Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Virtuální realita a postmoderna. Jak moc je zelený les a modrá obloha? Jak žije člověk v soukromí? Co mě činí trvaleji šťastným? Je něco takového vůbec?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Virtuální realita a postmoderna. Jak moc je zelený les a modrá obloha? Jak žije člověk v soukromí? Co mě činí trvaleji šťastným? Je něco takového vůbec?"— Transkript prezentace:

1 Virtuální realita a postmoderna

2 Jak moc je zelený les a modrá obloha? Jak žije člověk v soukromí? Co mě činí trvaleji šťastným? Je něco takového vůbec? Co je realita a co je znak, který ji zobrazuje? Je znak tou realitou? Nebo je realita znakem? Co je skutečnější? Co je pro nás opravdový svět?

3 opět jsme, podobně jako za praotce Noea, ve stavu potopy - utopeni v lidských výtvorech… pryč je doba, kdy byla příroda oddělena od lidských výtvorů - dnes není jasné, co je znak a co skutečnost, neboť jedno může být druhým a druhé prvním: Z krásné přírody kupř. pocházejí oblbující barvotiskové krajiny reklam na bilboardech či obalech žvýkaček, krajiny turistických prospektů i večerní televizní sumáře katastrof, válek a masakrů. Někdy se zdá, že náš svět budou již jenom znaky. Znaky, které ztratí svůj původní účel, tedy být o něčem mimo sebe … o skutečnosti … Co a kde je skutečnost... ? Co není relativní? Postmoderní mišmaš

4 Interaktivní počítačová síť = hlavní reprezentant této narůstající hyperznakovosti  všepohlcující SÍŤ hrozí zachvátit a utopit svět - člověk možná skončí svoji svobodu tím, že bude napojen všemi svými smysly v omamném světě virtuální reality  přijde tak o svoji podstatu, o bezprostřední kontakt s přirozenou skutečností  slovo do pranice: Snad bychom se opravdu měli zbavit novin, rozhlasu a televize, nezačínat si nic s počítači, očistit přirozený svět a vrátit se k němu?

5 Není síť jako síť …

6 Potopa znaků Plaveme a koupeme se v tom každý. A v té povodni znaků s námi vesele plavou tací, které drží coby záchranné kruhy právě počítače. Archou je jim počítačová síť. A sami spřádají z jejích vláken další pavučiny, nadšeni z dosud nevídaných pocitů a poznatků. Jde o ztrátu prastarého způsobu poznání. Pravým důvodem našeho současného postmoderního neklidu je konec možností dosavadního způsobu poznání. Odysseus a jeho plavba Santa Maria, s kterou Kolumus objevil Nový svět

7 Všechno vím, všechno znám, od všeho mám klíče … pryč způsob poznání, v němž svět přitahoval člověka svým dosud neznámým, nespatřeným a kdy člověk již jednou dosažené ponechával za zády a objevoval dál … pocit, že jsme už všechno na světě viděli, zaznamenali, ofotografovali, ofilmovali a ovideovali … jsme tu pouze jako turisté … marnost, nuda, nic nového pod sluncem, bez překvapení, bez vděčnosti a spokojenosti …

8 Co je dnes pravda? dovolává-li se někdo objektivních pravd, chce jistým způsobem nutit ostatní, aby preferovali právě jeho názor morálnějším způsobem komunikace je tedy dialog = dávání svého názoru všanc jako čistě subjektivního dialog dává na vědomí, že ostatní diskutující mají jiné osobní zkušenosti může se vůbec někdo mýlit?

9 Pravda v umění umělec vytváří pouze polovinu díla druhou polovinu si dotvoří sám vnímatel často není podstatný statický tvar, ale pohyb, proces, vývoj, proměna Marcel Duchamp Klíčová socha Jiřího Davida v Olomouci

10 Boj o pravdu při všech nynějších válkách se hlavní bitva už nesvádí tanky a letadly, ale prosazováním svého jazyka, své kultury což ve vizuální rovině znamená bitvu o prosazení stylu oblečení, designu, reklam, videa a elektronických obrazů Mimochodem aktuálně: jaká je pravda o bin Ládinově smrti? A nebo: kdo je vlastníkem Slávie a kdo za co může …? Kdo tvoří „pravdu“? Kdo ji tak připravenou a hotovou bere?

11 O JAKOU – ČÍ PRAVDU BOJUJETE VY? CO JE VAŠÍ PRAVOU - PRAVDIVOU SKUTEČNOSTÍ? KDE SE NACHÁZÍ PRO VÁS TEN SKUTEČNÝ PRAVDIVÝ ŽIVOT? JAKÉ DŮSLEDKY NESE OTEVŘENOST VIRTUALITĚ A LAXNOST VŮČI JEJÍM DOPADŮM?


Stáhnout ppt "Virtuální realita a postmoderna. Jak moc je zelený les a modrá obloha? Jak žije člověk v soukromí? Co mě činí trvaleji šťastným? Je něco takového vůbec?"

Podobné prezentace


Reklamy Google