Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum"— Transkript prezentace:

1 Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum
Oblasti vědy Sputnik 1 První člověk ve Vesmíru

2 Oblasti vědy Díky pokroku došlo k velkému rozmachu vědy a techniky po druhé světové válce Zejména jde o tyto oblasti: jaderné energie letectví a kosmonautika výpočetní technika a kybernetika Obě supervelmoci (SSSR, USA) soupeřily zejména v oblasti kosmonautiky

3 Sputnik 1, Sputnik 2 Sputnik 1 - první umělá vesmírná družice , která odstartovala v roce 1957 kosmickou éru lidstva. Na oběžnou dráhu ji vyslal SSSR Cílem bylo ověřit, zda je vůbec let vesmírem možný Obsahovala vysílač, který vydával pípavý signál, který se ve své době stal symbolem počátku kosmické éry Sputnik 2 – první vesmírná družice, která měla na palubě živou bytost. Byl to pes Lajka Její návrat nebyl nikdy plánován, takže se stala zároveň první obětí dobývání vesmíru (Zahynula pravděpodobně v rozmezí 5 až 7 hodin po startu na následky stresu a přehřátí) Sputnik – Lajka (video)

4 První člověk ve Vesmíru
Prvním člověkem ve Vesmíru se stal Jurij Alexejevič Gagarin. V roce 1961 ve vesmírné lodi Vostok 1 obletěl za 108 minut Zemi. Po návratu z letu do vesmíru se stal hrdinou Sovětského svazu a oslavovanou světovou celebritou 27. března 1968 při cvičném letu zahynul. J.a.Gagarin (video)

5 První člověk na Měsíci První lidé, kterým se podařilo přistát na Měsíci, byli Američané Neil Armstrong a Edwin Aldrin 21. července 1969 se jim podařilo přistát s lodí Appolo 11 na Měsíci a ve 3.56 hodin vystoupili na jeho povrch Jako první vstoupil Armstrong ve 2:56 na povrch Měsíce. Poté pronesl slavnou větu: „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ První člověk na Měsíci (video)


Stáhnout ppt "Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum"

Podobné prezentace


Reklamy Google