Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 Anotace Název tematické oblasti: Filozofie Název učebního materiálu: Základní filozofická otázka Číslo učebního materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV0302 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 4. ročník čtyřletého gymnázia, oktáva osmiletého gymnázia Autor: Radka Strašilová Datum vytvoření: 15. 9. 2012 Datum ověření ve výuce: 17. 9. 2012 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Student objasní, jaké je postavení filozofie v rámci ostatních věd, jaká je základní filozofická otázka a jaké okruhy problémů řeší; rozumí základním termínům v oblasti okruhů metafyzických a gnoseologických otázek, dokáže identifikovat svůj filozofický názor. Metodické poznámky:Červeně jsou vyznačené otázky, na které by měli studenti sami hledat odpověď, tzn. je potřeba jim poskytnout prostor k přemýšlení. Prezentaci je možné rozdělit do dvou vyučovacích hodin.

3 Základní filozofická otázka

4 Postavení filozofie v systému věd  Filozofie = „matka“ tzv. speciálních věd  Speciální vědy – zkoumají jen „výsek“ reality X filozofie – zkoumá podstatu skutečnosti, možnosti jejího zkoumání  Filozofie i reálné vědy předpokládají stejné východisko – předvědeckou, každodenní zkušenost

5 Klasifikace speciálních věd A) Reálné vědy: 1. Přírodní vědy (fyzika, chemie, astronomie, teoretická medicína, biologie) 2. Kulturní vědy: duchovní (např. historické, jazykové, náboženské, o umění) sociální a ekonomické B) Formální vědy (formální logika, matematika)

6 Úkol: Rozděl otázky na filozofické a empirické: 1.Co je život? 2.Jak nebezpečné jsou atomové elektrárny? 3.Kolik kostí má lidská ruka? 4.Existuje absolutní pravda? 5.Co je národ?

7 Základní filozofická otázka: Co je prvotní? Bytí nebo vědomí? ↓↓↓ řeší vztah bytí a vědomí odpovědět „pomáhají“ ontologie a gnozeologie

8 A. Ontologie Dva okruhy ontologických otázek: 1) Kde je pravá skutečnost = bytí? Jak věci jsou? Proč věci jsou?

9 Odpovědi: Monistické: Materialismus (materialis = hmotný) Ve starověku: Thales, Anaximandros, Anaximénés, Herakleitos Odnože materialismu: ateismus marxistický ateismus Idealismus Řec. idea = pojem, představa, myšlenka, přání 2 formy: subjektivní objektivní (Platón)

10 Dualistické: Základ světa je tvořen dvěma neslučitelnými a na sebe nepřevoditelnými principy (např. René Descartes) Pluralistické: Hovoří o více principech (např. G. W. Leibniz)

11 2) Jaké jsou příčiny dění? Jaké jsou následky dění? Co je cílem dění? Odpovědi: Teleologie Budoucnost je předurčena, svět má předem daný cíl. Determinismus Z každé příčiny lze odvodit jednoznačný následek. Indeterminismus Vývoj není ovlivněn předchozím stavem.

12 B. Gnozeologie Typy poznání: Empirismus: Poznáváme zkušeností (i vnitřní – vzpomínky, emoce, prožitky) Racionalismus: Poznáváme rozumem. Senzualismus: Poznáváme smysly.

13 Názory na poznatelnost světa: Naivní realismus: Víra, že věci jsou takové, jak je vidíme. Skepticismus: Pochybování, že věci jsou takové, jak je vidíme. Agnosticismus: Přesvědčení, že objektivní poznání není možné. Která z odpovědí na základní filozofickou otázku odpovídá tvému názoru na podstatu a poznatelnost světa?

14 Co je cílem poznání? Cílem poznání je dosažení pravdy. Co je pravda? Např. Aristoteles: “Pravda je shoda rozumu a věci” = představ s realitou. Z gnozeologického hlediska absolutní pravda neexistuje. Existují jen pravdy relativní.

15 Zdroje: Archiv autorky.


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google