Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Celá příroda je báječná! Nezdá se ti? Chci ti vyprávět svůj příběh… který je také příběhem tvým!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Celá příroda je báječná! Nezdá se ti? Chci ti vyprávět svůj příběh… který je také příběhem tvým!"— Transkript prezentace:

1

2 Celá příroda je báječná!

3 Nezdá se ti?

4 Chci ti vyprávět svůj příběh… který je také příběhem tvým!

5 když se po asi šestihodinové obtížné cestě Všechno začalo, biologicky řečeno, podařilo dostat k zralému vajíčku maminky a proniknout jeho stěnami. jedné z početných spermií mého tatínka

6 a moje tvary nebyly takové jako ty, co mám dnes… Toto jsou moje první fotky! ale už jsem to byl JÁ! Byl jsem velký jen jako špendlíková hlavička… první den čtvrtý den osmý den

7 Moje maminka už podezřívala moji přítomnost, protože nedostala menstruaci. Jaké dojetí cítím při pomyšlení na její radost, když se dozvěděla, že jsem skutečně na cestě! Tady jsem v jednom měsíci života! Už se začala formovat moje mícha, můj nervový systém, moje plíce, můj žaludek, moje střeva i moje očička. Moje počínající srdce, které začalo bít, když mi bylo 18 dní, teď pumpuje krev s větší jistotou.

8 Na této fotce jsem už měl 35 dní! Prohlédni si moje oči: už se dá rozeznat sítnice, čočka i víčka. Krok za krokem nabývaly formu moje uši a také můj nos. Následujícího dne můj mozek započal vysílat signály elektrické aktivity, absolutní důkaz toho, že nervový systém začíná fungovat koordinovaně. Tady mě vyfotili zezadu, když mi bylo 42 dní Je to významný věk, neboť se dotváří kostra a objeví se reflexy. Navíc genitálie jsou dobře odlišené. A víš co? Na mých rukách a chodidlech už začínaly být rozeznatelné prsty. Už bylo možné zaznamenat moje mozkové vlny na encefalogramu!

9 Můžes rozeznat moje uši a nos? Tady mi bylo 49 dní: začínal jsem pootvírat své rty, dělat malé grimasy i vyplazovat jazyk. Můj mozek už byl kompletní. Moje prsty se prodlužovaly a otisky prstů mých nohou už navždy zůstaly na svém místě. Když jsem se dožil 56. dne, už jsem mohl dát ruku v pěst, mít škytavku, cucat si palec, spát i probudit se. Všechny systémy mého těla fungovaly. Věděl jsi, že prvních 60 dní jsou těmi nejdůležitějšími dny našeho života? Měříme asi 4 centimetry a vážíme okolo 4 gramů. Od teď spočívá budoucí vývoj našeho života pouze v propracování a zvětšování velikosti až k přiblížení se k věku 23 let.

10 Úžasné ! Umíš plavat?Ne?! Upozorňuju tě, že když jsi byl pěkně maličký, tak jsi uměl! Tohle jsem já, když mi bylo 10 týdnů Všimni si: můj vzhled už byl skutečně jak se patří! Nepřipadá ti, jako bych plaval obalený v amniové tekutině jako v nějaké kosmické kabině?

11 Cítil jsem, že maminka má o mě starost tím neurčitým pocitem úzkosti tak častým v prvních měsících těhotenství. Jistě! Maminka měla trochu strach z „neznámého", ze zodpovědnosti být nositelka nového života, MÉHO ŽIVOTA!. Když mi bylo mezi 71 a 90 dny, objevily se mi nehty. Naštěstí moje maminka byla spáč, jelikož jsem se probouzel, když se probouzela ona, a spal, když spala ona... A už jsem cítil “spolu s ní”: Byl jsem klidný, když ona byla klidná.

12 Bavil jsem se otevíráním a svíráním rukou, kopáním a otáčením se kolem sebe samého (ačkoli maminka to ještě necítila). Podívej se na toto popředí! Nejsem překrásný? Tady my byly už 4 měsíce V tomto věku se dají pohlavní orgány zaznamenat s úplnou jasností. Už se jasně vidělo, že budu chlapeček! Když jsem dosáhl čtyř a půl měsíce, fungovaly mi už hlasivky. Už jsem mohl plakat!

13 Můžeš uvěřit, že jsou lidé, kteří říkají, že: „Až do čtyř nebo pěti měsíců se nemůže potvrdit, že to, co se má narodit, bude člověk a ne ryba nebo jiné zvíře“? Na této fotce mi bylo už 18 měsíců Vždyť je více než evidentní, že jsem to JÁ!

