Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské hygieny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské hygieny."— Transkript prezentace:

1 Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské hygieny Skupina hygieny výživy

2 Projekt podpory zdraví č.9985 MZ ČR 2009 – 2010 (2011) – Po vyčištění dat :2042 dětí (987 dívek a 1055 chlapců) – Královéhradecký (844, dívek 376, chlapců 468) – Pardubický (390, dívek 201, chlapců 189) – Liberecký kraj (808, dívek 410, chlapců 398) – 2, 4, 6 a 8 ročník Dělení souboru antropometrie: CAV 1991, RŮST CZ,BMI-PERCENTILOVÝ GRAF PRO NAŠE ÚČELY: NORMA: 3-90 PROBLÉMOVÁ VÁHA : NAD 90

3 metodika Dotazníky: preferenční výživových zvyklostí Znalostí/dodržování zdravého životního stylu Záznamy: 24 hod. jídelníček (3 dny) týdenní pohybové aktivity Antropometrická měření: hmotnost, výška, obvodové míry, kožní řasy

4 Celkový energetický příjem

5 Trojpoměr základních živin

6 Množství tuku ve stravě

7 Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin

8

9 Výsledky – stravovací návyky snídaně Děti, které nesnídají: dle dotazníků: svačina sušenky anebo nákup párku v rohlíku či hamburgeru ze školního bufetu posun příjmu energeticky nejvydatnější stravy k večerním hodinám čas posledního jídla v pozdějších hodinách (20-21) X snídající (18-19). vyšší příjem tuků o 20% než děti snídající

10 Snídaně N.V. X P.V. U obou skupin převažovaly snídaňové cereálie – P.V. byly častěji čokoládové (o 20 % častěji) P.V. častěji (o 12 %) buchty a koláče Největší rozdíl v nápoji N.V.: převažoval čaj (76 % - z toho 56% slazený), mléko (12 %) nebo kakao (9 %) P.V.:převažoval čaj (49 % - z toho 63% slazený), sladké džusy a šťávy (20 %) a kakaa (17 %) Čisté mléko u P.V. bylo zaznamenáno pouze ve 3 %, N.V. 12 %

11 Výsledky – stravovací návyky školní svačina všechny děti (normální váha/ nadváha-obezita) Klesá počet svačících dětí ze 100% (2.tř.) na 82% (8.tř.) Ch - 94%,D – 69 %(65/75) Svačina u starších ročníků bývá posunuta po první vyuč. hod. a nahrazuje snídani

12 Výsledky – stravovací návyky svačiny Typické složení z domova: 2. tř: pečivo se sýrem a šunkou, jablko(mandarinka) SUŠENKA jako součást svačiny 4 tř: pečivo se sýrem a uzeninou, jablko(mandarinka), paprika, 23% SUŠENKA jako celá svačina 6 tř:43% SUŠENKA, ovoce, 39% kolový nápoj 8 tř: chlapci : pečivo s uzeninou, jablko, kolový nápoj 39% sušenky nebo chipsy, 48% kolový nápoj dívky :37% pouze ovoce nebo zelenina 47% kolový nápoj, 24% sušenky Typické složení z bufetu: párek v rohlíku, malý balíček chipsů a kolový nápoj P.V. vyšší konzumace než N.V: sušenek (o 4 %), chipsů (o 7 %) a slazených nápojů (o 9 %)

13 Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin Sušenky u mladších typu Brumík, Kinder…. starší Twister, Snickers….. Kinder pingui, mléčný řez – ve 2% přiřazen v mléčných výrobcích

14 Výsledky – stravovací návyky oběd

15 Výsledky – stravovací návyky obědy doma % (2.tř.27/4.tř.10/6.tř.7/8.tř.3) N.V.: / 52 / 48 / 49 / CH -39,D-45 P.V.: / 48 / 52 / 51 / CH-61D- 55 N- 64 / O- 69 u prarodičů: převažovala typická česká kuchyně zastoupená hutnými omáčkami a knedlíky obědy Fast food % ( 2.tř. 0/ 4.tř. 3/ 6.tř. 10/ 8.tř. 19) o 1-2 hod později než ve škol.jídelně N.V. / - / 50 / 47 / 45 P.V. / - / 50 / 53 / 55

16 Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků Zeleninu nekonzumuje vůbec nebo pouze „něco“ v polévce 12% chlapců, 9% dívek Konzumace O/Z pouze 1-2x týdně 22% chlapců, 19% dívek

17 Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků Porovnání ve skupině u dětí, které jedí ovoce/zeleninu denně 2. třída4. třída6. třída8. třída ovocezeleninaovocezeleninaovocezeleninaovocezelenina N.V P.V

18 Výsledky – stravovací návyky Fast food N.V X P.V. o 15% častěji kuřecích nuget o 20% častěji salátu o 8% méně často hranolek o 9% méně často cheeseburger a o 12% hamburger Liberecký krajKrálovéhradecký krajPardubický kraj ANONEANONEANONE N.V P.V p< 0,01 < 0,05 všechny hodnoty jsou uvedeny v %

19 Fast food hamburger + hranolky + coca-cola je 1805 kcal a 84g tuku 7-10 let je 1700 – 1900 kcal, tuk D do 65 g, CH do 72,8 g let 2000 – 2300 kcal, tuk D do 78 g, CH do 86,6 g 13-15let 2200 – 2700 kcal, tuk D do 86,6 g, CH do 103,1 g

20 Preference nápojů – frekvenční dotazník Problémová váha Normální váha

21 N.V.P.V. p voda308< 0,001 slazená voda76n.s. mléko6-n.s. kakao42n.s. čaj43n.s. ice tea37n.s. ovocné šťávy15-< 0,05 fanta, coca cola521< 0,001 džus2653< 0,01 všechny hodnoty jsou uvedeny v %, n.s. – nesignifikantní Preference nápojů – frekvenční dotazník, denně

22 Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin ne denně: 3-4 x týdně

23 Zapojení do programů Je-li ve škole přístupný mléčný automat: Spotřeba mléčných výrobků o 6% více, nejvíce jogurtů 6/8tř. D Je-li škola zapojena do Ovoce-zelenina do škol: Spotřeba zeleniny o 1% vyšší Spotřeba ovoce o 7% vyšší Je-li škola zapojena do Škola plná zdraví – Bonduelle: Spotřeba zeleniny o 2% vyšší

24 ? DĚKUJI ZA POZORNOST ? ? ? Poděkování: řediteli a pracovníkům Krajské hygienické stanice Liberec – odbor HDM za pomoc a podporu při realizaci projektu v jejich kraji

25 Antropometrie 25-30% problém s váhou 60-70% v normě: ALE  z toho 31 % CH a 25% D nad 75 percentilem  z toho 17% CH a 11% D nad 85 percentilem velký rozdíl město – vesnice

26 Výsledky – nadváha / obezita


Stáhnout ppt "Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské hygieny."

Podobné prezentace


Reklamy Google