Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CHK4 3760 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CHK4 3760 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Enzymy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, žáci vyhledávají úkoly s pomocí internetu Čas: 20 minut

2 Enzymy biokatalyzátory Patří do skupiny biokatalyzátorů – umožňují a urychlují průběh chemických reakcí v organismech. Makromolekulární látky. 1

3 Charakteristika Enzym je jednoduchá či složená bílkovina s katalytickou aktivitou. Řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů. Věda o enzymech se jmenuje enzymologie. Lidská glyoxyláza je enzym ze skupiny lyáz. V molekule enzymu převládají bílkovinné řetězce, ale navíc jsou jeho součástí dva ionty zinku (fialově) 2

4 Druhy Jednosložkové enzymy – tvořeny pouze bílkovinou. Dvousložkové – tvořeny komplexem – HOLOENZYM – složený z APOENZYMU /bílkovinná složka/ a KOFAKTORU /nebílkovinná složka/. koenzym 3

5 Vlastnosti Substrátová specifita – každý enzym katalyzuje pouze určitou chemickou reakci. Vyšší účinnost – reakce katalyzované enzymy jsou několikrát rychlejší než reakce katalyzované jinými chemickými katalyzátory. Reakce probíhají jen do teploty 60 °C /citlivost enzymu vůči teplotě je dána jejich bílkovinnou povahou/.

6 Vlastnosti Působí v komplexech – katalyzují řadu po sobě následujících reakcí. Katalytickou činnost výrazně ovlivňují látky nazývané efektory nebo modifikátory. Positivní efektory se označují jako aktivátory, negativní jako inhibitory. Efektory přirozené ( fyziologické, endogenní ) jsou normální složky buněk, nástroje regulace buněčného metabolismu. Efektory nepřirozené ( exogenní ) - mnohá léčiva, většina jedů.

7 Aktivita enzymů Může být ovlivněna: 1.Koncentrací enzymu 2.Teplotou – se zvyšující se teplotou roste aktivita pouze v rozmezí °C /při nižších a vyšších teplotách je potlačena/ 3.pH – většina účinná pouze v úzkém rozmezí pH=6-7 4

8 Názvosloví Systematické – název se tvoří z kmene názvu sloučeniny, která se účinkem enzymu mění a připojením koncovky – áza např. enzym působící štěpení sacharózy se jmenuje sacharáza. Triviální názvy – u nejdůležitějších enzymů např. pepsin, trypsin.

9 Mezi šest hlavních kategorií enzymů patří dle mezinárodní unie (IUBMB): EC 1 – oxidoreduktázy: katalyzují oxidačně/redukční reakceoxidoreduktázy EC 2 – transferázy: přenášejí funkční skupiny (například methyl-, acetyl- nebo fosfátovou skupinu)transferázy EC 3 – hydrolázy: katalyzují hydrolýzu chemických vazebhydrolázy EC 4 – lyázy: štěpí chemické vazby jiným způsobem než hydrolýzou či redoxní reakcílyázy EC 5 – izomerázy: katalyzují isomerizační reakceizomerázy EC 6 – ligázy: spojují dvě molekuly kovalentní vazbouligázy

10 Zástupci Ptyalin - enzym obsažený ve slinách napomáhající štěpení škrobu. Pepsin - je obsažen v žaludeční šťávě a napomáhá štěpení bílkovin na aminokyseliny. Trypsin – je obsažen ve dvanáctníku, štěpí bílkoviny. Proteázy - štěpí bílkoviny. Jsou schopny odbourat během jedné hodiny až 300 gramů bílkovin. Lipázy - štěpí tuky. Jsou schopny odbourat za hodinu až 175 gramů tuku. Amylázy - štěpí sacharidy. Jsou schopny odbourat za hodinu až 300 gramů sacharidů. trypsin 5

11 Enzymy v naší stravě Čerstvý ananas je velmi bohatý na enzym bromelain. Ananas v konzervě již žádný tento enzym nemá - vysokými teplotami, tedy tepelnou úpravou potravin, se prakticky všechny enzymy v potravě zničí. Sůl patří mezi jeden z blokátorů enzymů. Enzymy, obsažené v naklíčených rostlinkách, omlazují náš organismus. Naklíčená pšenice, čočka, fazole aj. mohou pomoci zamezit růstu rakovinových buněk. Nedostatek enzymů v potravě urychluje proces stárnutí, podporuje vývoj degenerativních chorob, jako je cukrovka, rakovina, obezita, artritida, arterioskleróza.

12 Použití V průmyslu: Potravinářském /kvasném/ – výroba piva, vína, ethanolu, octu, sýrů, pekařství Farmaceutickém – penicilin Textilním Koželužském K výrobě pracích prášků - zvyšuje účinnost odstraňování skvrn i při nižších teplotách Odpadové hospodářství Budoucnost - masivní nasazení enzymů pro výrobu ekologicky šetrných biopaliv - tzv. enzymové inženýrství 6

13 Úkoly: 1) Jak se bude jmenovat enzym, který štěpí laktózu? 2) Které potraviny obsahují více enzymů? a) tepelně upravené b) v surovém stavu 3) Zjisti: a) co je to inhibitor b) které látky působí jako inhibitory enzymů 4) Jaké jsou výhody enzymatických pracích prostředků?

14 Zdroje vyber html vyber html 24&bih=653&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=OpbgfZ9sd- ozbM:&imgrefurl=http://www.gastroplus.cz/gastrotemata/kuchyne/mistni/pivo-jako- zivotni-styl/&docid=Wv65FgxXjW1j0M&imgurl=http://www.gastroplus.cz/wp- content/uploads/2011/04/spilka.jpg&w=2008&h=1365&ei=uc2oUK7tBIHetAa9ioDAA g&zoom=1&iact=hc&vpx=118&vpy=164&dur=2475&hovh=138&hovw=212&tx=179& ty=86&sig= &page=1&tbnh=138&tbnw=212&start=0&ndsp =12&ved=1t:429,r:0,s:0,i:69 24&bih=653&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=OpbgfZ9sd- ozbM:&imgrefurl=http://www.gastroplus.cz/gastrotemata/kuchyne/mistni/pivo-jako- zivotni-styl/&docid=Wv65FgxXjW1j0M&imgurl=http://www.gastroplus.cz/wp- content/uploads/2011/04/spilka.jpg&w=2008&h=1365&ei=uc2oUK7tBIHetAa9ioDAA g&zoom=1&iact=hc&vpx=118&vpy=164&dur=2475&hovh=138&hovw=212&tx=179& ty=86&sig= &page=1&tbnh=138&tbnw=212&start=0&ndsp =12&ved=1t:429,r:0,s:0,i:69 Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CHK4 3760 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google