Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bezdrátové technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bezdrátové technologie"— Transkript prezentace:

1 Bezdrátové technologie
Bluetooth, Wi-fi, GPRS, GPS

2 Bluetooth Bluetooth je bezdrátová komunikační technologie sloužící k bezdrátovému propojení mezi dvěma a více elektronickými zařízeními. Název Bluetooth je odvozen z anglického jména dánského krále Haralda Modrozuba - Harald Bluetooth - vládnoucího v 10. století. Ten využil svých diplomatických schopností k tomu, aby válčící kmeny přistoupily k diskuzi a ukončily vzájemné rozepře.

3 Jak funguje Bluetooth Bluetooth pracuje v ISM pásmu 2,4 GHz (stejném jako u Wi-Fi). K přenosu využívá metody FHSS -(frequency hopping spread spectrum) je jedna z metod přenosu v rozprostřeném spektru. Její princip spočívá v přeskakování mezi několika frekvencemi při přenosu bitu nebo bitů.), kdy během jedné sekundy je provedeno 1600 skoků (přeladění) mezi 79 frekvencemi s rozestupem 1 MHz. Tento mechanismus má zvýšit odolnost spojení vůči rušení na stejné frekvenci.

4

5 Wi-fi Je standard pro lokální a bezdrátové sítě a vychází ze specifikace IEEE (Institut pro elektrotechnické a elektronické inženýrství) Název původně neměl znamenat nic, ale časem se z něj stala slovní hříčka vůči Hi-fi (tzn. analogicky k high fidelity – vysoká věrnost), která by se dala chápat jako zkratka k wireless fidelity (bezdrátová věrnost). Jedná se tedy o bezdrátový přenos dat mezi počítači nebo jinými síťovými prvky.

6 Využití Wi-fi bezdrátové připojení do sítě internet v rámci rozsáhlejších lokalit a tzv. hotspotů přenosné počítače a i některé mobilní telefony tiskárny, fotoaparáty a dnes dokonce i MP3 a MP4 přehrávače.

7

8 GPRS GPRS (General Packet Radio Service) je mobilní datová služba přístupná pro uživatele GSM mobilních telefonů. Je označována jako „2.5G“, technologie mezi druhou a třetí generací mobilních telefonů. Poskytuje průměrnou rychlost datových přenosů používáním TDMA kanálů v GSM síti. GPRS je paketově-přepínané, což znamená, že více uživatelů sdílí stejný přenosový kanál a data se přenášejí pouze když jsou odeslána. Celková kapacita linky může být okamžitě vyhrazena těm uživatelům, kteří zrovna posílají data v kteroukoliv chvíli, což poskytuje vyšší prostupnost tam, kde uživatelé posílají nebo přijímají data periodicky.

9 GPS GPS (Global Positioning Systém) je vojenský polohový družicový systém provozovanýMinisterstvem obrany Spojených států amerických, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností první desítky metrů. Přesnost GPS lze s použitím dalších metod ještě zvýšit až na jednotky centimetrů. Část služeb tohoto systému s omezenou přesností je volně k dispozici i civilním uživatelům. V současné době se systém využívá v mnoha oborech lidské činnosti. Na provoz GPS se ročně vynakládá přibližně 600 až 900 milionů ( ) amerických dolarů z rozpočtu USA.

10 Výrobci a ceny WiFi:výrobci-WNC, Edimax Technology, Evolve, Zyxel …
ceny-existují až od 1000 Kč, třeba až do Kč Bluetooth: výrobci- Edimax Technology, OvisLink, Axago, Microstar, i-Tec … ceny- mezi 100kč a 2000 kč..záleží jak které GPS: výrobci- TOMTOM - GPS, HTC, EVOLVE, DYNAVIX, Garmin, PENTAGRAM … ceny- mezi 2000 kč do 30 000 kč..zase jak které GPRS: výrobci- Mio,EES Elektra, INSYS, GM, Security&Protection, Computer Products... ceny-500 až 900 Kč…opět jak které..jsou i levnější i dražší


Stáhnout ppt "Bezdrátové technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google