Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Madagaskar.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Madagaskar."— Transkript prezentace:

1 Madagaskar

2 Madagaskar Informace Madagaskar je ostrovní stát v Africe.
Ostrov se od kontinentální Afriky oddělil v průběhu druhohor (asi před 160 miliony lety) a stále se pohybuje jihovýchodně téměř o 2 cm za rok. Je to 4. největší ostrov na světě.

3 Geografie a Podnebí Geografie Ostrov Madagaskar se od africké pevniny začal postupně odtrhávat ve druhohorách až třetihorách. Jeho povrch tvoří náhorní plošina zvolna se sklánějící k západu a příkře spadající na východ k úzkému pruhu pobřežní nížiny. Podnebí Klíma ostrova je tropické, ovlivňované východními pasáty. Nejvíce srážek přes mm spadne ročně na návětrném východním pobřeží, ve srážkovém stínu na západě a jihozápadě ostrova spadne nejméně 500 mm srážek. Poloostrovu Masoala se dokonce říká „ročník Madagaskaru“, protože na něm spadne – 6 000 mm srážek ročně.

4 Historie První obyvatelé Madagaskaru sem připlavili na dvojitých kánoích přes Indii a východní Afriku z Indonésie asi před 2000 lety. Lidé z vnitrozemí Afriky se tu usadili později a dnešní obyvatelé mají smíšený původ. Jejich jazyk malgaština je velmi příbuzný indonéskému jazyku malay. V 11. století Arabové založili na ostrově první sultanát, od 14. do 18. století zde existoval stát Imerina. Jako první Evropané objevili Madagaskar Portugalci v roce 1500.

5 Politika V roce 1975 se dostal k moci prezident Didier Ratsiraka jako faktický diktátor, který vyznával socialistickou protizápadní politiku. Jeho vláda znárodnila mnoho obchodů v zemi včetně těch, které vlastnili cizinci. V roce 1991 ho stávky a demonstrace přinutily přijmout demokratičtější ústavu a volby v roce 1993 přivedly k moci novou vládu v čele s prezidentem. Prezident republiky

6 Madagaskar informace podrobné
Hlavní město: Antananarivo Rozloha: km² (47. na světě) z toho 1 % vodní plochy Nejvyšší bod: Maromokotro (2876 m n. m.) Časové pásmo: +3 Obyvatelstvo Počet obyvatel: (56. na světě, 2007) Hustota zalidnění: 31 ob. / km² (175. na světě) HDI: ▲ 0,533 (střední) (143. na světě, 2007) Jazyk: francouzština (úřední), malgaština (úřední), angličtina (úřední) Náboženství domorodé náboženství 52%, křesťané 41%, muslimové 7% Státní útvar Státní zřízení vojenská junta Vznik 26. června 1960 (nezávislost na Francii) Prezident Andry Rajoelina Předseda vlády Eugène Mangalaza Měna Malgašský ariary (MGA) Mezinárodní identifikace

7 Hospodářsví Madagaskar je rozvojový zemědělský stát. Většina obyvatel je závislá na zemědělství, ačkoli pouhých 5 % půdy lze obdělávat. Má na svou velkou rozlohu poměrně malá naleziště nerostných surovin a nízkou výrobu elektrické energie. Dobývá se chróm, zlato, grafit, sůl, slída, polodrahokamy a drahokamy. Těží se a vyváží dřevo. V zemědělství se sklízí rýže, kukuřice, maniok, cukrová třtina, batáty, brambory, bavlna, sisal, kokosové ořechy, mango, ananasy, pomeranče, banány, pepř, vanilka, hřebíček a káva. Živočišná výroba je orientována na chov skotu, prasat, ovcí, koz a drůbeže. Je zde významný rybolov. Silniční a železniční síť je řídká.


Stáhnout ppt "Madagaskar."

Podobné prezentace


Reklamy Google