Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-VVP-HUM-TV-HUD-M-SUPL-010
Atletika

3 Historie atletiky Lehká atletika je jeden z nejstarších sportů. Na rozdíl od úpolových sportů závodník v lehkoatletické disciplíně nemá za úkol porazit konkrétního soupeře, ale ze všech účastníků závodu vítězí ten, který má nejlepší naměřený výsledek Historie lehké atletiky je spojována s historií antických olympijských her ve starém Řecku, které se konaly od roku 776 př. n. l. V novověku se atletika objevila nejdříve v Anglii, odkud se rychle šířila do celého světa.

4 Disciplíny Běh Skok Krátké tratě Dlouhé tratě Překážkový běh
Štafetový běh Skok Trojskok Daleký Do výšky O tyči

5 Disciplíny Hody Víceboje Hod oštěpem Hod kladivem Hod diskem Vrhy
Vrh koulí Víceboje Desetiboj-muži Sedmiboj-ženy

6 Běh na 100 m se běží maximálním úsilím od startu do cíle.
Oficiálně změřená maximální rychlost při sprintu je 44,72 km/h u mužů (Usain Bolt, 2009) a km/h u žen (Florence Griffith Joynerová, 1988). Hranicí světové extratřídy je tradičně bariéra 10 sekund u mužů a 11 sekund u žen.. Současný světový rekord má hodnotu 9,58 s, jeho autorem je jamajský sprinter Usain Bolt, který ho zaběhl na Mistrovství světa v atletice 2009 v Berlíně.

7 Běh na 200 m střední sprint, který se běží maximálním úsilím od startu do cíle Běžec musí spojit základní rychlost ze 100 m sprintu a běžeckou technikou, která mu dovolí vypořádat se s odstředivými silami při sprintu v zatáčce. Světový rekord na této trati drží v současnosti jamajský sprinter Usain Bolt, který v roce zaběhl čas 19,19 s. V ženské kategorii je stále primátem světový rekord Američanky Florence Griffith-Joynerové z roku 1988 v čase 21,34 s.

8 Skok daleký cílem je překonání co největší horizontální vzdálenosti jediným skokem (s rozběhem) Skokani se nejprve rozběhnou po rovné dráze, na jejímž konci je umístěno odrazové břevno, které vyznačuje začátek měřené vzdálenosti. Současný world record činí 895 cm (Mike Powell), u žen 752 cm.

9 Skok vysoký Závodníci přeskakují horizontální laťku umístěnou na stojanu, který umožňuje přesně změřit v jaké výšce je tyč položena s tím, že závodníci se odrážejí vždy pouze jednou nohou (není tedy přípustné provádět přes laťku salta, přemety či jiné akrobatické prvky). Technika skoku Nůžky Soutěžící přeskakuje laťku nohama vertikálně k zemi. Tzn. ve stoje vyskočí do vzduchu, kde ve stejné poloze střihne nohama (odrazovou nohu dává před svojí slabší nohu) a tímto způsobem se dostává za laťku. Straddle Je označení přeskoku, kdy soutěžící překonává laťku s pokrčenými koleny těsně nad laťkou a jeho slabší noha se dostává za překážku jako první. Posléze na ní přenese většinu váhy svého těla, pomocí které dostane za laťku i druhou nohu přikrčenou v koleni. Flop V poslední době se s ním můžete setkat nejčastěji. Do současné doby se většinou skákaly dvě výše zmiňované techniky. Jedná se o techniku, kdy soutěžící se odrazí ze své silnější nohy, ve vzduchu převrátí svoje tělo tak, aby laťku překonal v letu na zádech.

10 Hod oštěpem Má svůj původ ve vojenském výcviku starých Řeků, byla i součástí starověkého olympijského pětiboje. Držitelem světového rekordu v hodu oštěpem je český fenomén této disciplíny Jan Železný s rekordní délkou hodu 98,48 m z roku Železný je jeden z nejlepších oštěpařů historie, třikrát vyhrál olympijské hry i mistrovství světa, vytvořil šest světových rekordů a z 10 nejdelších hodů mu patří plných šest. Přes devadesát metrů hodil 54 x (přičemž žádný jiný oštěpař nehodil devadesát metrů víc než desetkrát). Rychlost oštěpu při odhodu údajně u Železného přesáhla i 100 km/h. Také v ženské kategorii je držitelkou světového rekordu (72,28 m) česká oštěpařka Barbora Špotáková (od roku 2008).

11 Víceboj 1.den 2.den 100m dálka koule výška 400 m 110m překážky Disk
Skok o tyči Hod oštěpem 1500m

12 Víceboj Roman Šebrle: Tomáš Dvořák: Robert Změlík:
světový rekordman a olympijský vítěz v desetiboji z roku Bývá považován za nejlepšího desetibojaře všech dob. Jako první překonal v desetiboji bájnou hranici 9000 bodů podle aktuálních bodovacích tabulek; výkonem 9026 bodů vytvořil 26. a 27. května 2001 v Götzisu současný světový rekord. Tomáš Dvořák: trojnásobný mistr světa a držitel bývalého světového rekordu a dosud druhého nejlepšího výkonu všech dob (8994 bodů, Praha 1999). Robert Změlík: první český olympijský vítěz v desetiboji z olympiády 1992 v Barceloně

13 Nadnárodní soutěže Olympijské hry (od roku 1896)
Mistrovství Evropy (od roku 1934) Halové mistrovství Evropy (od roku 1970) Mistrovství světa (od roku 1983) Halové mistrovství světa (od roku 1985) Mistrovství světa v krosu Mistrovství světa v silničním běhu Mistrovství Evropy v krosu Světový pohár Světový pohár v chůzi Evropský pohár Evropský pohár ve vícebojích


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google