Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

19 dubna 2013, Brno Prepared by: Irena Hubálková Olivy a banány… od sklizně po konzumaci „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "19 dubna 2013, Brno Prepared by: Irena Hubálková Olivy a banány… od sklizně po konzumaci „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové."— Transkript prezentace:

1 19 dubna 2013, Brno Prepared by: Irena Hubálková Olivy a banány… od sklizně po konzumaci „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“

2 page 2 CÍL PŘEDNÁŠKY Nahlédnout do postupů, které předcházejí finálním produktům z oliv a banánů…

3 page 3 Olivovník evropský (Olea europaea L.) Čeleď Oleaceae Stará kulturní dřevina (2500 odrůd) Ekologie: dubové lesy, makchie, olivové sady, podél cest, na kamenitých a suchých půdách Popis: stálezelený keř n. strom do 10 m listy vstřícné, kožovité, šedozelené květy v latách plod vejcovitá peckovice I

4 page 4 I Olea europaea L X

5 page 5 Plná produkce až 30 let po vysazení Různé barvy – RŮZNÁ DOBA SBĚRU!!! a) zelené olivy: tvrdé, nahořklé, nízký obsah oleje, sběr na podzim b) černé olivy: měkčí, jemnější, 20-30% oleje, sběr začátkem prosince I Plody ?

6 page 6 Sklizeň oliv Z 1 stromu Ø kg oliv Sklizeň září - prosinec a) ručně b) hráběmi a česacími hřebeny c) mechanizovaně

7 page 7 a) Ruční sklizeň (Luban a-Sharqiya)

8 page 8 Giulivo Plus b) Sklizeň hráběmi a česacími hřebeny Electronic Olive Harvest Machine

9 page 9 c) Sklizeň mechanizovaná Olipik II Umbrella olive harvester MaqTec Colossus harvester

10 Page 10 a) ZELENÉ OLIVY Syrové olivy – trpko-hořká chuť (glykosid oleuropein) => 1)NALOŽENÍ DO SOLI, OCTA, OLEJE n. HYDROXIDU SODNÉHO 2)PROMÝVÁNÍ VE VODNÍ LÁZNI (vyplavení louhu HS) 3)NALOŽENÍ DO NÁLEVU - kvašení 6-12 měsíců - přeměna cukrů na kyselinu mléčnou 4)SKLADOVÁNÍ VE SLABÉM NÁLEVU Z OCTA A OLEJE S RŮZNÝM OCHUCENÍM (5)PLNĚNÍ) Úprava oliv

11 Page 11 b) TMAVÉ OLIVY - sběr před dozráním (černé olivy): 1)LOUHOVÁNÍ ZA PŘÍSTUPU VZDUCHU (ztmavení barvy) 2)PROMÝVÁNÍ VE VODNÍ LÁZNI 3)FERMENTACE 4) NALOŽENÍ DO NÁLEVU S GLUKONÁTEM ŽELEZNATÝM (zintenzivnění a stabilizace tmavé barvy) - sběr zralých plodů (purpurové olivy): 1)MÍSTO LOUHU HS POUZE SOLNÝ ROZTOK Úprava oliv

12 Page 12 c) SVRAŠTĚLÉ OLIVY 1)NATLAČENÍ DO KÁDÍ SE SOLÍ (marinování 1-2 měsíce) a OBALENÍ V OLIVOVÉM OLEJI (konzervace) 2)PONECHÁNÍ NA STROMĚ DO SESCHNUTÍ (konzumace bez louhování a nakládání) Úprava oliv

13 Page 13 OLIVOVÝ OLEJ POSTUP VÝROBY: 1)USKLADNĚNÍ PYTLŮ NA PALETÁCH V MALÝCH HROMÁDKÁCH (1-2 dny) 2)OČIŠTĚNÍ PLODŮ OD LISTÍ A NEČISTOT (odlistovače) 3)MYTÍ PLODŮ 4)DRCENÍ PLODŮ NA PASTU (olivové mlýny, drtiče) 5)HNĚTENÍ HMOTY (hnětače, minut) 6)EXTRAKCE OLIVOVÉHO OLEJE a) tlakem (lisy) b) odstřeďováním (horizontální oddělovače)

14 Page 14 OLIVOVÝ OLEJ HARVESTED OLIVES READY FOR PROCESSING

15 Page 15 OLIVOVÝ OLEJ OLIVES BEFORE WASHING

16 Page 16 OLIVOVÝ OLEJ SEPARING OUT LEAVES AND DIRT BEFORE WASHING

17 Page 17 OLIVOVÝ OLEJ CHECKING OLIVES AFTER WASHING

18 Page 18 OLIVOVÝ OLEJ AFTER WASHING, OLIVES ARE CRUSHED (DRTIČ)

19 Page 19 OLIVOVÝ OLEJ OLIVE PULP SPUN IN CENTRIFUGE TO EXTRACT OIL (HORIZONT. ODDĚLOVAČ)

20 Page 20 OLIVOVÝ OLEJ OLIVE OIL BEING COLLECTED AFTER EXTRACTION

21 Page 21 OLIVOVÝ OLEJ OIL STORED IN DRUMS

22 Page 22 OLIVOVÝ OLEJ OLIVE OIL BOTTLES READY FOR LABELLING

23 Page 23 - NÁZEV - podle odrůdy stromu „Picholine“ - podle typu nálevu - podle místa, kde vyrostly DRUHY OLIV 1.KALAMATA – Řecko, tvar mandle 2.MAZANILLO – Španělsko, kulovitý tvar 3.NICOISE – Provence, malé 4.PICHOLINE – jižní Francie, protáhlý tvar 5.MOROCCANSKÉ, SUŠE NALOŽENÉ – svraštělá slupka 6.GAETA – Itálie, vrásčité i kulovité 7.ARBEQUINA – Španělsko, malé, kulaté

