Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilŽaneta Dušková
2
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu jazyka, ale i na patře a v krku - receptory vnímají hořké, sladké, slané a kyselé, nově zjištěno též umami (receptor vnímající glutamáty) - pohárků je u každého různé množství - různé vnímání chutí - vnímání chuti je ovlivněno vůní (při rýmě ztrácíme chuť), teplotou a strukturou jídla - na kořeni jazyka je též vylučován mucin a lysozym (antibakteriální), je zde lymfatická tkáň
3
Čichové ústrojí - slouží k vnímání látek rozptýlených ve vzduchu
- čichové buňky jsou uloženy ve sliznici horní části nosní dutiny - každá čichová buňka má řasinky čnící do vrstvy speciálního hlenu - hlen rozpouští aromatické látky, které pak podnítí čichové buňky k vyslání impulzů do mozku - výběžky čichových buněk prochází kanálky v čichové kosti do nitrolební dutiny - čich se podílí na vnímání chuti, při nachlazení jsou řasinky překryty rýmovým sekretem a nemohou vnímat látky ze vzduchu - čich se podílí též na vyměšování slin a žaludečních šťáv
4
Kožní čidla - umístěna ve škáře
- volná nervová zakončení (bolest při poškození, čidla bolesti) - Meissnerova tělíska - čidla hmatu (hlavně na špičkách prstů - Krauseova tělíska - vnímání chladu - Ruffiniho tělíska - vnímání tepla - Vater - Paciniho tělíska - vnímání tlaku
5
Zdroje obrázků:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.