Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vývoj nejstarších lidských společenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vývoj nejstarších lidských společenství"— Transkript prezentace:

1 Vývoj nejstarších lidských společenství

2 Přírodní prostředí pravěku
vystřídaly se čtyři doby ledové (glaciály) a tři doby meziledové (interglaciály). V době ledové došlo k posunu skandinávského ledovce na jih, severní Evropu tvořila bílá pustina. Došlo k prudkému poklesu teplot, chladnomilná fauna a flóra tundry, tajgy a stepi (z fauny např. medvědi, mamuti, nosorožci, sobi) se posunula daleko na jih. V době meziledové ledovec ustoupil, oteplilo se, narostl lesní porost, vyvinula se divoká zvěř, jeleni, srny, koně, sloni, tygr, lev, opice. z geologického hlediska dělíme pravěk na následující období: prahory 4600 mil mil. ; starohory 2500 mil mil.; prvohory 570 mil mil.; druhohory 225 mil mil.; třetihory 65 mil. - 1,7 mil.; čtvrtohory pleistocén, holocén 1,7 mil. - současnost pravěk, jak ho chápeme v tomto případě tedy spadá do období konce třetihor (pliocén) a čtvrtohor. v mladších čtvrtohorách (holocén) se postupně otepluje; příroda se proměnila do podoby, jak ji známe dnes.

3 Vývoj člověka ze živočišného předchůdce člověka (dryopithecus) se před 14 miliony lety odštěpily dvě vývojové větve: lidoopi - žili v pralesích, živili se rostlinnou stravou; lidé - žili v lesostepích, živili si travními semeny a masitou stravou. v Africe se vyvinuli z Ramapitheca z čeledi hominidae dvě větvě. slepá větev: Australopithecus (4 - 1,5 mil. let). - např: australopithecus africanus (1,25m, kg), australopithecus robustus nebo australopithecus afarensis (známý nález "Lucy“). homo habilis (člověk zručný) - jednoduché kamenné nástroje, obsah mozku měl asi polovinu dnešního; měřil asi 120 cm; blíže k člověku než australopithecus (postavení palce u nohy, zdokonalením stavby ruky a vyklenuté chodidlo; menší nadočnicové oblouky) - dnešní Keňa, Tanzanie - Olduvajská rokle

4 Hominizace Cesta od prvních živočišných předchůdců člověka k modernímu člověku byla velmi dlouhá a postupný vývoj charakteristických znaků druhu Homo sapiens nazýváme hominizace. člověk vzpřímený australopithecus člověk zručný člověk neanderthalský člověk moudrý ramapithecus Zdroj: ( )

5 Homo neanderthalensis
Ramapithecus Homo sapiens Homo habilis Australopithecus Homo erectus Homo neanderthalensis Další druhy rodu Australopithecus

6

7

8

9 První zemědělci

10 Úrodný půlměsíc

11 První města a městské státy
před lety první zemědělské osady v ,,Úrodném půlměsíci“ později v dalších úrodných oblastech Číny, Indie, jižní Evropy a Mexika šlechtění plodin a domácích zvířat zavlažovací systém; odvodňování; vozy písemnictví – od př.n.l. na hliněné tabulky města v Sumeru od 4000 př.n.l.; samostatné vedení – vznik náboženských systémů –teokracie r př.n.l. první říše světa =Sargonova (Akkad)

12

13

14

15 Keltové

16

17


Stáhnout ppt "Vývoj nejstarších lidských společenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google