Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV: Baroko-křížovka ANOTACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ: Aktivita, ve které si žáci hravou formou procvičí pojmy z učiva o barokním umění. Vyluštěním tajenky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV: Baroko-křížovka ANOTACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ: Aktivita, ve které si žáci hravou formou procvičí pojmy z učiva o barokním umění. Vyluštěním tajenky."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV: Baroko-křížovka ANOTACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ: Aktivita, ve které si žáci hravou formou procvičí pojmy z učiva o barokním umění. Vyluštěním tajenky získají žáci indicii (pojem), která je vede k novým informacím, obohacujícím dané učivo (prezentace). DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: pracovní list VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Výtvarná výchova ROČNÍK: 7. AUTOR: Mgr. Tošovská Jana VYTVOŘEN: září 2011

2 BAROKO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Tošovská. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 1. V barokní architektuře najdeme především prvky: a) opěrný systém, vertikalita, střílnovitá okna b) arkády, oválný půdorys, kupole, sgrafito c) zprohýbané stěny, římsy v různých úhlech, dualismus 2. Typickou stavbou barokní architektury v Praze je: a) chrám sv. Víta b) chrám sv. Mikuláše c) Vyšehrad 3. Nejvýznamnějším počinem barokního sochařství byla výzdoba jedné z Pražských gotických památek. Které? a) Vladislavského sálu b) Lorety c) Karlova mostu 4. Pro barokní sochařství jsou charakteristické: a) mramor, dramatické scény, otevřenost do prostoru b) bronz, emoce, neupravený povrch sochy c) vápenec, kompaktnost sochy, figura serpentinata 5. Který z českých sochařů vyzdobil zámek v Kuksu? a) Jan Brokof b) Matyáš Braun c) Jan Bendl

4 6. Který malíř maloval světce se špiavýma nohama? a) Goya b) Velasques c) Caravaggio 7. Který malíř poprvé zobrazil na obraze veřejnou pitvu? a) Leonardo da Vinci b) Rembrandt van Rijn c) Georges de la Tour DUROVA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:.

5 8. Který barokní malíř zobrazoval poklidná, interiérová témata a opustil temnosvit? a) Velasques b) Vermeer c) Rubens 9. Rokoko se uplatnilo především v: a) architektuřeb) malbě c) užitém umění 10. Co je veduta? a) pohled na město b) napodobení římského viaduktu (dekorace) c) rodinný obraz (vyobrazení rodiny)

6  1.c, 2.b, 3.c, 4.a, 5.b, 6.c, 7.b, 8.b, 9.c, 10.a


Stáhnout ppt "NÁZEV: Baroko-křížovka ANOTACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ: Aktivita, ve které si žáci hravou formou procvičí pojmy z učiva o barokním umění. Vyluštěním tajenky."

Podobné prezentace


Reklamy Google