Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HMYZ zdroj:www. cs.wikipedia.org/wiki/Hmyz

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HMYZ zdroj:www. cs.wikipedia.org/wiki/Hmyz"— Transkript prezentace:

1 HMYZ zdroj:www. cs.wikipedia.org/wiki/Hmyz

2 Počet existujících druhů se odhaduje na miliónů, a je možné že představují více než 90% všech živých forem na Zemi Hmyz můžeme nalézt téměř v každém prostředí naší planety, i když například jen ve velmi malém množství obývá oceány, Nové druhy se objevují převážně v tropických oblastech, ve kterých hmyz dosáhl největší rozmanitosti Studium hmyzu se nazývá ENTOMOLOGIE

3 FEROMONY SOCIÁLNÍ HMYZ: např. mravenci a včely žijí společně ve velkých koloniích Vývoj: před 350 miliony lety. V pozdním karbonu a raném permu hmyzí řády zahrnují několik nynějších velmi starých skupin a množství prvohorních forem. V této době žily také obří vážky, které měly rozpětí křídel od 50 až po 70 cm a byly tak největším hmyzím druhem v jeho historii. Největší druhové množství hmyzu se vyvinulo během období před 270 miliony let. Pozoruhodně úspěšní blanokřídlí se objevují v třetihorách. Velké množství druhů této úspěšné skupiny souvisí s rozvojem kvetoucích rostlin. Mnoho moderního hmyzu se vyvinulo během třetihor; hmyz z této doby často nacházíme zalitý v jantaru, mnohdy v dokonalém stavu. Studium fosilií hmyzu se nazývá paleontomologie.

4 TĚLO kryté kutikulou má 3 části: hlava – 6 článků, má složené oči, 4 jednoduchá očka, tykadla, smyslové orgány hruď – na 2 a 3 článku je 1 pár křídel (zpevněna žilkami, jsou vychlípeniny pokožky) křídla- např. přeměněna v krovky, kyvadélka, polokrovky každý článek nese 1 pár končetin, jsou většinou kráčivé ale mohou být i podle druhu plovací, hrabavé, skákací, uchopovací končetina má části: kyčel, příkyčlí, stehno,holeň, chodidlo zadeček – končetiny přeměněné na kopulační orgány nebo v přívěsky

5 SOUSTAVY: cévní soustava otevřená, hřbetní céva = srdce dýchají vzdušnicemi ( u létajícího hmyzu se rozšiřují do vzdušných vaků) nervová soustava žebříčková, gangliová, na nohách, zadečku nebo hrudi má tympanální orgány pro vnímání zvuků rozmnožovací: gonochoristé, oplodnění vnitřní - proměna nedokonalá vajíčko – larva – dospělý jedinec (imágo) - proměna dokonalá vajíčko – larva – kukla – dospělec (imágo)

6 Význam hmyzu: Škodlivý hmyz paraziti př. komáři, vši, štěnice přenašeči chorob př. komár, moucha ničitelé staveb př. termiti škůdci na zemědělských plodinách př. saranče, mandelinka Hubení - insekticidy nebo stále více se rozvíjejícími metodami biokontroly

7 Užitečný hmyz: Opylovači rostlin např. vosy, včely, motýli, mravenci Produkce užitečných surovin např. med, vosk, lak a přírodní hedvábí (produkt housenek bource morušového, mělo v minulosti veliký vliv na rozvoj obchodu mezi Čínou a zbytkem světa) Medicína: Larvy much (červi) byly dříve přikládány na rány, aby bylo zabráněno nebo zastaveno vytváření sněti, protože požírají pouze rozkládající se maso. Tento způsob ošetřování ran se znovu objevuje v některých nemocnicích. Dospělí hmyzí jednici jako např. cvrčci nebo různé druhy larev se také obvykle používají jako rybářská návnada. V některých částech světa je hmyz využíván jako výživná potrava, zatímco v jiných je jeho konzumace tabu.

8 chovatelství: Některé druhy hmyzu jsou také chovány v teráriích př
chovatelství: Některé druhy hmyzu jsou také chovány v teráriích př. strašilky, kobylky, různí brouci larvy a různý hmyz, sloužící jako potrava pro plazy chované doma. v lékařském průmyslu jsou využívány různé druhy hmyzu, známým příkladem jsou španělské mušky (brouci puchýřnící) nebo i některé majky, které produkují látku kantaridin. jako vědecká pokusná zvířata se používají octomilky obecné, různé pakobylky a druhy brouků. různé druhy červů, především larvy různých much nebo brouků hrají v současnosti důležitou roli při vyšetřování vražd v kriminalistice.

9 Některé druhy hmyzu, zvláště brouci, jsou reducenti a živí se uhynulými živočichy nebo padlými stromy, čímž recyklují biologický materiál do podoby vhodné pro jiné organismy Staří Egypťané dokonce brouka vrubouna posvátného (scarabea) uctívali jako symbol znovuzrození. Ačkoliv nejsou moc známí, nejužitečnějším hmyzem jsou hmyzožravci, tj. hmyz, který se živí jiným hmyzem. Součást potravního řetězce Lidské pokusy regulovat škodlivé druhy hmyzu pomocí insekticidů většinou selhávají, protože se škodlivým hmyzem jsou systematicky otravovány i užitečné druhy živočichů, kteří se jimi živí.


Stáhnout ppt "HMYZ zdroj:www. cs.wikipedia.org/wiki/Hmyz"

Podobné prezentace


Reklamy Google