Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673
Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 Větřní Téma hodiny: Jihočeský kraj Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

2 Jihočeský kraj Jihočeský kraj je samosprávná územní jednotka České republiky, tzn., že má na svém území své řídící orgány. Dříve se jmenoval Budějovický kraj, ale od roku 2001 byl přejmenován na Jihočeský kraj. Leží převážně na jihu historických Čech, ale částečně zasahuje na Moravu, a to oblastí Dačicka. Našimi sousedy na jihu je Rakousko. Jihozápad kraje má společnou hranici s Německem. Západní část kraje sousedí s Plzeňským krajem, sever se Středočeským krajem. Část území sdílí hranici také na severovýchodě s krajem Vysočina. Svoji rozlohou zabírá 12,8 % České republiky a je tak druhým největším krajem země. Žije zde 630 063 obyvatel, což je velice málo. Jihočeský kraj má tak nejnižší hustotu osídlení v celé České republice. Na této ploše je 623 obcí a 53 měst. Kraj je rozdělen ne 7 územních celků – okresy. Je to okres České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor. Největším městem jsou České Budějovice, které jsou hospodářským a kulturním centrem kraje. Jsou také zároveň krajským městem. Dalšími velkými městy jsou Tábor, Písek, České Budějovice, Prachatice, Týn nad Vltavou, Jindřichův Hradec, Strakonice, Třeboň nebo Bechyně.

3 České Budějovice leží na soutoku řek Vltavy a Malše
České Budějovice leží na soutoku řek Vltavy a Malše. Město bylo založeno ve 13. století Přemyslem Otakarem II. Stalo se královským městem s četnými privilegii. Od 18. století zde funguje pivovar, který se dnes jmenuje Budějovický měšťanský pivovar. Jeho pivo je dnes vyhlášené po celém světě. Roku 1883 zde vznikla první železnice na evropském kontinentě, tzv. koněspřežná dráha (vozy na kolejích tažené koňmi), která vedla z Českých Budějovic do Lince. Po druhé světové válce byl městu přisouzen charakter univerzitního města, neboť zde vznikl Pedagogický institut, dnes Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity. Nalezneme zde četné historické památky. Celé centrum se nese v historickém duchu – náměstí ještě z dob Přemysla Otakara II. je jedním z největších v Evropě, má pravidelný čtvercový tvar. Jediným pozůstatkem původní dlažby je tzv. Bludný kámen, kde dříve bývalo popraviště. Kdo prý po desáté hodině večerní překročí kámen, nedostane se domů. Náměstí je obehnáno renesančními domy s podloubími, hlavní budovou je renesanční radnice. Dominantou náměstí je Černá věž, také renesanční, která je vysoká 72 m a Samsonova kašna z 18. století. Další historicky známou budovou jsou tzv. Masné krámy ze 16. století, dříve prodejní místa, dnes vyhlášená pivnice. Celé město bylo dříve obehnáno hradbami. Dnes se nám z nich dochovala jen torza, z toho například Rabštejnská věž nebo Železná panna ze 14. století. Krajina Jihočeského kraje je vyhlášená svými rybníky a dlouholetou tradicí rybníkářství. Největším rybníkem kraje je Rožmberk, který svou rozlohou zabírá 489 hektarů. Krajinu protínají četné řeky a říčky. Největší je řeka Vltava. Dalšími toky jsou Lužnice, Otava, Blanice, Malše, Nežárka, Lomnice, Stropnice, Skalice a Volyňka. Řeky se staly oblíbenou zastávkou vodáků, kteří je rádi sjíždějí na lodích. Na tocích řek byly vystavěny přehradní nádrže, které měly za úkol zadržovat vodu a staly se tak zásobárnou pitné vody. V jižních Čechách najdeme 11 přehradních nádrží – Lipno (to má dvě části), Orlík, Hněvkovice, Římov, Husinec, Landštejn, Jordán, Soběnov, Humenice a Kořensko.

4 Celý kraj je položený do dvou pánví – Českobudějovické a Třeboňské
Celý kraj je položený do dvou pánví – Českobudějovické a Třeboňské. Okolo nich se rozprostírají kopce – Českomoravská vrchovina, Novohradské hory, Středočeská pahorkatina a na jihozápadě druhé nejvyšší pohoří Čech Šumava. Nejvyšším bodem Šumavy je Plechý – 1378 m. Jelikož jsou na Šumavě vzácné biotopy a objevují se tu i chráněná zvířata, bylo toto území vyhlášeno Chráněnou krajinnou oblastí. Jihočeský kraj je také vyhlášený malebností svých vesnic. Nejhojněji navštěvované jsou Holašovice, které byly zapsány také do seznamu UNESCO. Soubor budov zde tvoří jedinečný celek, v duchu tzv. selského baroka, pro něž jsou charakteristické zdobené štíty domů. Oblast kraje není bohatá na nerostné suroviny. V malé míře se tu těží vápenec, grafit, stavební kámen. Velkým přírodním bohatstvím tu jsou však lesy. Proto zde v minulosti i dnes převažuje dřevařský průmysl a lesnictví. Najdeme zde také sklářský průmysl, zemědělství, papírenský průmysl nebo rybníkářství. Nedaleko Českých Budějovic je v provozu také jaderná elektrárna Temelín – důležitý dodavatel energie pro Českou republiku. Ve výtvarné výchově zkouší žáci namalovat svůj námět pro dům podle stylu selského baroka – vytvoří tak svoji vesničku.

5 Znak Jihočeského kraje

6 Pozice kraje v České republice

7 České Budějovice

8 Černá věž a kostel sv. Mikuláše

9 Holašovice – selské baroko

10 Holašovice

11 Holašovice

12 David P. a Soukup V. , Velká turistická encyklopedie Jihočeský kraj. 1
David P. a Soukup V., Velká turistická encyklopedie Jihočeský kraj. 1. vyd. Praha, Euromedia – Knižní klub 2008. Obrazové přílohy převzaty z: 12


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google