Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Objektivní optické přístroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Objektivní optické přístroje"— Transkript prezentace:

1 Objektivní optické přístroje
slouží k vytvoření skutečného obrazu např. na projekční ploše nebo k zachycení v citlivé vrstvě filmu Fotografický přístroj objektiv - spojná soustava, složená z jednoduchých nebo tmelených čoček – ohnisková vzdálenost a světelnost

2 V současné době se nejvíce používají fotografické přístroje na perforovaný film šíře 35 mm(kinofilm) a obraz vytvořený objektivem má rozměr 24 mm x 36 mm. Tomu odpovídá normální objektiv o ohniskové vzdálenosti 50 mm s úhlem záběru 460. Objektiv s kratší ohniskovou vzdáleností má úhel záběru větší. Proto se nazývá širokoúhlý objektiv – u přístrojů na kinofilm má ohniskovou vzdálenost mm. Používá se při fotografování větších celků a při fotografování na malou vzdálenost. Objektiv s delší ohniskovou vzdáleností má úhel záběru menší a označuje se jako teleobjektiv.Např. při f´= 200 mm má teleobjektiv úhel záběru 120 a používá se ke snímání detailů z větší vzdálenosti. Kromě objektivů se stálou ohniskovou vzdáleností se u řady objektivních optických přístrojů, např. videokamer, používají objektivy s měnitelnou ohniskovou vzdáleností – transfokátory, označované také termínem zoom. Např. transfokátor s označením zoom 85/200 mm umožňuje měnit plynule ohniskovou vzdálenost od 85 mm do 200 mm, a tím i úhel záběru od celkového pohledu až na detail.

3 Podstatnou mechanickou součástí fotografického objektivu je irisová clona, tvořena soustavou segmentů, které se překrývají a lze jimi omezit velikost vstupního otvoru objektivu. Stáčení segmentů se provádí prstencem, který má značku, jíž ukazuje na vedlejší stupnici čísla c. Tato čísla udávají, kolikrát je průměr D vstupní pupily objektivu obsažen v ohniskové vzdálenosti objektivu f a nazývají se clonová čísla ( c = f´/D). Clonové číslo ovlivňuje hloubku ostrosti zobrazení, která představuje schopnost objektivu zobrazit ostře předměty o různých vzdálenostech od objektivu. Při malém clonovém čísle je malá hloubka ostrosti zobrazení, jsou tedy ostře zobrazeny jen předměty, které odpovídají hloubce ostrosti zobrazení C = 32 C = 5

4

5 Fotografický přístroj – pravá zrcadlovka
5,5 resp. 8 obr./s s volitelným bateriovým pouzdrem MB-40 11bodový autofokus se zaostřovacím modulem Multi-CAM2000 Měření expozice 3D Colour Matrix i-TTL řízení záblesku 41 uživatelských funkcí Odolný design by Giugiaro™

6 Fotografický přístroj – nepravá zrcadlovka

7 Digitální fotoaparát 10x optický zoom (ekv mm na 35mm fotoaparátu), F2,8-3, millionu pixelů Velká 6.4cm LCD obrazovka Super makro od 3cm Prediktivní AF (AF se automaticky zaostřuje na objekt pohybující se v ose k nebo od fotoaparátu) Video sekvence (30 snímků za sekundu v režimu QVGA) se zvukem Parametry Model SP-500 ULTRA ZOOM Typ Digitální fotoaparát s 6,4 cm barevnou TFT LCD obrazovkou Paměťové méduim Typ paměťového média 10 MB vestavěná paměť. Výměnná karta xD-Picture Card (16, 32, 64, 128, 256, 512MB a 1GB).

8

9 Základní třída Automatické modely bez zoomu nebo jen s maximálně 3x optickým zoomem. Aparáty v této třídě mají většinou plastová těla a čipy s rozlišením do 5 Mpix. Bývají vybaveny několika kreativními programy jako Sport, Makro, Krajina apod... Většinou fungují na tužkové baterie. Střední třída Sem patří modely s čipem Mpix. V této třídě již lze nalézt první modely s možností poloautomatické či manuání expozice. Provedení může být jak plastové, tak kovové, výjmečně i s možností použití optických předsádek. Optický zoom v této třídě je většinou 3x - 5x. Vyšší střední třída Fotoaparáty s čipem Mpix. Buď se jedná o fotoaparáty nabité funkcemi s poloautomatickými i manuálním režimem a s možností rozšíření o další příslušenství, nebo o propracované automatické modely v kovových tělech s luxusní výbavou i vzhledem. Optický zoom je většinou v rozsahu x. V této třídě je již poprvé objevují optické stabilizátory obrazu. Vyšší třída Modely s čipem Mpix a kvalitním provedením těla. Množství doplňkových funkcí a možností rozšiřování aparátu. V této třídě již lze nalézt první modely s výměnnými objektivy a optickou stabilizací obrazu. Optický zoom většinou v rozsahu x. Povětšinou alespoň částečně kovová těla. Profi třída Profesionální modely s výměnnými objektivy, které můžou být shodné s objektivy pro analogovou řadu. Rozlišení čipu 8 Mpix a vyšší. Velmi rychlé reakce a velmi kvalitní těla. Již se nevyskytují funkce typu videosekvence a kreativní programy - u uživatele profi-modelu se nepředpokládá, že by jich využíval.

