Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Léta prosperity v ČSR v počátku 20. let 20. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Léta prosperity v ČSR v počátku 20. let 20. století."— Transkript prezentace:

1 Léta prosperity v ČSR v počátku 20. let 20. století

2

3 Hospodářské postavení:
R-U bylo velkým státem, žilo v něm několik desítek milionů obyvatel. Do značné míry jsme byli hospodářsky soběstační. V ČSR převažovala průmyslová výroba nad zemědělstvím. Do roku 1918 převážně pro vnitřní trch monarchie. Výroba musela čelit dravé konkurenci ze zahraničí a prosadit dosud neznámou výrobní značku: MADE IN CZECHOSLOVAKIA Přes všechno úsilí se to podařilo prosadit hlavně díky dobré kvalitě zboží.

4 Charakter průmyslové výroby se po roce 1918 prudce změnil.
Změny v průmyslu: Významné místo měl lehký průmysl (textil, bižuterie, oděvy, sklo, keramika, porcelán). Charakter průmyslové výroby se po roce 1918 prudce změnil. Vývoj směroval k rychlému a důslednému zavádění nových strojů a nových technologických postupů, což vedlo k úbytku ruční práce.

5 Ve výrobě mýdel-rodina Ottů V konferenčním ošacením-Jan Nehera Foto
O lidech a době: V obuvnickém průmyslu-Tomáš Baťa V průmyslovém textilu-rodina Bartoňů Ve výrobě mýdel-rodina Ottů V konferenčním ošacením-Jan Nehera Foto nenalezeno :D

6 František Janeček narodil se roku 1878 v rodině sedláka,
který vynikal mimořádným technickým talentem. Po vzniku ČSR předělával v malé továrně v Mnichově Hradišti staré rakouské kulomety pro československou armádu. V roce 1922 koupil pražskou hospodu Na zelené lišce přebudpval ji a roku 1929 v ní začal vyrábět motocykly-které nesly označení JAWA.

7 Zemědělství: českou vesnici přinesla významné změny na
Velmi dobrou pozici si utvořilo ČS zemědělství. Nejlepší produktivitu měli 4 hlavní druhy obilovin (pšenice, žito, ječmen a oves) která přinesla, že orné půdy už nepatřily šlechtickým rodům, ale rozdělili se mezi lidi českou vesnici přinesla významné změny na POZEMKOVÁ REFORMA z dubna roku 1919


Stáhnout ppt "Léta prosperity v ČSR v počátku 20. let 20. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google