24 7 OLIV DENNĚ!!! Page 24 PROČ JSOU OLIVY TAK ZDRAVÉ? Vysoký obsah vlákniny a vitamínu A Vysoký obsah Ca, Na, K, Mg, Fe a I Podpora hubnutí Snížení hladiny cholesterolu v krvi Omezení rizika vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny Posílení imunitního systému a srdce Ochrana žláz produkujících hormony

25 page 25 Banánovník (Musa sp.) Čeleď Musaceae Zakrslé druhy i nejvyšší byliny světa (16 m). První zmínka v buddhistických textech z r. 600 př. n l.; první banánový sad popsán v Číně okolo r Okolo r. 650 islámští dobyvatelé dovezli banány do Palestiny. Arabští kupci je následně rozšířili do většiny afrických zemí. R portugalští kolonisté vybudovali první banánové sady v Karibiku a ve střední Africe. Celosvětový obchod s banány rel. mladý Užitková plodina tropických oblastí celého světa Vyzrání plodů trvá 3,5 měsíce. !Po odplození mateřská rostlina uhyne! II

26 page 26 II Musaceae – přirozené rozšíření a požadavky Subtropické klima Živinami bohatá, provzdušněná, vláhou zásobená půda s pH 6 – 7,5 Vyšší vzdušná vlhkost

27 page 27 Podlouhlá dužnatá bobule Plody partenokarpické, bez semen Banánovníky: a) ovocné (konzumace za syrova) [M. x sapientum] b) zeleninové (nutná tepelná úprava) [M. x paradisiaca] II Plody a)b)

28 page 28 Nejrozšířenější kultivar (od r. 1950) Původ: JV Asie – Vietnam Plantáže v Latinské Americe, Africe a jižní Asii Stejný genetický základ – náchylnost vůči nemocem II Odrůda Cavendish

29 page 29 II

30 page 30 II World banana production by type Production of Cavendish by country

31 page 31 Rychlý růst (za 9 měsíců výška 4-6 metrů a plodí) Množení podzemními hlízami Každá odnož plodí jednou a po uzrání plodů odumírá Banány se na mateřské rostlině nenechávají dozrát! Vysoká náchylnost k nemocem ("Panama Disease") II Pěstování

32 page 32 – tkáňové kultury - v průběhu celého roku a) 20% perlit : 80% půda b) dodání N, P, … (k odnoži) c) řady o sponu 1,82 na 1,52 m (3 630 ks/ha) d) mulčování e) odplevelení f) kapénková závlaha (2000 – 2500 mm / rok) g) meziplodina (krátkověká) II Pěstování – základní postupy

33 page 33 PROŘEZÁVÁNÍ VÝHONŮ ODŘEZÁVÁNÍ LISTŮ PŘIDÁVÁNÍ ZEMINY (po 3 měsících) PŘIKRÝVÁNÍ PLODENSTVÍ PODPĚRY Z BAMBUSOVÝCH STONKŮ II Pěstování – speciální postupy

34 page 34 Když „prsty druhé ruky“ obklopují ¾ obvodu trsu Po odříznutí květenství nutno odstranit mateřskou rostlinu Transport plodenství na centrální místo Odřezání plodů nebo ponechání v plodenství Urychlení procesu zrání – uložení v plastovém obalu II SKLIZEŇ

35 page 35 Nutné uchovat plody v chladu (min. t 13°C) Před exportem namočení plodů v lázni s fungicidem Ošetření banánů v roztoku chlornanu sodného (odstranění latexu) a ošetření thiobendazolem (chemický základ) II USKLADNĚNÍ

36 page 36 II

37 page 37 II

38 page 38 II

39 page 39 II

40 page 40 II

41 page 41 II

42 page 42 II

43 page 43 II

44 page 44 II

45 page 45 II

46 page 46 II

47 page 47 7 stupňů zralosti V obchodní síti stupně 4-5 (ještě zelené-lehce nazrálé) Banány vhodné ke konzumaci stupně 6-7 Nezralé plody – vysoký obsah škrobu (nadýmání, poruchy trávení) II Stupnice zralosti

48 page 48 II Dle tvaru plodů na příkladech… 1.Banány "žluté" – vysoký obsah sacharidů, minerálních látek a stopových prvků, regulace zažívání 2.Banány na vaření "PLANTAN" – v syrovém stavu trpký, po uvaření sladkokyselý, příloha 3.Banány "červené" – menší než žluté, tm. fialová slupka, dužnina chutná po malinách a banánu 4.Banány "BABY" – minibanány 6-8 cm s výraznou chutí

49 Page 49 PROČ JSOU BANÁNY TAK ZDRAVÉ? Vysoký obsah vlákniny Vysoký obsah glukózy, sacharózy a fruktózy (zdroj energie) Vitamin B6, K, Mg, Fe Nízký obsah proteinů a tuků Serotonin (pozitivní vliv na nervovou soustavu) Zmírnění deprese, léčba kocoviny Snížení hladiny cholesterolu v krvi (vhodné pro diabetiky) Zlepšení trávení Doporučeno lidem s chorobami srdce a poruchami oběhové soustavy

50 Page 50 POUŽITÁ LITERATURA


Stáhnout ppt "19 dubna 2013, Brno Prepared by: Irena Hubálková Olivy a banány… od sklizně po konzumaci „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové."

Podobné prezentace


Reklamy Google