Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Dagmar Sýsová Název materiálu: Oběhová soustava Označení materiálu:VY_32_INOVACE_ ZDV.P1.703 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Zdravověda Ročník:první – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Kamenomlýnská 2, Brno

2 Anotace Oběhová soustava: krev, krevní skupiny
stavba srdce, činnost srdce krevní oběh - malý, velký cévy slezina mízní soustava

3 Metodické pokyny Výuka formou prezentace.
Doplnit prezentaci modelem srdce. Pro nevidomé nákres krevního oběhu konturovací pastou

4 Oběhová soustava Složení Funkce

5 Funkce oběhové soustavy
Přivádí živiny. Přivádí kyslík. Odvádí odpadové látky. Rozvádí hormony. Udržuje stálou tělesnou teplotu. Plní funkci obrannou.

6 Oběhovou soustavu tvoří: krev, srdce, cévy, slezina, mízní soustava
Krev je neprůhledná, červená tekutina. Skládá se z: Krevní plazmy Červených krvinek Bílých krvinek Krevních destiček

7 Červené krvinky Obrázek č. 1

8 Bílé krvinky Obrázek č. 2

9 Krevní destičky Obrázek č. 3

10 Krevní plazma Obrázek č. 4

11 Krevní plazma Je průhledná nažloutlá tekutina, obsahuje asi 91% vody, bílkoviny, vitamíny, hormony, ústrojné a neústrojné látky. Červené krvinky Obsahují důležitou látku-červené krevní barvivo- hemoglobin, na který se váže kyslík. Krvinky se tvoří v kostní dřeni, žijí asi 120 dní a zanikají ve slezině. Bílé krvinky Tvoří se v kostní dřeni a ve slezině. Mají schopnost pohlcovat choroboplodné zárodky. Vytvářejí látky, které ničí cizí látky v krvi. Krevní destičky Vznikají v kostní dřeni a jsou velmi důležité pro srážlivost krve.Bez nich by člověk vykrvácel.

12 Krev Obrázek č. 5

13 Krevní skupiny Objevil je doktor Jan Jánský, český lékař.
Krevní skupiny je důležité znát – bez nich nemůže být darována krev a nemůže být provedena transfuze. Krevní skupiny: A, B, AB, O Další skupinou, důležitou pro transfuzi, je Rh faktor Rh+ a Rh- . Rh faktor je důležitý v těhotenství. Oba faktory obou rodičů musí být stejné. Při rozdílném mohou vznikat v těle matky protilátky a poškodit plod.

14 Srdce Obrázek č. 6

15 Srdce – popis Dutý sval z příčně pruhovaného svalstva srdečního.
Srdce je uloženo v dutině hrudní mezi pravou a levou plící ve vazivovém vaku – osrdečníku. Podélná přepážka rozděluje srdce na pravou a levou polovinu. Příčně je srdce rozděleno na síně a komory. Dutiny srdce jsou vystlány vazivovou nitroblánou srdeční, která mezi síněmi a komorami tvoří chlopně. Chlopně usměrňují průtok krve jen jedním směrem - ze síní do komor. Výživu srdce zajišťují - věnčité tepny.

16 Srdce Obrázek č. 7

17 Činnost srdce Srdce pracuje jako čerpadlo, provádí pravidelné stahy a povolení svaloviny. Počet srdečních stahů na minutu v klidu je 60 až 80. Při vytlačení krve cítíme náraz krve na stěnu tepen - měříme tak tep. Novorozenec má asi 140 tepů/min. Každým stahem vypuzuje srdce do oběhu určité množství krve pod určitým tlakem - měříme tlak krve. Při povolení stahu mm Hg a při stahu srdce mm Hg.

18 Činnost srdce - aby mohlo srdce pracovat, je zásobováno věnčitými tepnami
Obrázek č. 8

19 Krevní oběh Velký oběh (tělní) – začíná v levé srdeční komoře, pokračuje srdečnicí a okysličenou krev vede do celého těla. Ta se odkysličená vrací dolní a horní dutou žílou do pravé síně. Malý oběh (plicní) – vede odkysličenou krev z pravé srdeční komory do plic a po okysličení se krev vrací plicními žílami do levé síně srdeční.

20 Schéma krevního oběhu Obrázek č. 9

21 Cévy Krev obíhá v uzavřené soustavě cév. Cévy se dělí na:
Tepny - vedou okysličenou krev ze srdce, stěny jsou silné a pružné. Žíly – odvádějí krev z vlásečnic do srdce. Vlásečnice se spojují v žilky a ty ve stále větší žíly. Stěny žíly jsou tenčí a uvnitř žil jsou chlopně, které brání zpětnému toku krve. Vlásečnice – jsou spojkou mezi tepnami a žílami. Jejich tenkou stěnou prostupují živiny a kyslík. Zásobují tkáně celého těla. Největší množství krve je ve vlásečnicích.

22 Tepny, žíly, vlásečnice Obrázek č. 10

23 Slezina Z celkového množství krve je ve stálém oběhu jen část. Zásobárnami krve jsou slezina a játra. Slezina je uložena v levé horní části břišní dutiny nad žaludkem. Tvoří se v ní bílé krvinky. Opotřebované červené krvinky pomáhá odbourávat. Není životně důležitý orgán.

24 Mízní soustava Mízní soustava doplňuje soustavu cév.
Odvádí zplodiny látkové přeměny a přebytečný tkáňový mok. V mízní soustavě proudí míza, která má podobné složení jako plazma. Mízní cévy ústí do žil. V průběhu mízních cév jsou mízní uzliny, které působí jako filtr. Mízní soustava má velký význam pro odolnost proti infekcím (imunitu).

25 Vyber správné tvrzení Tepny vedou krev směrem do srdce.
Žíly vedou krev směrem do srdce. Vlásečnice jsou drobné cévy, které obsahují jen jednu vrstvu buněk. Zdravý člověk má 100 tepů za minutu. Věnčité cévy jsou k životu nepotřebné a je možné je odoperovat. Stah, ochabnutí a krátký odpočinek se nazývá srdeční revoluce.

26 Zdroje Obrázek č. 1 Anemia Overview. Saint Luke's Health System [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č. 2 Bílé krvinky. Gettyimages [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č. 3 Krevní destičky. Fatos da ciências [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č. 4 KRAUSOVÁ, Lenka. Krevní plasma. Leny.wood: Darování krevní plasmy [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z:

27 Zdroje Obrázek č. 5 Krevní plazma. Sanaplasma: Proč darovat? [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č. 6 Picture Of A Human Heart. HEALTH INFORMATION [online] [cit ]. Obrázek ve formátu PNG. Dostupné z: Obrázek č. 7 Lidské srdce. Official PSDS [online] [cit ]. Obrázek ve formátu PNG. Dostupné z: Obrázek č. 8 Činnost srdce. Startimes [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z:

28 Zdroje Obrázek č. 9 Oběhová soustava. Lidské tělo: Obrazem i slovem [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č. 10 Oběhová soustava. Didaktická pomůcka: Somatologie [online] [cit ]. Obrázek ve formátu GIF. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google