Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie počítačů současnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie počítačů současnost."— Transkript prezentace:

1 Historie počítačů současnost

2 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: ICT, první ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Úvod do předmětu ICT Sada číslo: ICT-21A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 06 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-21A-06 Téma vzdělávacího materiálu: Historie počítačů III Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Daniel Benna Anotace: Historie počítačů druhá, třetí a čtvrtá generace Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro všechny obory Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

3 2. Generace Rozměrné elektronky potřebovaly mnoho elektrické energie a vytvářely mnoho tepla. Byly proto nahrazeny úspornějšími, levnějšími a především daleko menšími tranzistory. V roce 1947 byl v Bellových laboratořích předveden první funkční prototyp tranzistoru (o devět let později za něj Shockley, Bardeen a Brattain získali Nobelovu cenu). Na obr. Komerčně vyráběný germaniový bipolární tranzistor typu 2T11 z roku 1955

4 2. generace 1951 - 1965 IBM 1401 plně tranzistorový počítač
Představen 5. října 1959 Vyrobeno více než kusů (až do roku 1971)

5 2. generace 1951 - 1965 Vznikají první programovací jazyky
Fortran Cobol Přídavné zařízení řádkové tiskárny páskové jednotky

6 3. Generace Počítače třetí generace jsou vybudovány na integrovaných obvodech, které na svých čipech integrují velké množství tranzistorů. V jediném obvodu může být integrováno od několika kusů do mnoha milionů tranzistorů.

7 3. Generace 1965 -1980 Nejznámější počítač je IBM 360.
Objevuje se klávesnice, obrazovka, jako externí paměť se začínají používat paměťové disky. První multitasking.  Řadu 360 napodobila i řada jiných výrobců, v komunistických zemích se od roku 1969 vyráběly pod označením EC resp. JSEP.

8 4. Generace 1981 - Čtvrtá generace je charakteristická mikroprocesory.
Mikroprocesory v jednom pouzdře obsahují celý procesor. zvýšila se spolehlivost, zmenšily rozměry, zvýšila rychlost a kapacita pamětí.

9 4. Generace Počátkem 80-tých let se prodávají 8-mi bitové domácí počítače. Comodore 64. Prodáno 25 miliónů kusů. Dašími představiteli byly Sinclair ZX Spectrum, Atari.

10 4. Generace 12. srpna 1981 byl představen IBM Personal Computer (Osobní počítač IBM, též IBM PC). Počítač shodné konstrukce vyrábějí i jiní výrobci jako tzv. IBM PC kompatibilní počítače.

11 4. Generace Přichází éra systémů DOS a vznikají grafická uživatelská rozhraní. S rozvojem počítačových sítí vzniká Internet. Výkon počítačů se zvyšuje použitím několika procesorů.

12 AUTOR NEUVEDEN. Polovodičová technologie používaná u mainframů druhé a třetí generace [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: UTOR NEUVEDEN. IBM 1401 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Integrovaný obvod [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. IBM 360 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. WiKi [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Commodore 64 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. IBM Personal Computer [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Historie počítačů současnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google