Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který."— Transkript prezentace:

1 1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán

2 T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který umožňuje navigaci po Internetu a zobrazování informací získaných ze serverů.

3 W3C Definuje standardy, normy pro web, Konsorcium zahrnuje více než 500 podniků a výzkumných ústavů z celého světa. Vyvíjí kooperující technologie (specifikace, průvodce, software a nástroje), aby mohlo vést Web v plné jeho síle. Tým W3C má 67 členů z různých koutů světa a působí v : the Massachusetts Institute of Technology Laboratory for Computer Science in the United States, the European Research Consortium for Informatics and Mathematics in Sophia-Antipolis in France, the Keio University Shonan Fujisawa Campus in Japan.. Tim Berners-Lee, ředitel W3C a vynálezce World Wide Web W3C vytváří standardy Webu. Cíle W3C lze popsat v sedmi bodech:

4 D LOUHODOBÉ CÍLE W3C Universal Access – Univerzální přístup Udělat web dostupný pro každého díky podporování technologií, které berou ohled na rozsáhlé rozdíly v kultuře, jazycích, vzdělání, schopnostech, materiálních zdrojích, přístupových zařízeních a fyzických omezeních uživatelů na všech kontinentech Semantic Web – Sémantický web Vyvinout SW vybavení, které každému uživateli dovoluje co nejlépe využít dostupných zdrojů na webu. Web of Trust – Web důvěry Provádět rozvoj webu s velkou pozorností na otázky legální, komerční a sociální.

5 1. K OMUNIKAČNÍ PROTOKOL HTTP HyperText Transmission Protocol – rychlý protokol vstupně výstupního charakteru, který rozumí adresám URL a je určen pro hypertextové prostředí. Umožňuje browseru vyžádat si na serveru konkrétní www stránku, kterou mu server následně zašle. Protokol je bezestavový, tzn. že každý požadavek je samostatný a nemá žádnou návaznost na předchozí požadavky (www server si nemusí nic pamatovat o předchozí komunikaci s klientem – řeší to COOKIES). HTTP pracuje v systému požadavek/odpověď. Přenáší data v textovém tvaru. Používá travsportní služby protokolu TCP. Žádosti klientamají formu jednoduchých příkazů – metod: GET (pro poskytnutí stránky), HEAD (požadavek na zaslání hlavičky stránky), POST (posílá data na server).

6 Z NAČKOVACÍ JAZYK HTML Značkovací jazyk vkládá do textu dokumentu další informace o vlastním textu, kombinuje text a informaci o textu. Značkovací jazyky se využívají především pro přenos informací (dat) mezi počítači. Jsou dobře přenosné mezi různými operačními systémy (nejsou na žádném OS závislé).

7 Jazyk HTML (Hypertext Markup Language, hypertextový značkovací jazyk) je značkovací jazyk určený pro tvorbu www stránek, které se zobrazují prostřednictvím prohlížeče. Využívá se především k vyznačení struktury informace v elektronickém dokumentu. HTML je obecný nástroj na tvorbu a zobrazování hypertextových dokumentů ve WWW. HTML prošel od svého vzniku v roce 1991 překotným vývojem a jeho původní účel – zpřístupnění vědeckých informací a dokumentů na síti www – byl dalece překročen. Vzniklo několik verzí jazyka, poslední je 4.01. Konsorcium W3C rozhodlo, že vzhledem k příchodu XHTML

8 A DRESOVACÍ SYSTÉM URL Uniform Resource Locator – univerzální způsob adresování. URL představuje ukazatel na místo, kde je uložena informace a má tvar většinou: http://adresa_serveru/jmeno_souboru.html http://adresa_serveru/jmeno_souboru.html


Stáhnout ppt "1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který."

Podobné prezentace


Reklamy Google