Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)"— Transkript prezentace:

1 Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
Lubomír Berka

2 Co už znáte…? Za vlády Karla IV. zažívají země Koruny české nebývalý rozmach. Karel IV., coby římský císař a český král, se stává nejmocnějším mužem Evropy. Když v roce 1378 umírá, rozděluje vládu mezi své dva syny. Zikmund se ujímá vlády nad Uhrami. Václav IV. vládne v zemích Koruny české.

3 Václav IV. ( ) Václav IV. byl synem Karla IV. a Anny Svídnické. Na český trůn usedl roku 1378 ve svých sedmnácti letech. Spolu s českou korunou získal i titul římského krále.

4 V jaké situaci Václav IV. převzal vládu?
Země Koruny české se již na sklonku vlády Karla IV. dostávají do krize. Morové rány sužují Evropu. V Čechách „černá smrt“ řádí především v roce 1380. Umírá přibližně 1/3 obyvatelstva (nemá kdo pracovat na panstvo). Objevují se loupeživí rytíři a lapkové.

5 Další komplikací během Václavovy vlády bylo papežské schizma (rozkol) z roku 1378.
Dva papežové (v Římě a v Avignonu). Václav IV. nepodpořil Římského papeže, čímž se dostává do konfliktu s pražským arcibiskupem ( Jan z Jenštejna). Avignonský most s papežským palácem v pozadí

6 Místo na Karlově mostě, odkud bylo svrženo tělo do Vltavy
S obdobím sporů mezi Václavem IV. a pražským arcibiskupem je spojena smrt Jana Nepomuckého. Byl generálním vikářem. Zajat na příkaz krále. Zemřel na následky mučení. Jeho tělo shozeno z pražského (Karlova) mostu do Vltavy. Později církví prohlášen za svatého. Místo na Karlově mostě, odkud bylo svrženo tělo do Vltavy

7 Václavovu situaci komplikovala i skutečnost, že nebyl povahou politik.
Většinu času trávil lovem (na hradech Křivoklát, Karlštejn, Žebrák a později na Točníku). Obklopoval se nižší šlechtou, což popouzelo nejmocnější a nejváženější šlechtice. Vysoká šlechta nechala Václava na několik týdnů uvěznit. Hrady Žebrák a Točník

8 V roce 1400 je Václav IV. zbaven římské koruny.
Údajně pro svou lenost. Roku 1402 uvěznil Zikmund svého bratra Václava IV. ve Vídni a pokusil se získat vládu nad zeměmi Koruny české. Po propuštění král Václav urovnal vztahy s vysokou šlechtou. Nad zemí se však již vznášel stín husitského období… Václav IV. zemřel roku 1419.

9 Zapamatujte si… Kdo vládnul po smrti Karla IV. v zemích Koruny české a kdo v Uhrách? Která nemoc těžce zasáhla Evropu na konci 14. století? Co znamenalo papežské schizma? Čím si Václav IV. znepřátelil šlechtu? Jaký byl Václav IV. politik? Na čí popud byl v roce 1402 uvězněn ve Vídni? Kdy Václav IV. zemřel?


Stáhnout ppt "Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)"

Podobné prezentace


Reklamy Google