Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhá světová válka v našem kraji

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhá světová válka v našem kraji"— Transkript prezentace:

1 Druhá světová válka v našem kraji
Zdroj: www. wikipedia.cz, publikace Mikulčice, Druhá světová válka den po dni

2 1938

3 V Německu jsou u moci fašisté v čele s Adolfem Hitlerem a začínají se připravovat na válku.
Československo je svobodným a demokratickým státem, prezidentem je Edvard Beneš. Československo se cítí být ohroženo a podél hranic s Německem staví pevnosti a bunkry.

4 Mikulčice 1938 Lednová povodeň zaplavila dolní konec Mikulčic.
se objevila na obloze polární záře. Početná skupina SOKOLŮ se zúčastnila X. všesokolského sletu v Praze. byla vyhlášena všeobecná mobilizace. obsadili školu vojáci 1. praporu 9. pluku.

5 Sudety – jsou pohraniční oblasti Čech, kde žilo hodně Němců
Sudety – jsou pohraniční oblasti Čech, kde žilo hodně Němců. Dochází zde k útokům na Čechy. Mnichovská dohoda – Hitler se dohodl se zástupci Itálie, Anglie a Francie na odtržení Sudet od naší republiky. Sudety obsadilo německé vojsko.

6 1939

7 Protektorát Čechy a Morava
15. března byly celé Čechy a Morava obsazeny německými vojsky. Prezident E. Beneš odjíždí do Anglie, odkud organizuje odboj. Protektorátním prezidentem se stal Emil Hácha. Slovensko vytvořilo samostatný stát.

8 Mikulčice 1939 Zaveden pravostranný silniční provoz.
20. srpna přišlo 32 mužů říšského vojska hlídat železniční trať. Zavádí se lístky na potraviny, mýdlo, textil, obuv a uhlí.

9 1940

10 Němečtí okupanti vládnou krutě
Němečtí okupanti vládnou krutě. Velkou moc má tajná státní policie gestapo. Gestapo zatýká svobodně smýšlející lidi a posílá je do koncentračních táborů. Všude jsou zavedeny česko-německé nápisy a lidé musí vyvěšovat německé prapory. Ve školách se učí němčina už od 1. třídy. Z učebnic jsou vytrhány části o české minulosti.

11 Mikulčice 1940 Zavedeno povinné vyučování němčiny.
Nařízeno zatemňování oken. Lidé pracují pro válečné potřeby Německa. Prožívají dny plné úzkosti a strachu.

12 1941

13 Zvlášť těžký život měli Židé
Zvlášť těžký život měli Židé. Museli na veřejnosti nosit označení šesticípé žluté hvězdy. Němci je pronásledovali a násilně odváželi do koncentračních táborů. Zde byla většina zavražděna. V těchto vyhlazovacích táborech zemřelo celkem 6 milionů židů. HOLOCAUST – masové vyvražďování židovského obyvatelstva Koncentrační tábory Terezín Osvětim Dachau Buchenwald Sachsenhausen

14 Mikulčice 1941 Rozpuštěn SOKOL a jeho majetek zabaven.
zůstal nezvěstným rotný Rudolf Bolfík, člen bombardovací perutě, když se po náletu zřítil se svým letadlem do moře. Zakázáno vyučování dějepisu a české literatury.

15 1942

16 Okupanti brutálně likvidovali každý náznak odporu
Okupanti brutálně likvidovali každý náznak odporu. Chtěli vyvolat strach u obyvatelstva. Z Anglie byla vyslána skupina parašutistů. Ta provedla v Praze atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha

17 LIDICE u Kladna a LEŽÁKY u Pardubic.
Po atentátu začali Němci zatýkat a popravovat české lidi. Nejotřesnější čin spáchali nacisté proti vesnicím LIDICE u Kladna a LEŽÁKY u Pardubic. Obě vesnice byly vypáleny a domy srovnány se zemí. Všichni muži byli na místě zastřeleni, ženy a děti odvlečeny do koncentračních táborů. Zde většina zahynula.

18 Mikulčice 1942 Po atentátu na říšského protektora Heydricha byly obklíčeny vesnice německým vojskem a provedeny přísné kontroly všech mužů. Vyhlášení stanného práva. Mnoho mladých mužů bylo posláno na nucené práce do Německa.

19 1943

20 Mnozí vlastenci zakládali různé organizace, které začaly bojovat proti Němcům. Tajně tiskly časopisy a letáky s protifašistickými výzvami. V lesích a v horách se tvořily dobrovolné ozbrojené oddíly – Patryzánské oddíly. Patryzáni ničili mosty, přepadávali německé jednotky. Stateční místní obyvatelé je zásobovali potravinami, ukrývali je a ošetřovali raněné.

21 Mikulčice 1943 Zakázány spolky, církevní průvody, veškerá osvětová činnost.

22 1944

23 Němci zaznamenávají časté porážky.
Zajatí němečtí vojáci u Stalingradu Tanková bitva u Kursku Bitva o Stalingrad Americké bombardéry B-17 Spojenecká invaze do Normandie

24 Mikulčice 1944 Nálet anglo-amerických bombardérů na Hodonín, Brno, Břeclav a Zlín. Ohromné detonace otřásly celým Hodonínem. Hodonín byl zasypán 451 bombami. Cílem se mělo stát hodonínské nádraží. Po útoku zůstal nad městem velký černý oblak dýmu a prachu. V ruinách zemřelo 179 lidí a 292 bylo zraněno.

25 1945

26 Na jaře se válka chýlila ke svému konci.
Zvítězili SPOJENCI – USA, Anglie a Sovětský svaz Sovětská armáda začala osvobozovat Moravu. Od západních hranic postupovala Americká armáda. 5. 5. vypuklo v Praze povstání. Pražané stavěli barikády – překážky proti německým tankům. V té době již Sovětská armáda dobyla hlavní město Německa Berlín. Německo kapitulovalo. 8. 5. byla v Praze podepsána dohoda o příměří. Československo bylo opět svobodné. Do vlasti se vrátil prezident Edvard Beneš.

27 Mikulčice 1945 5. 2. obsadila maďarská zásobovací vojska školu a hostinec, počátkem dubna je vystřídali Němci. odcházejí Němci z vesnice. na úsvitu vstupují do našich obcí první pěší hlídky Rudoarmějců. je ve škole umístěn štáb letecké posádky, vojáci jsou ubytováni po rodinách. projíždí našimi obcemi prezident Edvard Beneš. na hřbitově je pochováno 7 padlých sovětských vojáků, později jsou odvezeni do Hodonína.

28 Důsledky války 62 537 400 mrtvých
V koncentračních táborech zemřelo 12 milionů lidí Nacisté zavraždili 6 milionů židů Počty obětí: Sovětský svaz Československo Německo – Polsko – Čína – Japonsko – Spojené království – Francie – USA –


Stáhnout ppt "Druhá světová válka v našem kraji"

Podobné prezentace


Reklamy Google