Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."— Transkript prezentace:

1 rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní družina a školní jídelna, Kostelec nad Orlicí, Pelclova 279

2 SAVCI 3. HLODAVCI Romana Breklová, , 8. ročník, přírodopis – čtení s porozuměním, orientace v textu

3 Hlodavci Mají 2 řezáky přeměněny na zuby HLODAVÉ – celý život jim dorůstají. Živí se převážně rostlinnou potravou. Rychle se rozmnožují. Mají větší počet mláďat.

4 ZÁSTUPCI užiteční neužiteční, škodliví Myš domácí Králík divoký
(zkus rozdělit) užiteční neužiteční, škodliví (maso, kožešiny) (nemoci, ničí) Myš domácí Králík divoký Králík domácí Potkan Zajíc polní Krysa Hraboš polní Křeček polní Kontrola na dalším snímku

5 ZÁSTUPCI užiteční neužiteční, škodliví Myš domácí Králík divoký
(maso, kožešiny) (nemoci, ničí) Myš domácí Králík divoký Králík domácí Potkan Zajíc polní Krysa Hraboš polní Křeček polní

6 žije na polích, v lesích i v obydlích lidí
Myš domácí žije na polích, v lesích i v obydlích lidí Myši žerou obilniny, ale pokouší se konzumovat prakticky vše, na co přijde. Samice mívá až pět vrhů ročně. Rodí asi 8 holých a slepých mláďat, o která se stará v připraveném hnízdě 1 měsíc. Po šesti týdnech jsou mláďata dospělá a začínají se sama množit.

7 Potkan Jak se liší od krysy?
Má holý a šupinatý ocas, u kořene nápadně zesílený, kratší než tělo. Zaoblený čumáček.

8 Žijí v koloniích. V čele stojí nejsilnější samec.
Škodí šířením nemocí (žloutenka, tyfus, mor) velkou spotřebou potravin znečištěním potravin trusem a močí ohlodáváním obalů,, podlah, potrubí a kabelů (poruchy a zkraty) Žijí v koloniích. V čele stojí nejsilnější samec. Má dobrý čich, výborně plave, hrabe a šplhá po výškách.

9 Krysa Je menší, má delší a štíhlejší ocas.
Žije ve stájích, stokách, kanálech, jatkách. Je masožravá. Každých 6 týdnů se rodí až 10 mláďat.

10  Králík divoký Králíka poznáme podle krátkého, naspodu čistě bílého ocasu. 3 – 5x do roka rodí holá a slepá mláďata Žije v norách.

11 Králík domácí Chován pro maso a kožešinu.

12 Má dlouhou srst, která se pravidelně stříhá a spřádá na vlnu.
Zajímavost: Angorský králík Má dlouhou srst, která se pravidelně stříhá a spřádá na vlnu.

13 Zajíc polní 4x do roka rodí 1 až 4 mláďata, ta mají po narození srst a vidí. Žije v pelechu. Výborný běžec – dosahuje rychlosti až 70 km/hod.

14 Popis zajíce polního – myslivecká hantýrka

15 Další zástupci: Hraboš polní

16 Křeček polní Křeček zlatý Křeček si ukládá potravu do vaků.

17 Sysel obecný

18 Přiřaď: Králík domácí Zajíc polní Sysel obecný Křeček polní Myš domácí
 Králík divoký Krysa Hraboš polní Potkan Kontrola na dalším snímku

19 Přiřaď: Králík domácí Zajíc polní Sysel obecný Křeček polní Myš domácí
Krysa  Králík divoký Krysa Myš domácí Potkan Hraboš polní Potkan Králík divoký Hraboš polní

20 Použitý materiál: Myš domácí Myši na zrní Potkan Potkan Kreslená krysa Krysa obecná  Králík divoký Nora Králíci u nory Králík domácí v kotci Králík bíločerný Králík rezatý Angorák Zajíc polní popis Zajíc polní Zajíc polní běh Hraboš polní Křeček polní Křeček vaky Sysel obecný


Stáhnout ppt "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google