Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s."— Transkript prezentace:

1 Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.

2 2 Obsah Úvod Výrobce Provozovatel přepravní soustavy Provozovatel distribuční soustavy Provozovatel podzemního zásobníku Oprávněný zákazník Obchodník s plynem Chráněný zákazník Dodavatel plynu

3 3 Úvod Potřeba implementace „2. direktivy“ (urychlení otevření trhu s plynem v ČR; změna principu stanovení poplatků za přístup do přepravní soustavy;právní rozdělení plynárenských společnosti („unbundling“), zajištění bezpečnosti dodávky); „Pravidla trhu s plynem“ - prováděcí vyhláška k zákonu č. 458/2000 Sb.; Novelizace zákona č. 458/2000 Sb.; Diskuse není uzavřena! 1. fáze otevření trhu 20022001200320042005 20062007 2008 Závěrečná fáze otevření trhu

4 4 Výrobce Produkce zemního plynu na území ČR je zanedbatelná z hlediska pokrytí potřeb trhu  závislost na importu zemního plynu (Rusko, Norsko); Smlouvy s producenty zemního plynu –Transgas, a.s. –dlouhodobé smlouvy –velké objemy zemního plynu zpravidla s nízkou flexibilitou –„take or pay“ Smlouvy s provozovateli plynárenských soustav zajišťující přepravu na hranice ČR.

5 5 Provozovatel přepravní soustavy Transgas, a.s.; 1.1. 2005 - právní oddělení provozovatele přepravní soustavy - „legal unbundling“; TPA do přepravní soustavy na základě předem zvěřejněných poplatků, jejichž metodika je stanovena ERÚ (x stanovení poplatků ERÚ); odmítnutí TPA na základě zákonem stanovených podmínek (nedostatek volné kapacity, reciprocita, ToP, … ); podrobná pravidla TPA do přepravní soustavy stanovena v prováděcí vyhlášce a v „Kodexu provozovatele přepravní soustavy“ (proces poptávání přepravní kapacity, hodnocení bonity zákazníka, nominace, balancing, …).

6 6 Provozovatel distribuční soustavy 8 RDS; 1.7. 2007 - právní oddělení provozovatele distribuční soustavy - „legal unbundling“; TPA do distribuční soustavy na základě předem zvěřejněných poplatků, jejichž metodika je stanovena ERÚ (x stanovení poplatků ERÚ); odmítnutí TPA na základě zákonem stanovených podmínek (nedostatek volné kapacity, reciprocita, ToP, … ); podrobná pravidla TPA do distribuční soustavy stanovena v prováděcí vyhlášce a v „Kodexu provozovatele distribučné soustavy“ (proces poptávání distribuční kapacity, hodnocení bonity zákazníka, nominace, …).

7 7 Provozovatel podzemního zásobníku zajištování uskladňovací kapacity (ne vlastnictví k uskladňovanému zemnímu plynu); podrobná pravidla TPA do PZP stanovena v prováděcí vyhlášce a v „Kodexu provozovatele PZP soustavy“ (proces poptávání přepravní kapacity, hodnocení bonity zákazníka, nominace, …); významný nástroj pokrývání sezónní nerovnoměrnosti spotřeby zemního plynu; nástroj k zajišťování služby balancing.

8 8 Oprávněný zákazník právo TPA do PS, DS a PZP - harmonogram stanovený v zákoně; převzetí povinností zajištovaných v současné době PPS a PDS: –dodržovat rovnováhu mezi množstvím plynu dodávaného do PS/DS a odebíraného z PS/DS; –dodržovat bezpečnostnístandardy dodávky plynu.

9 9 Obchodník s plynem právo prodávat zemní plyn účastníkům trhu s plynem (vyjma chráněných zákazníků); TPA do PS, DS a PZP - podmínkou vztah k příslušnému oprávněnému zákazníkovi (uzavření smlouvy na prodej plynu)  zamezení blokace kapacity v PS/DS/PZP; dále viz oprávněný zákazník.

10 10 Chráněný zákazník právo na regulovanou cenu zemního plynu, bez možnosti volby dodavatele. Dodavatel licence udělená stávajícím dodavatelům plynu (Transgas, RDS) pro pokrytí dodávkového řetězce pro chráněné zákazníky, a to na období do období úplného otevření trhu.


Stáhnout ppt "Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google