10 Tabulka rozlišení a jeho použití Nejvhodnější činnosti
CCD, CMOS čip Maximální rozlišení Nejvhodnější činnosti 2.11 Mpix 1600 x 1200 pix Snímky do počítače Fotografie z digitálního labu do 10 x 15 cm případně i 12 x 16 cm Tisk při 300 dpi do 10 x 13.4 cm 3.34 Mpix 2048 x 1536 pix Snímky do počítače Fotografie z digitálního labu do 20 x 27 cm (téměř A4) Tisk při 300 dpi do 12.8 x 17.3 cm 4.14 Mpix 2272 x 1704 pix Snímky do počítače Fotografie z digitálního labu do 24 x 34 cm Tisk při 300 dpi do 14.2 x 19 cm 7 Mpix 3072 x 2304 pix Snímky do počítače Velkoformátový tisk ve fotokvalitě Tisk při 300 dpi do 19.3 x 25.7 cm 8 Mpix 3264 x 2448 pix Snímky do počítače Velkoformátový tisk ve fotokvalitě Tisk při 300 dpi do 20.5 x 27.3 cm 16.7 Mpix 4992 x 3328 pix Snímky do počítače Velkoformátový tisk ve fotokvalitě Tisk při 300 dpi do 27.8 x 41.7 cm

11 Jaký rozsah zoomu? Základním rozsahem optického zoomu u digitátlních aparátů je 3x. Rozhodněte se, zda se spokojíte s tímto rozsahem, nebo využijete větší teleobjektiv (např. detaily budov, zvířata), nebo dáte přednost širokoúhlému záběru (krajina, budovy). U extrémních rozsahů (10x, 12x) je ale nutné počítat, že s při vyšším přiblížení je aparát nucen používat velmi krátké časy, aby snímek nebyl rozostřený. Napájení tužkovými baterkami, nebo Li-ion akumálorem? Pakliže vlastníte nabíječku a vysokokapacitní tužkové nabíjecí baterie (1800 mAh a víc), pak pro Vás může být stěžejním rozhodovacím bodem napájení aparátu. Ni-MH tužkové baterie mají již zhruba stejnou výdrž jako Li-Ion akumulátory, ale je většinou je nutné dokoupit zvlášť. Naproti tomu Li-Ion akumulátor máte v ceně aparátu i s nabíječkou ovšem pořízení dalšího akumulátorku bude finančně náročnější. Co je to světelnost? Světelnost je propustnost světla. Její číslování se odvíjí od číslování clon a doslova je to parametr objektivu, který udává kolik světla projde objektivem až na film. Zbytek je pohlcen, odražen anebo rozptýlen. Nejmenší clona je právě světelnost objektivu, neboť když zcela rozevřu clonu aby nebránila vůbec světlu procházejícímu objektivem, tak dosáhnu právě oné světelnosti objektivu. Pokud clonu spustím, tak se mi světelnost (tedy propustnost světla objektivem) bude jenom snižovat.

12 Digitální fotoaparáty Analogové fotoaparáty
Nízké provozní náklady. Menší velikost fotoaparátu. Okamžitá kontrola záběru na displeji. Vyšší kapacita paměťových karet. Lepší kvalita použité optiky. Snadné publikování a další práce s fotografiemi. Velmi dobrá skladovatelnost snímků. Uložení údajů o fotografii přímo do snímku bez jeho poškození (Exif). Nižší pořizovací cena aparátu a příslušenství. Velmi snadná obsluha. U jednookých zrcadlovek rychlejší reakce aparátu. Níská spotřeba energie. Dokonalejší výsledky při velmi nízkém osvětlení. Citlivost paměťových karet na magnetické pole. Nižší náklady na tisk fotografie. Vyšší počáteční investice za aparát a příslušenství. Mimo profi-modely pomalejší reakce aparátu. Vysoká spotřeba energie - nutné vysokokapacitní nabíjecí baterie. Vyšší náklady na tisk fotografií (pomalu se srovnává). Horší výsledky při velmi nízkém osvětlení (digitální šum). Vyšší provozní náklady. Většinou větší velikost aparátu. Horší skladovatelnost fotografí a negativů. Méně snadné publikování (nutnost skenovat). Velmi nesnadná další úprava fotografií. Nutnost častěji měnit filmy.

13 Projekční přístroj Projekční přístroj, v němž se zobrazovaný přístroj prosvěcuje se nazývá diaskop. Diaprojektory řadové Diaprojektory s výkonem 150 a 250 W, které jsou určeny především pro domácí použití, školy a příležitostní kancelářské použití.

14 Diaprojektory karuselové
Profesionální třída projektorů s výkonem 250 nebo 400 W. Diaprojektory se vyznačují bohatou funkční výbavou, širokou nabídkou objektivů a dalšího příslušenství. Dvoulampový systémem osvětlení umožňuje v případě poškození jedné z lamp rychlou ruční nebo automatickou výměnu lampy. Mají kabelové nebo infračervené dálkové ovládání a používají kruhové zásobníky pro 80 diapozitivů – KARUSEL (Kodak System)

15 Základním rysem episkopické projekce (např
Základním rysem episkopické projekce (např. potištěného papíru) je difuzní rozptyl při odrazu. Předloha se chová jako sekundární světelný zdroj s difuzním odrazem, který má podstatně nižší jas než zdroj v diaprojektoru.

16 Vizualizéry

17 Laboratorní optické přístroje
* podstata je založena na jevech vlnové optiky, fotometrie a disperze světla….. * patří mezi ně spektrální přístroje, fotometry, interferometry, polarimetry a refraktometry. Refraktometry jsou optické přístroje, pomocí nichž měříme index lomu pevných, kapalných nebo plynných látek a) měřící hranol pro odražené světlo

18 b) měřící hranol pro světlo prošlé

19 Ruční refraktometr 1…měřící hranol 2…barevný filtr 3…objektiv 4…stupnice 5…okulár


Stáhnout ppt "Objektivní optické přístroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google