Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pomalý jako ŠNEK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pomalý jako ŠNEK."— Transkript prezentace:

1 Pomalý jako ŠNEK

2 Hlemýžď zahradní Helix Pomatia

3 Informace o vzhledu: Hlemýžď zahradní má ulitu širokou mm a vysokou mm. Tělo je však dlouhé asi 10 cm. Hlava nese 2 páry tykadel, z nichž ten delší pár nese oči a kratší pár je orgánem čichu a hmatu.

4 Největší Africký šnek. Hlemýžď Zahradní.

5 Informace o Potravě: Živí se rostlinami, které okusuje, ale také ovocem a zeleninou. Denně sní tolik potravy, kolik sám váží.

6 Soustava: Trávicí soustava: ústa s pilníkovitou chitinovou destičkou (radula), hltan, jícen, žaludek, střevo, slinivkojaretní žláza Dýchací soustava: plicní vak (součást pláště) Vylučovací soustava: ledvina Cévní soustava: otevřená, srdce (1 komora a 1 předsíň), namodralá krev (měď) Nervová soustava: uzlinová Pohlavní soustava: přímý vývoj, hermafrodité

7 Vývoj a rozmnožování: Hlemýžď je hermafrodit, vývoj je přímý. Dva hlemýždi k sobě přilnou spodními ploskami a napřímí se do vztyčené polohy. Páření trvá dlouhé hodiny. Hlemýždi využívají každé příležitosti ke spáření. Po spáření jedinec naklade do dutiny, kterou si sám vyhrabal v zemi, vajíček. Dožívá se pěti až sedmi let.

8 Využití hlemýždě člověkem:
V některých zemích slouží jako potrava člověka, či se pořádají i hlemýždí závody. Jejich chov k jídlu byl znám už za dob Římanů. Dnes je konzumováno přibližně 15 druhů rodu Helix. Masový chov, který by pokryl poptávku, se stále nedaří. Získávají se tedy většinou sběrem v přírodě. To může ovšem v některých lokalitách znamenat vážné ohrožení populací.[

9 Šnek:

10 Druhy šneků: Čeští šneci: 1. Hlemýžď zahradní 2. Hlemýžď kropenatý
3. Páskovka hajní 4. Páskovka keřová 5. Páskovka žíhaná 6. Plamatka lesní 7. Suchomilka obecná

11 Druhy šneků: Afričtí šneci: 1. Achatina fulica 2. Achatina iredalei
1. Achatina fulica 2. Achatina iredalei 3. Achatina achatina 4. Achatina reticulata


Stáhnout ppt "Pomalý jako ŠNEK."

Podobné prezentace


Reklamy Google