Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdeněk Pilka Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Chov krůt B Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblast Chov drobných hospodářských zvířat Předmět Chov zvířat Tematický okruh Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, ročník Anotace Chov krůt ve velkochovech, všechny chovatelské potřeby a zařízení Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Plemena krůt, hnízda, welfare, zákroky, nemoci krůt Datum

2 název Chov krůt B Základní podmínky chovu, welfare, péče o krůty během chovu.

3 Čistokrevná plemena krůt dělíme podle hmotnosti na plemena těžká, středně těžká a lehká.
Krůty standardní navíc dělíme podle stejného kritéria na těžké, středně těžké a lehké hmotnostní rázy. Také hybridi byli vyšlechtěni ve třech hmotnostních variantách pro specifické potřeby trhu. Těžký typ HYBRID Large White nebo BUT Big 6 jsou vynikající pro další zpracování v masné výrobě, zatímco střední typ byl chován pro produkci menších finálních krůťat určených ke spotřebě v celku.

4 Chovná hejna čistokrevných krůt sestavujeme v poměru 1 krocan na 8 – 10 krůt u lehkých plemen nebo rázů a u těžkých plemen nebo rázů méně. Krůty jsou spolehlivé kvočny a následně i matky. Krůty snášejí ve dvou snáškových cyklech. Doba inkubace krůtích vajec je 28 dnů. Ve velkochovech těžkých masných hybridů není vzhledem k velikosti krocanů možné přirozené oplození vajec, a proto se krůty inseminují. Z toho důvodu se krocani a krůty chovají odděleně. Při inseminaci může být poměr krocanů vůči krůtám i 1 : 30. Plemenná zvířata se chovají v rozdělených halách na podestýlce.

5 Histomonóza krůt Původcem onemocnění je prvok bičivka krocaní Histomonas meleagridis. V hostiteli se vyskytuje ve 2 morfologicky odlišných formách. V lumenu anebo na sliznici slepých střev se nacházejí bičíkaté formy sférického tvaru, průměrné velikosti 3-16 µm. Na rozdíl od trichomonád nemají axostyl ani undulující membránu a pohybují se pomocí silného bičíku dlouhého 6-11 µm, bezbičíkaté, amoeboidní formy, vyskytující se intracelulárně ve sliznici slepých střevech a játrech. Jsou silně pleomorfní. Histomonády se rozmnožují podélným dělením a z těla hostitele jsou vylučovány trusem. Ptáci se infikují přímo po orálním příjmu čerstvého kontaminovaného trusu, ale vzhledem k minimální odolnosti histomonád ve vnějším prostředí (rychle hynou během několika minut) je tento způsob šíření infekce málo významný.

6 Bordetelóza krůt: Bakteriální onemocnění horního respiračního traktu ptáků vyvolávané bakterií Bordetella avium. U ptáků představují bordetely oportunní patogeny, které mohou ojediněle vyvolávat primární respirační onemocněních, ale častěji se uplatňují jako sekundární a komplikující faktor jiných bakteriálních a virových infekcí. U krůťat je onemocnění charakterizováno chronickým zánětem respirační sliznice, což se projevuje náhlým výskytem kýchání, výpotkem z očí a nosu, dýcháním s otevřeným zobákem, submandibulárním edémem, změnou hlasového projevu, kolapsem průdušnice, zakrslostí a predispozicí k jiným infekčním nemocem.

7 Etologie a welfare krůt:
Krůty stejně jako kur žijí přirozeně v hejnech, hejna však mohou být složena pouze z jedinců jednoho pohlaví. V době páření dochází mezi krocany k intenzivním soubojům o teritoria a o samice. Každý druh drůbeže si v přírodě vytvořil formy společného života v tak velkých skupinách, které v maximálně možné míře zvyšovaly šanci na přežití jedince a zachování druhu.

8 Sexuální chování krocanů v přirozených podmínkách zahrnuje obranu teritoria, založení a udržení harému, dvoření a samotnou kopulaci. U krocanů samec při dvoření předvádí celou sérii zdvořilostního chování, kterým se snaží okouzlit samice. Jedná se o imponující pozice těla, vystrkování hlavy a hrudi, natahování křídel, natřásání peří, vystavování roztažených křídel na obdiv, tahání konců roztažených křídel po zemi se současnými krouživými pohyby okolo samice apod. V případě, že se krůta kopulaci poddá, lehne si na břicho tak, aby jí krocan vylezl na záda. Krocan se zobákem přichytí peří na temeni hlavy a následně dojde ke spojení kloak. Semeno si krůta udržuje v kloace až dva týdny.

9 Z hlediska welfare – pohody zvířat patří k nejproblematičtějšímu chovu chov krůt v bateriových klecích. V dnešní době se krůty chovají v bateriových klecích – tento chov v celosvětovém měřítku převládá – dále v obohacených klecích (hlavně v EU), na hlubokých podestýlkách v halách nebo s venkovním výběhem – tzv. free range/volné chovy (zahrnují pouze malé procento chovů). Nejnevhodnější podmínky chovu jsou ty, ve kterých dochází k častému poškození zdraví – vzájemné klování, poranění; popřípadě až k úhynu nosnic a kanibalismu. Tyto charakteristické znaky se nejvíce vyskytují v omezených prostorách, nejčastěji v bateriových chovech. Zde se krůty chovají v extrémně přeplněných prostorách bez možnosti projevit jakékoliv formy přirozeného chování.

10 Zdroje a prameny 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, ISBN


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google