlomenina, popálenina, odřenina Nemoc: chřipka, angína, spála Příznaky: rýma, kašel, teplota

19 Výuková videa: S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Pohyb  S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Obezita S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Růst

20 Výuková videa: S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Opalování S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Hygiena

21 Zdroje: Soubor:Vrksasana.jpg. Wikipedie [online]. 2007, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Youth-soccer-indiana.jpg. Wikipedie [online]. 2006, [cit ]. Dostupné z: Soubor:BMI grid cs.svg. Wikipedie [online]. 2009, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Fruit Stall in Barcelona Market.jpg. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Sour cherry.jpg. Wikipedie [online]. 2009, [cit ]. Dostupné z: Soubor:7carrots.jpg. Wikipedie [online]. 2001, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Merkur5.jpg. Wikipedie [online]. 2006, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Floorball game.jpg. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Violin-Viola.jpg. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Airforce skiing at keystone colorado.jpg. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z:

22 Zdroje: Soubor:Tomáš Verner, jízda na bruslích, DOD Pražský okruh.jpg. Wikipedie [online]. 2010, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Tlačítko pro chodce.jpg. Wikipedie [online]. 2006, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Dopravní hřiště Zahradní Město 2.jpg. Wikipedie [online]. 2006, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Comb.png. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z: File:Want A Hat^ - geograph.org.uk jpg. Wikimedia commons [online]. 2009, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Shoes in the grass.jpg. Wikipedie [online]. 2007, [cit ]. Dostupné z: File:Shampoo Aisle.jpg. Wikimedia commons [online]. 2011, [cit ]. Dostupné z:

23 Zdroje: Soubor: HK Quarry Bay Taikoo Shing Cityplaza Columbia Sportswear Co Shop.JPG. Wikimedia commons[online]. 2009, [cit ]. Dostupné z: Záchranný kruh: výuková videa [online] [cit ]. Dostupné z:  Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online] [cit ]. Dostupné z:  Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online] [cit ]. Dostupné z:  Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online] [cit ]. Dostupné z:  Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online] [cit ]. Dostupné z:  Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online] [cit ]. Dostupné z: 


Stáhnout ppt "Ochrana zdraví Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"

Podobné prezentace


Reklamy Google