14 Když jsem dovršil 5 měsíců, objevily se mi na hlavě vlasy. Jsou to ty samé, které nosím vtištěné od mých 7-8 týdnů života a které mi budou sloužit pro moji identifikaci mezi miliony lidí! Na této fotografii si můžeme perfektně všimnout mých otisků prstů.

15 Tuto fotku mi udělali také v pěti měsících Připravujíc se na ten sladký moment důvěrnosti s mojí maminkou! Viděl jsi, co dělám? Ano! Cumlám si prst! Už jsem nacvičoval na krmení z maminčina ňadra po narození Povím ti jeden drb: Na této úrovni našich životů máme už vyvinutý smysl pro chuť: když vpíchnou glukózu do našeho vodního světa, cucáme si prst s ještě větším potěšením. Už jsme na sladké!

16 Lanugo se uvolní a zmizí ještě před naším narozením a o jeho významu se toho ví velmi málo. Chloupky pravděpodobně slouží k zadržení ochranného kožního tuku, který poskytuje ochranu před kožními infekcemi. Nevím, jestli jsi věděl, že okolo šesti měsiců se objeví celé naše tělo pokryté jemnými chloupky, říká se jim lanugo. Cyklus bdění a spánku byl dobře ustanovený. Na této úrovni moje svaly a orgány rychle rostly a buňky mozkové kůry, zapojené do vědomého myšlení, začínaly dozrávat.

17 Od té doby mi scházelo pouze růst, zatímco jsem zvětšoval mamince bříško. Jak jsem si užíval poslouchat maminku a tatínka bavit se o mém brzkém narození!

18 A přišel moment mého narození! Teď se na mě dobře podívej, jak mě ona s celou svojí mateřskou láskou oblékla do čistého a voňavého prádélka: Nejsem překrásný? Připádám ti ošklivý? Narodit se totiž není nic jednoduchého a trochu se trpí, hlavně protože se musí opustit náš malý svět v maminčině lůně… Ale zato ta radost, když nás maminka bere do náručí!

19 Ale když jsem ti začal vyprávět svůj příběh, který je také tvým, řekl jsem ti, že biologicky to začalo takto… Teď ti chci povědět další část, kterou někteří ignorují, a je nejúžasnější ze všech… Připrav se otevřít velkému tajemství, tajemství Připrav se otevřít velkému tajemství, tajemství úžasnému, neuvěřitelnému, nepředstavitelnému… Tajemství, které je možno pochopit jen z pohledu LÁSKY

20 nezáleží na tvé rase, Nezáleží na tvé tváři, Dnes k tobě chce Někdo promluvit a říci ti z hloubky svého Bytí… Ať jsi, kdo jsi, a ať jsi odkudkoliv nezáleží na tvém věku nezáleží na tvém pohlaví

21 “D ř íve než jsem t ě vytvo ř il v život ě matky, znal jsem t ě, d ř íve než jsi vyšel z l ů na, posv ě til jsem t ě ” (Jeremjáš 1,5)

22 Všechno jsem to ud ě lal z lásky k lidem. už jsem myslel na tebe. Když jsem tvo ř il sv ě t, Protože vás, lidi, jsem vytvo ř il zvláštním zp ů sobem...

23

24 Proto ty i já jsme jedineční, “první plody stvoření” naprosto zvláštní, Bohužel my lidé jsme nebyli od začátku schopni odpovědět na Stvořitelovu lásku.

25 odvrhli jste m ě, ale Já vás neopustil…” “Vy jste mi neporozum ě li,

26 bez jakékoli obavy, že se mýlí, Každý z nás může říci s totální jistotou a přesvědčením: “I kdybych byl jedinou osobou existující na tomto světě…

27 Bůh by se vtělil z lásky ke mně Ježíš Kristus by žil na tomto světě, aby mi ukázal, jak žít doopravdy

28 Ježíš Kristus by zůstal živý a přítomný v Eucharistii, aby živil obzvlášť mě

29 Kristus by umřel na Kříži, aby mě zachránil

30 A Ježíš Kristus by z lásky ke mně vstal z mrtvých

31 Proto můj život, život každého člověka má nekonečnou cenu tvůj život,

32 Nepromarněme život! Nepromarněme TVŮJ ŽIVOT! Nepromarněme tak nádherný dar!


Stáhnout ppt "Celá příroda je báječná! Nezdá se ti? Chci ti vyprávět svůj příběh… který je také příběhem tvým!"

Podobné prezentace


Reklamy Google