Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filip Benda G1. A 22. listopadu 2013 Bill Gates a Steve Jobs.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filip Benda G1. A 22. listopadu 2013 Bill Gates a Steve Jobs."— Transkript prezentace:

1 Filip Benda G1. A 22. listopadu 2013 Bill Gates a Steve Jobs

2 Bill Gates Steve Jobs Narození 28. října 1955
ve Washingtonském Seattlu Několikrát nejbohatší člověk světa Majetkový odhad 70 mld USD Spoluzakladatel společnosti Microsoft Steve Jobs Narození 24. února 1955 v San Franciscu Úmrtí 5. října 2011 v Palo Alto, CA Majetkový odhad 10 mld USD Vizionář a spoluzakladel mnoha firem (Apple Computer, NeXT)

3 Začátky V 70. letech 20. století se veškeré dění ohledně počítačů točilo především kolem společnosti IBM (International Business Machines). Když se mluvilo o počítačích, myslely se tím obrovské a také drahé sálové počítače, které uměly maximálně „tak blikat.“ V této době též vznikaly různé spolky a kluby nadšenců do elektroniky a počítačů.

4 Nástup Altairu 8800 a počátky osobních počítačů
Zanedlouho IBM prostřednictvím společnosti MITS vytvořilo první kompaktnější a zároveň cenově dostupný model počítače – Altair 8800. Steve Jobs společně se Stevem Wozniakem v této době pracovali na svém prvním komerčně úspěšném počítači – Apple I. Své úspěchy s ním sklidili v Homebrew Computer Clubu.

5

6 Začátky Micro-softu Bill Gates společně se svým přítelem ze střední školy Paulem Allenem byli dva velcí nadšenci do počítačů, kteří jakmile se dozvěděli, že levnému „osobnímu“ počítači Altair chybí funkční programovací jazyk, jej ihned začali psát, aniž by vůbec Altair naživo viděli. Paul Allen se poté vydal prezentovat jejich programovací jazyk BASIC přímo do továrny MITS, kde si získal takový úspěch, že mu „jako dárek“ rovnou jeden Altair dali.

7 4. dubna 1975

8 Začátky Applu Steve Wozniak - smlouva s HP.
„Co by obyčejný člověk dělal s počítačem?“ „Rozdrtit“ IBM John Sculley

9 1. dubna 1976

10

11

12

13 Steve Ballmer

14 Zničit IBM nebo se k němu přidat?
21 tis. USD za BASIC Microsoft a návštěva v centrále IBM První operační systém (ne)přímo od MS (Tim Paterson, 50 tis. USD) Pouze licence Zisky z HW nikoliv ze SW

15

16 Bill Gates v Applu Bill Gates a s ním i celý Microsoft, jakožto konkurence Applu, začal pracovat pro Jobse, za účelem vytvořit si vlastní grafické rozhraní podobné tomu, které používal Macintosh, tedy rozhraní od Xeroxu. Díky možnosti účastnit se vývoje Macu, mohl Gates zkoumat a pozorovat všechny problémy, které se s novým rozhraním objevovaly a zároveň mohl tyto poznatky využít při vývoji Windows 1.0 Steve Jobs absolutně netušil, že se za jeho zády něco takového děje, protože počítal s tím, že nikdo neví odkud „čerpá inspiraci.“

17 Zranění Woze a následný odchod z Applu

18 Začátek boje 1984 – Jobs představuje Macintosh
Jedinečný úspěch Bill Gates a Steve Ballmer na pódiu 1985 – Vychází první Windows Otevřené více výrobcům Jobsovi dochází, že nebyl jediný, kdo parazitoval na jiné firmě.

19

20

21 Steve Jobs po Macintoshi
Roku 1985 byl Steve Jobs kvůli svému nepříjemnému a arogantnímu chování z Applu vyhozen. Důvodem byly také bulvární články mnoha časopisů, které poukazovaly na Jobsovo chování ke své vlastní dceři a tím dělaly nepříjemnou reklamu i celé firmě Dále pak skandál s Windows 1.0 a původním Xeroxem. NeXT Computer Pixar Návrat do Applu

22 Bill Gates a vzestup Microsoftu
Microsoft Office Windows 95 Příchod internetu Soudní spory Steve Ballmer CEO Bill Gates „opouští“ Microsoft Nadace Melidy a Billa Gatesových

23

24 Závěr Z Microsoftu, což byla na svých počátcích jen malá softwarová společnost, kterou založilo pár kamarádů ze školy, se stal obrovský nejen softwarový gigant s mezinárodním vlivem. Apple se v dnešní době šplhá na místo nejbohatší firmy světa, díky přetrvávajícímu odkazu již zesnulého Steva Jobse. Jejich produkty se vyznačují především vysokou cenou a kvalitou.

25 Zdroje (20. 11. 2013) http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates
Film „Piráti ze Silicon Valley“ a kniha Steve Jobs od Waltera Isaacsona

26 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Filip Benda G1. A 22. listopadu 2013 Bill Gates a Steve Jobs."

Podobné prezentace


Reklamy Google