Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Budoucí a minulý čas II Rewrite the following sentences in the past and future. Use the perfective if possible. Vzor: Začíná překládat román. Začal překládat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Budoucí a minulý čas II Rewrite the following sentences in the past and future. Use the perfective if possible. Vzor: Začíná překládat román. Začal překládat."— Transkript prezentace:

1 Budoucí a minulý čas II Rewrite the following sentences in the past and future. Use the perfective if possible. Vzor: Začíná překládat román. Začal překládat román. Začne překládat román. * Taken from Review Lesson 3, pg. 190, ex. 1 (#26-50) of Contemporary Czech by Michael Heim.

2 Budoucí a minulý čas II 26. Celé dny sedí a mlčí.

3 Budoucí a minulý čas II 26. Celé dny sedí a mlčí. Celé dny bude/budou sedět a mlčet. Celé dny seděl/seděla/seděli/seděly a mlčel/mlčela/mlčeli/mlčely. 27. Nic tady nenacházím.

4 Budoucí a minulý čas II 27. Nic tady nenacházím. Nic tady nenajdu. Nic jsem tady nenašel/nenašla. 28. Čtu noviny.

5 Budoucí a minulý čas II 27. Nic tady nenacházím. Nic tady nenajdu. Nic jsem tady nenašel/nenašla. 28. Čtu noviny. Přečtu noviny. Přečetl/Přečetla jsem noviny. 29. To je tedy legrace.

6 Budoucí a minulý čas II 29. To je tedy legrace. To bude tedy legrace. To bylo tedy legrace. 30. Vyjadřuju se jasně?

7 Budoucí a minulý čas II 29. To je tedy legrace. To bude tedy legrace. To bylo tedy legrace. 30. Vyjadřuju se jasně? Vyjadřím se jasně? Vyjadřil/Vyjadřila jsem se jasně? 31. Kolik to stojí?

8 Budoucí a minulý čas II 31. Kolik to stojí? Kolik to bude stát? Kolik to stálo? 32. Vždyť vám to říkají.

9 Budoucí a minulý čas II 31. Kolik to stojí? Kolik to bude stát? Kolik to stálo? 32. Vždyť vám to říkají. Vždyť vám to řeknou. Vždyť vám to řekli/řekly. 33. Nic se nedozvídáme.

10 Budoucí a minulý čas II 33. Nic se nedozvídáme. Nic se nedozvíme. Nic jsme se nedozvěděli/nedozvěděly. 34. Přijímám všechny tvoje návrhy.

11 Budoucí a minulý čas II 33. Nic se nedozvídáme. Nic se nedozvíme. Nic jsme se nedozvěděli/nedozvěděly. 34. Přijímám všechny tvoje návrhy. Přijmu všechny tvoje návrhy. Přijal/Přijala jsem všechny tvoje návrhy. 35. Ukazujeme vám všechno.

12 Budoucí a minulý čas II 35. Ukazujeme vám všechno. Ukážeme vám všechno. Ukázali/Ukázaly jsme vám všechno. 36. Lehám si na chvíli.

13 Budoucí a minulý čas II 35. Ukazujeme vám všechno. Ukážeme vám všechno. Ukázali/Ukázaly jsme vám všechno. 36. Lehám si na chvíli. Lehnu si na chvíli. Lehl/Lehla jsem si na chvíli. 37. Přijíždí o hodinu pozdě.

14 Budoucí a minulý čas II 37. Přijíždí o hodinu pozdě. Přijede o hodinu pozdě. Přijel/Přijela o hodinu pozdě. 38. Pořád prší. Pořád bude pršet. Pořád pršelo. 39. Posíláš už ten časopis?

15 Budoucí a minulý čas II 39. Posíláš už ten časopis? Pošleš už ten časopis? Poslal/Poslala jsi už ten časopis? 40. Bavíme se dobře.

16 Budoucí a minulý čas II 39. Posíláš už ten časopis? Pošleš už ten časopis? Poslal/Poslala jsi už ten časopis? 40. Bavíme se dobře. Pobavíme se dobře. Pobavili/Pobavily jsme se dobře. 41. Všichni dostáváme něco zpátky.

17 Budoucí a minulý čas II 41. Všichni dostáváme něco zpátky. Všichni dostaneme něco zpátky. Všichni jsme dostali něco zpátky. 42. Proč nehrajete?

18 Budoucí a minulý čas II 41. Všichni dostáváme něco zpátky. Všichni dostaneme něco zpátky. Všichni jsme dostali něco zpátky. 42. Proč nehrajete? Proč nebudete hrát? Proč jste nehráli/nehrály? 43. Bereš to s sebou?

19 Budoucí a minulý čas II 43. Bereš to s sebou? Vezmeš to s sebou? Vzal/Vzala jsi to s sebou? 44. Spíš nahoře?

20 Budoucí a minulý čas II 43. Bereš to s sebou? Vezmeš to s sebou? Vzal/Vzala jsi to s sebou? 44. Spíš nahoře? Budeš spát nahoře? Spal/Spala jsi nahoře? 45. Kdy večeříte?

21 Budoucí a minulý čas II 45. Kdy večeříte? Kdy budete večeřet? Kdy jste večeřel/večeřela/večeřeli/ večeřely? 46. Smějeme se.

22 Budoucí a minulý čas II 46. Smějeme se. Zasmějeme se. Zasmáli/Zasmály jsme se. 47. Už přestává být smutná.

23 Budoucí a minulý čas II 46. Smějeme se. Zasmějeme se. Zasmáli/Zasmály jsme se. 47. Už přestává být smutná. Už přestane být smutná. Už přestala být smutná. 48. Vstáváš včas?

24 Budoucí a minulý čas II 48. Vstáváš včas? Vstaneš včas? Vstala/Vstal jsi včas? 49. Naše skupina se jde projít.

25 Budoucí a minulý čas II 48. Vstáváš včas? Vstaneš včas? Vstala/Vstal jsi včas? 49. Naše skupina se jde projít. Naše skupina se půjde projít. Naše skupina se šla projít. 50. Tomu se nedivím.

26 Budoucí a minulý čas II 50. Tomu se nedivím. Tomu se podivím. Tomu jsem se podivil/podivila.


Stáhnout ppt "Budoucí a minulý čas II Rewrite the following sentences in the past and future. Use the perfective if possible. Vzor: Začíná překládat román. Začal překládat."

Podobné prezentace


Reklamy Google